Tämä hernekeitto on hitti!

Hernekeitto kääntyy kätevästi luomuisemmaksi. Tämän todisti Mäntsälän kunnan Ateriapalvelut LuRu-hankkeen tuotekehitystestissä. Lue lisää ja nappaa luomutettu resepti.

Luomua hernekeittoon – yhteistyö on rautaa tuotekehityksessä

Luomuttamisen avain on yhteistyössä. Tämä todistettiin Mäntsälän Ateriapalveluiden ja Lihatukku Tammisen yhteisessä hernekeittoprojektissa, joka on osa Luomutetaan ruokapalvelut -hanketta. Pienillä ponnistuksilla vaihdettiin keiton liha ja herneet luomuksi, ja siitähän syntyi oikeaa perinteistä hernekeittoa, jonka maku ja koostumus olivat kohdallaan ja koululaisetkin tykkäsivät.

Hyökännummen koululla on torstai ja totta kai hernekeittopäivä. Tarjolla oleva keitto ei ole kuitenkaan ihan samanlaista kuin aikaisemmin, vaan se on luomutettu. Hernekeitossa on päästy testaamaan myös uutta tuotetta, savusaunapalvikuutiota luomuna.

Idea tuotekehityksestä syntyi Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen työpajassa Lahdessa viime marraskuussa, kun ruokapalvelut miettivät luomuvaihtoehtoa käytössä olevan hernekeittolihan tilalle. Mäntsälän Ateriapalveluiden tuotantovastaava Terhi Marttinen ja esihenkilö Jenni Ahola lupautuivat kokeilemaan uuden luomulihatuotteen testierää. Hernekeittopäivänä Hyökännummen koululle on kutsuttu lounastamaan myös Mikko Jääskeläinen ja Pasi Tamminen lihatuotteen valmistavalta Lihatukku Tammiselta. 

Terhi Marttinen kertoo, että uuden tuotteen testaus on helppo aloittaa melko yksinkertaisessa ruuassa, kuten hernekeitossa.

”Reseptiin ei tehty juurikaan muutoksia, vaan herneet ja liha vaihdettiin suoraan luomuksi. Hiukan säädettiin suolapitoisuutta, jotta saatiin valmiin keiton suolapitoisuus ravitsemussuositusten mukaiseksi”, hän sanoo.

Lue koko juttu tästä.

Mäntsälän Ateriapalveluissa luomuhernekeittotesti on tehty osana Luomutetaan ruokapalvelut (LuRu) -hanketta. Hankkeessa tuotetaan malleja ruokapalveluiden luomun käytön lisäämiseen. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymä, Pro Luomu ry sekä Savonia-ammattikorkeakoulu ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Lisätietoa hankkeesta: www.luomuravintola.fi/luru. Tilaamalla hankkeen uutiskirjeen pysyt luomuttamisen mukana.

  • 16.02.2023