Portaat luomuun -ohjelma

Luomuohjelma on tarkoitettu kaikenkokoisille yksityisille ja julkisille ruokapalveluille, jotka haluavat lisätä luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaansa. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden edetä luomun käytössä omaan tahtiin. Ohjelma on maksullinen. Katso voimassa olevat organisaatiokohtaiset vuosimaksut.

.

"Ilman Portaat luomuun -ohjelmaa emme olisi näin pitkällä luomun käytössä."

Mari Portaala, Ruokapalveluohjaaja, Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut,

Luomu SM 2018 -voittaja

.

"Muutosvaiheessa Portaat Luomuun -ohjelmasta selkeät tavoitteet eri portaiden asettamille käyttömäärille ja apua laskennassa."

Katriina Bernoulli, kehityspäällikkö, Palvelukeskus Helsinki

Luomu SM voittaja vuosina 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020.

.

"Saamme ohjelman raaka-aineseurannan kautta suoraan tietoa siitä, kuinka monta prosenttia käyttämistämme tuotteista on luomua. Uskomme lisäksi, että luomusta kiinnostuneet asiakkaat etsivät tietoa myös ravintoloiden luomuportaista."

Janne Hautaluoma, ravintoloitsija Härmän Rati

Luomu SM voittaja 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

Lisää #TasteLuomu tarinoita löydät täältä.

Kuusi tasoa

Ohjelmassa on kuusi tasoa, joita etenemällä keittiöt vähitellen lisäävät luomutuotteiden käyttöä. Ohjelmaan voi liittyä mille portaalta tahansa. Katso liittymisen vaiheet tästä. Liittymällä ohjelmaan toimija SITOUTUU noudattamaan laatimaansa luomusuunnitelmaa ja toimimaan ohjelman mukaisesti.

.

Ohjelma tarjoaa:

  • näkyvyyttä Luomua ravintola -ravintolahakupalvelussa
  • tietoa ammattikeittiöille sopivista luomutuotteista
  • työkalun luomun käytön todentamiseen OIVA-tarkastuksissa
  • viestintämateriaalia asiakasviestintään
  • tietoa luomutuotannosta ja tuotannon kehittymisestä Suomessa ja Euroopassa
  • vertaistukea muilta ohjelmaan liittyneiltä keittiöiltä
  • reseptisuunnittelutyökalun (Ekoruokakone) luomutuotteiden käytön lisäämiseen

.

Luomusta, ammattilaisille.

Tietoa luomusta, näkyvyyttä luomun käytölle, työkaluja reseptiikan ja ruokalistojen suunnitteluun sekä paljon muuta.

.

Luomua-tähtilogo

Ohjelmassa on kuusi porrasta ja siinä edetään omaan tahtiin portaalta yksi (1) portaalle kuusi (6). Uudistetussa ohjelman asiakaslogossa portaiden tasot näkyvät tähtinä seuraavasti:

yhden tähden saa, kun ravintola on portaalla 2 tai 3
kaksi tähteä saa, kun ravintola on portaalla 4
kolme tähteä saa, kun ravintola on portaalla 5 tai 6

Ohjelmassa mukana ravintolat ja ruokapalvelutoimijat saavat käyttöönsä uudistetun tähtiluokituksen mukaisen Luomua -tähtilogon asiakasviestintään. Toimipaikkakohtaisia diplomeita toimitetaan sähköisenä pyynnöstä.

.

Kestävä kehitys

Portaat luomuun -ohjelma suosittelee, että mukaan liittyvät keittiöt toteuttavat myös muita kestävän kehityksen mukaisia toimenpiteitä. Esim. elintarvikehankintojen suositukset koskevat kasviksia ja kausituotteiden käyttöä ja niiden käytön lisäämistä. 

Luonnonvarojen säästäminen on tärkeä osa kestävää kehitystä. Liittyvän organisaation suositellaan seuraavan energian ja veden kulutusta sekä jätteiden määrää. Seuranta mahdollistaa tavoitteiden asettamisen ja auttaa näkemään ne toimenpiteet, joilla näihin seikkoihin voidaan vaikuttaa.

.

Suomen hankinta-strategian tavoitteet

Suomen historian ensimmäinen kansallinen hankinta-strategia julkistettiin 9.9.2020. Strategian yksi tavoitteista on, että Suomi on ekologisten julkisten hankintojen suunnannäyttäjä. Ekologisten hankintojen toteutumisen tavoitteeksi on asetettu mm.; vuonna 2030 luomun osuus on 25 % ruokapalveluhankinnoista. Sama luomun käytön tavoite on kirjattu myös kesäkuussa 2021 julkistettuun Luomu 2.0 kansalliseen luomuohjelmaan.

Kansallinen hankinta-strategia

Luomu 2.0 - Suomen kansallinen luomuohjelma

Portaat luomuun -ohjelma auttaa ammattikeittiöitä tämän tavoitteen saavuttamisessa välittämällä tietoa saatavilla olevista luomutuotteista, luomutoimittajista, järjestämällä luomukoulutuksia ja -tilaisuuksia sekä kehittämällä reseptiikkaa.

.

Rekisteröidy

Lisää luomun käyttöä Portaat luomuun -ohjelman avulla

Koulutusta?

Kaipaatteko lisätietoa luomusta ja luomun käytöstä ammattikeittiöissä? EkoCentria järjestää juuri teille räätälöidyn koulutuspaketin. Ota yhteyttä ekocentria(at)sakky.fi tai Anu Arolaakso

Seuraa Portaat luomuun -sivuston viestintää sekä some kanavia (FB ja Twitter). Järjestämme useita tilaisuuksia, jossa on mahdollisuus tavata tavarantoimittajia sekä kerrata luomun käyttöön liittyviä asioita.