Ammattikeittiöiden toiveet toimittajille
Portaat luomuun -ohjelmaan liittyneet keittiöt ovat kertoneet toiveitaan luomutuotteiden tarjonnan kehittämiseksi. Toiveet liittyvät tuotevalikoimaan, saatavuuteen ja pakkauskokoihin.
Tuotevalikoima
Luomutuotteita ja -jalosteita toivotaan lisää kaikissa tuoteryhmissä.
Alla on listaus ammattikeittiöiden eniten toivomista luomutuotteista. Jos tuotteille ei löydy kotimaista tuottajaa, voisiko joku tuoda niitä maahan?
Vihannekset ja marjat
- vihanneksia jatkojalostettuna (mm. peruna, porkkana, kaali ja sipuli)
- vihannespakasteet
- marjat ja marjasoseet
Maitotuotteita
- ruoka- ja vispikerma
- kermaviili
- rahka
- juustot (viipale ja raaste)
Lihatuotteita
- kinkkurouhe
- lihajalosteet (esim. nakki)
Muuta
- näkkileipä
- ketsuppi ja sinappi
- majoneesi
- kasviproteiinit
Saatavuus
- ympärivuotinen saatavuus
- tukkuihin paremmat luomuvalikoimat
- aktiivisempaa luomutuotteiden markkinointia
- myös pienempiä myyntieriä
- jakelukanavat (logistiikka) paremmaksi
Pakkaukset
- pakkauskoot sopiviksi ammattikeittiökäyttöön
- pakkaukset kierrätettäviä ja ei turhaa pakkausmateriaalia
Muuta
- strategisia päätöksiä päättäjiltä luomun käytön lisäämiseksi
- tuotekehitysyhteistyötä jatkojalostajien/tuottajien kanssa
- tietoa luomutuotteiden hankintapaikoista
- tuottajien ja tavarantoimittajien sitoutumista tarjonnan ja saatavuuden takaamiseen