Mitä on luomu?

Luomun eli luonnonmukaisen tuotannon menetelmät pohjautuvat luomun periaatteisiin: terveys, ekologia, oikeudenmukaisuus ja huolenpito.

Kasvintuotannossa hyödynnetään luonnon omia menetelmiä ja käytetään ainoastaan luonnonmukaisia torjunta-aineita. Eläinten kasvatuksessa taataan lajille tyypille käyttäytyminen ja hyvinvointi. Vastaavasti luomuelintarvikkeissa vältetään keinotekoisia aineita ja käytetään vain 47 lisäainetta, kun vastaavasti tavanomaisessa elintarviketuotannossa lisäaineita on lähes 400. GMO eli geenimuuntelua ei hyväksytä luomussa.

Luomu on valvottua tuotantoa

Luonnonmukaista tuotantoa valvotaan pellolta pöytään asti. Valvonnan tavoitteena on varmistaa luomutuotteiden käyttäjälle niiden tuotantovaatimusten mukainen aitous. Lisäksi valvonnan tarkoituksena on taata tasapuolisuus ja rehellisen kilpailun edellytykset toimijoiden välillä eri puolilla Suomea ja Eurooppaa.

Suomalainen luomutuotannon ja -jalostuksen ohjeistus perustuu Euroopan unionin luomuvalvonnan järjestämistä ja luonnonmukaista tuotantotapaa määrittelevien säädöksiin. Lisäksi alaa ohjaavat Suomen lakiin kirjattu asetus luonnonmukaisesta tuotannosta sekä Ruokaviraston ohjeet säädösten toimeenpanosta viljelylle ja luonnontuotteiden keruulle sekä jalostukselle.

Luomu on puhdasta,

luomutuotannon tavoitteena on tuottaa puhdasta ruokaa ja säilyttää maaperä elinvoimaisena vuodesta toiseen. Sen takia luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita eikä keinolannoitteita. EU:n vierasainevalvonnan mukaan suomalaisissa luomutuotteissa ei ole lainkaan torjunta-ainejäämiä, ja muuallakin tuotetussa luomussa niitä on selvästi vähemmän kuin vastaavissa tavanomaisissa.

kestävää,

luomuviljely perustuu luonnon kunnioittamiseen ja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Ihmisten hyvinvointi on riippuvainen luonnon tarjoamista palveluista, joita ovat esimerkiksi puhdas juomavesi ja hengitysilma, luonnonvarat sekä viljelykasvien pölytys. Luomussa niistä pyritään pitämään erityisen hyvää huolta, jotta ne säästyisivät seuraavillekin sukupolville.

  • luonnon monimuotoisuus säilyy
  • ravinteet kiertävät
  • niukat luonnonvarat säästyvät

ja maukasta

luomuruoan maku tulee suoraan luonnosta, puhtaasti kasvaneista täyteläisistä raaka-aineista. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa sallitaan vain muutamia välttämättömiä lisäaineita, ja niidenkin käyttöä on rajoitettu.

  • Ei keinotekoisia arominvahventeita
  • Ei keinotekoisia makeutusaineita
  • Ei keinotekoisia väriaineita

Luomukasvisten ja -marjojen aito maku kehittyy niihin kasvien oman hitaan kasvurytmin seurauksena. Kasvisten pehmeä aromi tulee niiden luonnollisesta happo-sokeri-tasapainosta.

Luomuomenan voikin syödä vaikka kuorineen!

Lue lisää luomutuotannosta ja luomuelintarvikkeista

Mitä on luomu, Pro Luomu / Luomumerkki.fi 

Luomu.fi

Luomuinstituutti

Luomu_Ruokavirasto