Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Luomu lisää ammattiylpeyttä

Luomu lisää ammattiylpeyttä

Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistossa Tampereella voi opiskella ruokatuotantoon ja -palveluun liittyviä opintoja historiallisessa ympäristössä. Kansanvalistusseura luovutti kansanopiston ylläpitämisluvan Ahlmanin koulun Säätiölle, jolloin myös Oriveden Opisto siirtyi liikkeen luovutuksena 1.1.2015 Säätiölle. Oppilaitoksen alueella on oma navetta, puutarha sekä perinnepiha. Oman puutarhan ja navetan tuotteita hyödynnetään oppilaitoksen ruokapalveluissa. Ruoka valmistetaan alusta saakka itse pääosin sesonginmukaisista lähi- ja luomuraaka-aineista. Ruokapalveluiden laatulupaukseen sisältyy lähellä olevan pientuotannon tukeminen ja laadukkaiden sekä tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden arvostaminen. Luomu tukee Ahlmanin laatulupausta ja arvomaailmaa, tuo siihen lisäarvoa ja lisää henkilökunnan ammattiylpeyttä ruoanvalmistuksessa sekä tarjoilussa. 
Luomun käytön ammattilaisia

Luomun käytön ammattilaisia

”Teemme oppilaillemme ja henkilökunnalle alusta asti itse valmistettua ruokaa lähiruoasta, luomusta sekä sesonkien raaka-aineista. Joka päivä on kaikille tarjolla myös kasvisruokaa. Käytämme päivittäin runsaasti luomuraaka-aineita ruoanvalmistuksessa ja luomuhankinnat on mainittu myös organisaation strategiassa. ”kertoo emäntä Leena Ojala, Lappeenrannan steinerkoulusta.
Tätä ei kukaan pysty matkimaan

Tätä ei kukaan pysty matkimaan

”Olemme aina tehneet alusta saakka kaiken itse, mutta se ei enää riittänyt kilpailuvaltiksi. Päätimme siirtyä Härmän Ratissa kokonaan luomuun. Tätä ei kukaan pysty matkimaan.” -täräyttää ravintoloitsija Juha Ollila.
Luomuosaaminen näkyväksi

Luomuosaaminen näkyväksi

Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat osa ISS:n strategiaa ja viestinnän tärkeitä teemoja, jotka ohjaavat jokapäiväistä tekemistä. ISS Ruokailupalvelut on jo vuosia vastannut asiakkaiden kysyntään ja toteuttanut omaa strategiaansa tarjoamalla luomua aina, kun siihen on mahdollisuus. Nyt on aika tehdä näkyväksi luomuosaaminen, joka kätkeytyy hankintaketjuun ja keittiöihin.  
Luomu tutuksi tuleville ammattilaisille

Luomu tutuksi tuleville ammattilaisille

”Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, koska haluamme edistää luomun käyttöä ja tietoisuutta luomun eduista ympäristölle sekä tuoda asiakkaille ja opiskelijoille luomutuotteiden käyttöä tutuksi. Luomun hankintaan vaikuttaa saatavuus, joka on samalla myös haasteena. Luomutuotteita pyritään lisäämään koko ajan, mutta seuraavalle portaalle pääseminen on aika haasteellista” - kertoo Eliisa Ylinen, Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori.
Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia

Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia

Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalvelujen kaikki Savon Catering ravintolat tarjoavat kahden tähden luomuruokaa ja ovat Portaat Luomuun -ohjelmassa portaalla 4. Sakkyn ravintoloissa tarjotaan luomuna mm. leipää, maitoa, piimää, oivariinia, pastaa, puurohiutaleita ja salaattilinjastossa yrttimaustetta sekä öljyä.
Luomusta positiivista palautetta

Luomusta positiivista palautetta

Luomutuotteet ovat pääsääntöisesti hieman arvokkaampia kuin tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet. Eckerö Linella halutaan hankinnoissa katsoa kokonaisuutta ja panostaa laatuun sekä muihin yhtiölle tärkeisiin valintakriteereihin.
Päättäjät! Laatikaa selkeät strategiat luomulle ja vaatikaa niiden toteuttamista

Päättäjät! Laatikaa selkeät strategiat luomulle ja vaatikaa niiden toteuttamista

Tällaiset terveiset lähettää Muuramen kunnan ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti kuntien päättäjille. Luomun käytön lisääminen on linjattu yhdeksi tavoitteeksi Suomen hallituksen Lisää luomua –luomualan kehittämisohjelmassa. Tavoitteen saavuttamiseksi myös kuntien päättäjien on laadittava selkeä strategia luomun käytön lisäämiselle ja seurattava niiden toteutumista. Pelkkä kirjaus kunnan strategiassa ei riitä. Ruokapalveluille on myös annettava riittävät resurssit tavoitteen toteuttamiseen.
Luomua helppo saada ja käyttää

Luomua helppo saada ja käyttää

”Ruoalla on tärkeä rooli meidän kaikkien hyvinvoinnissa. Meillä Kallio-Kuninkalassa ruoanvalmistuksen keskeisinä kriteereinä korostuvat luomuruoka, sesonginmukaisuus, lähituottajat, eettisyys. Pidän tärkeänä myös sitä, että ruoka on aina alusta asti henkilökuntamme valmistamaa. Haluan tarjota asiakkaille puhdasta ja ravitsemuksellista ruokaa, jonka tuotantokriteerit ja alkuperä ovat kaikille selvitettävissä. Koen, että näillä pienillä tekemilläni valinnoilla on suurempi merkitys, jos saamme asiakkaat innostumaan näistä samoista asioista” kertoo Jutta Salmi, Salmi Cateringin yrittäjä. Salmi jatkaa entisen yrittäjän jalanjäljillä Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksen keittiössä Järvenpäässä.
Luomua, mitäpä muuta!

Luomua, mitäpä muuta!

Oppilasravintola Timjamissa käytetään luomua, koska lapsille halutaan tarjota puhdasta ja hyvän makuista ruokaa. Runsas luomunkäyttö lähtee jo steinerpedagogiikan perusteista. Käytännössä luomuna käytetään kaikki, mitä on järkevästi saatavissa. Tieto, miten ruoka on tuotettu, on tärkeä. Maaperän, tuottajien, eläinten, keittiöhenkilökunnan ja koko ruokaketjun vastuullinen toiminta maistuu lautasella.
Keittiöfilosofiana luomu-, sesonki- ja lähituotteet

Keittiöfilosofiana luomu-, sesonki- ja lähituotteet

Ympäristöasiat, mukaan lukien luomu ja lähiruoka, ovat aina ollut tärkeä osa Nuorisokeskus Marttisen toimintaa. Nuorisokeskus liittyi vuonna 2008 Portaat luomuun -ohjelmaan ja on suunnitelmallisesti nostanut luomun käyttöä tarjoten nyt kolmen tähden luomuruokaa. Vuonna 2018 tuli Luomu SM -voitto keskisuurten julkisten ruokapalveluiden sarjassa.

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?