
Tarinat
Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomusta sekä Luomu SM voittajista.


Zum Beispiel lumoaa luovuudella ja luomulla
Porvoon idyllisessä vanhassa kaupungissa sijaitsee hauskasti nimetty ravintola: Zum Beispiel. Sen keittiössä suositaan luovuutta ja luomua; asiakkaille halutaan tarjota iloisia yllätyksiä ja aitoja makuja.
TeaHouse of Wehmais kruunaa tee-elämyksen luomulla
Jos haluat nauttia todella hyvää teetä viehättävässä miljöössä, kannattaa suunnata Juvalle. Etelä-Savon sydämessä sijaitseva TeaHouse of Wehmais tuntee erilaiset teekulttuurit ja teen käyttötavat. Ruoanlaitossa teehuone-bistro luottaa luomuun.
Puukarin Pysäkillä nautitaan luonnonrauhaa ja karjalaista luomuruokaa
Puukarin Pysäkki tarjoaa infoähkystä kärsivälle nykyihmiselle hetken hengähdyksen aktiviteettien tulvasta. Pohjois-Karjalassa sijaitseva majatalo houkuttelee asiakkaita luonnonrauhalla ja itäsuomalaisella luomuruoalla.
Tampere-talo tarjoaa luomua vastuullisuuden vuoksi
Pohjoismaiden suurin kokous- ja kongressikeskus Tampere-talo luottaa vastuullisuuteen kilpailuvalttina. Ympäristö otetaan huomioon sekä monissa rakennusteknisissä ratkaisuissa että keittiössä, jossa ruokaa kokataan enenevästi luomusta.
Luomuporkkanaraaste kerää kehuja Helsingin Steinerkoulussa
Luomuraaka-aineista laitettu kouluruoka maistuu hyvältä, ja siksi oppilaat syövät sitä mielellään. Näin päättelee keittiömestari Tuija Ruuska, jonka yritys KK Kruska Oy on ruokkinut Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaat vuodesta 2013 lähtien.
Keittiömestarin kalareissu sai Ravintola C:n suosimaan luomua
Tamperelainen Ravintola C tuntee tarjoamansa ruoan, sillä melkein kaikki sen käyttämät raaka-aineet hankitaan lähialueiden tuottajilta. Keittiömestarin kalareissu poikansa kanssa avasi silmiä puhtaan luonnon tärkeydelle ja sai laaturavintolan suosimaan ekologisia raaka-aineita.
Mikkelissä halutaan tarjota lähiluomua
Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa on käytetty luomua yli kymmenen vuoden ajan. Tavoitteena on alusta alkaen ollut tuoda kaupunkilaisten lautasille lähellä tuotettua luomuruokaa.
Luomu lisää ammattiylpeyttä
Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistossa Tampereella voi opiskella ruokatuotantoon ja -palveluun liittyviä opintoja historiallisessa ympäristössä. Kansanvalistusseura luovutti kansanopiston ylläpitämisluvan Ahlmanin koulun Säätiölle, jolloin myös Oriveden Opisto siirtyi liikkeen luovutuksena 1.1.2015 Säätiölle. Oppilaitoksen alueella on oma navetta, puutarha sekä perinnepiha. Oman puutarhan ja navetan tuotteita hyödynnetään oppilaitoksen ruokapalveluissa. Ruoka valmistetaan alusta saakka itse pääosin sesonginmukaisista lähi- ja luomuraaka-aineista. Ruokapalveluiden laatulupaukseen sisältyy lähellä olevan pientuotannon tukeminen ja laadukkaiden sekä tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden arvostaminen. Luomu tukee Ahlmanin laatulupausta ja arvomaailmaa, tuo siihen lisäarvoa ja lisää henkilökunnan ammattiylpeyttä ruoanvalmistuksessa sekä tarjoilussa.
Luomussa parempi maku ja laatu sekä positiivinen imago
”Luomussa usein maku ja laatu on parempaa, ja luomuun liittyy positiivinen imago. Hinta ja saatavuus on välillä esteenä. Raaka-ainekustannukset ovat osaltaan korkeammat, mutta uskomme, että toiminnasta syntyvä lisäarvo tulee takaisin kasvavana liikevaihtona ja uskollisina ja tyytyväisinä asiakkaina” -sanoo Satu Löytynoja, Kalajoen Kylpylähotelli Sanin asiakaspalvelupäällikkö
Luomu on vastaus asiakkaiden toiveisiin
”Lapin koulutuskeskus REDU on Lapin suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja. Vastuullisuus on yksi meidän toiminnan arvoista. Ravintolapalvelut haluavat tehdä luomua tutuksi nimenomaan nuorisolle. Olemme vastanneet myös asiakkaiden toiveisiin luomutuotteiden käytöllä. ” -sanoo Arja Saarela-Sorri, REDUn ravintolapäällikkö.
Terveellisyyttä, yhteiskuntavastuuta ja asiakkaiden hyvinvointia
”Salon kaupungin hankintapolittiinen ohjelma tavoittelee elintarvikehankinnoissa vastuullisuutta. Varsinaisesti luomua ohjelmassa ei ole mainittu, mutta se on tärkeä osa ruoanvalmistuksen ja asiakaspalvelun kehittämistä.” -sanoo Mari Portaala, Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden ruokapalveluohjaaja.
Luomun käytön ammattilaisia
”Teemme oppilaillemme ja henkilökunnalle alusta asti itse valmistettua ruokaa lähiruoasta, luomusta sekä sesonkien raaka-aineista. Joka päivä on kaikille tarjolla myös kasvisruokaa. Käytämme päivittäin runsaasti luomuraaka-aineita ruoanvalmistuksessa ja luomuhankinnat on mainittu myös organisaation strategiassa. ”kertoo emäntä Leena Ojala, Lappeenrannan steinerkoulusta.
Luomu tukee lasten kasvua parhaiten
”Käytämme luomutuotteita niiden puhtauden takia. Luomua hankitaan mahdollisimman läheltä. ” -sanoo Heidi Pekkarinen Marjatta-koulusta
Luomutuotteiden jatkuva saatavuus ehdottoman tärkeää
”Tuottajille toivoisi ymmärrystä siitä, kuinka raaka-ainetta käsitellään ravintoloissa ja kuinka tärkeää tuotteiden saatavuus on ravintoloille.” -vinkkaa ravintoloitsija Petra Granqvist.
Tätä ei kukaan pysty matkimaan
”Olemme aina tehneet alusta saakka kaiken itse, mutta se ei enää riittänyt kilpailuvaltiksi. Päätimme siirtyä Härmän Ratissa kokonaan luomuun. Tätä ei kukaan pysty matkimaan.” -täräyttää ravintoloitsija Juha Ollila.
Luomuosaaminen näkyväksi
Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat osa ISS:n strategiaa ja viestinnän tärkeitä teemoja, jotka ohjaavat jokapäiväistä tekemistä. ISS Ruokailupalvelut on jo vuosia vastannut asiakkaiden kysyntään ja toteuttanut omaa strategiaansa tarjoamalla luomua aina, kun siihen on mahdollisuus. Nyt on aika tehdä näkyväksi luomuosaaminen, joka kätkeytyy hankintaketjuun ja keittiöihin.
Luomu tutuksi tuleville ammattilaisille
”Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, koska haluamme edistää luomun käyttöä ja tietoisuutta luomun eduista ympäristölle sekä tuoda asiakkaille ja opiskelijoille luomutuotteiden käyttöä tutuksi. Luomun hankintaan vaikuttaa saatavuus, joka on samalla myös haasteena. Luomutuotteita pyritään lisäämään koko ajan, mutta seuraavalle portaalle pääseminen on aika haasteellista” - kertoo Eliisa Ylinen, Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori.
Luomua lapsille suurella sydämellä
Steinerpäiväkoti Tiitiäisessä ollaan todellisia pioneereja, sillä luomutuotteita on alettu käyttämään jo kolme vuosikymmentä sitten. Viimeiset kymmenen vuotta käytössä olleiden luomutuotteiden ja biodynaamisten luomutuotteiden osuus on ollut arviolta 95 prosenttia. Satunnaisesti käytetään ei-luomua, jos jokin tuote on loppunut ja se on välttämätön. Päiväkoti liittyi luomuohjelmaan keväällä 2018 ja ponnisti suoraan ohjelman ylimmälle tähtiportaalle.
Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia
Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalvelujen kaikki Savon Catering ravintolat tarjoavat kahden tähden luomuruokaa ja ovat Portaat Luomuun -ohjelmassa portaalla 4. Sakkyn ravintoloissa tarjotaan luomuna mm. leipää, maitoa, piimää, oivariinia, pastaa, puurohiutaleita ja salaattilinjastossa yrttimaustetta sekä öljyä.
Luomusta positiivista palautetta
Luomutuotteet ovat pääsääntöisesti hieman arvokkaampia kuin tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet. Eckerö Linella halutaan hankinnoissa katsoa kokonaisuutta ja panostaa laatuun sekä muihin yhtiölle tärkeisiin valintakriteereihin.
Päättäjät! Laatikaa selkeät strategiat luomulle ja vaatikaa niiden toteuttamista
Tällaiset terveiset lähettää Muuramen kunnan ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti kuntien päättäjille. Luomun käytön lisääminen on linjattu yhdeksi tavoitteeksi Suomen hallituksen Lisää luomua –luomualan kehittämisohjelmassa. Tavoitteen saavuttamiseksi myös kuntien päättäjien on laadittava selkeä strategia luomun käytön lisäämiselle ja seurattava niiden toteutumista. Pelkkä kirjaus kunnan strategiassa ei riitä. Ruokapalveluille on myös annettava riittävät resurssit tavoitteen toteuttamiseen.
Luomu on osa matkailuelämystä Majatalo Boxissa
Sipoossa sijaitseva B&B-tyyppinen Majatalo Box Värdshuset hemmottelee matkailijoita idyllisellä maalaismiljööllä ja herkullisilla luomuelämyksillä. Pienen majatalon yhteydessä toimivassa Handelsmans Caféssa lähes kaikki ruoka on luomua.
Luomua helppo saada ja käyttää
”Ruoalla on tärkeä rooli meidän kaikkien hyvinvoinnissa. Meillä Kallio-Kuninkalassa ruoanvalmistuksen keskeisinä kriteereinä korostuvat luomuruoka, sesonginmukaisuus, lähituottajat, eettisyys. Pidän tärkeänä myös sitä, että ruoka on aina alusta asti henkilökuntamme valmistamaa. Haluan tarjota asiakkaille puhdasta ja ravitsemuksellista ruokaa, jonka tuotantokriteerit ja alkuperä ovat kaikille selvitettävissä. Koen, että näillä pienillä tekemilläni valinnoilla on suurempi merkitys, jos saamme asiakkaat innostumaan näistä samoista asioista” kertoo Jutta Salmi, Salmi Cateringin yrittäjä. Salmi jatkaa entisen yrittäjän jalanjäljillä Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksen keittiössä Järvenpäässä.
Hyvää makua ja laatua ympäristön ehdoilla
”Ravintolamarkkinat ovat tällä hetkellä tosi tiukat, joten on tärkeää erottua. Luomua ravintola on erottumiseen selkeä konsepti ja ulkopuolisen myöntämä sertifikaatti luotettavaan luomuviestintään ja luomun käyttöön. Luomu SM voitot yllättivät todella positiivisesti ja motivoivat jatkamaan vähintään samalla tasolla ja kehittämään toimintaa entisestään. Luomu SM sertifikaatti on merkki siitä, että olemme asian kanssa tosissamme” -sanoo yrittäjä, toimitusjohtaja ja omistaja Vesa Salo.
Luomua, mitäpä muuta!
Oppilasravintola Timjamissa käytetään luomua, koska lapsille halutaan tarjota puhdasta ja hyvän makuista ruokaa. Runsas luomunkäyttö lähtee jo steinerpedagogiikan perusteista. Käytännössä luomuna käytetään kaikki, mitä on järkevästi saatavissa. Tieto, miten ruoka on tuotettu, on tärkeä. Maaperän, tuottajien, eläinten, keittiöhenkilökunnan ja koko ruokaketjun vastuullinen toiminta maistuu lautasella.