Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia

Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia

Ohjelman avulla päästään konkreettisiin tuloksiin ja samalla tulee mietittyä tarkemmin luomun käyttöä. Ohjelmaan liittyminen tuo myös ruokapalveluille lisäarvoa.” – sanoo ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen.

Luomupuuroa kaikille
Kouluaamuisin opiskelijoille on tarjolla maksutonta luomupuuroa. Henkilökunta saa herkutella luomupuuroa pientä korvausta vastaan.

Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalveluissa haluamme tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista tarjoamalla aamupuuron. Näin haluamme kertoa ja ohjata opiskelijoita ruokailemaan terveellisesti ja muistuttaa, että säännöllinen ateriarytmi on tärkeä. Tavoite on, että kaikki opiskelijat käyvät myös ruokailemassa lounasravintoloissamme koulupäivän aikana” -sanoo Maritta Pakkanen.

Positiivisen vaikutuksen opiskelijoiden jaksamisessa on pannut merkille myös koulun terveydenhoitaja Jenny Auvinen. ”Pidän hyvin tärkeänä asiana, että opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista tuetaan aamupuuroa tarjoamalla ja opiskelijoilta on tullut tästä positiivista palautetta. Toiveena on, että tämä etu säilyy opiskelijoilla jatkossakin.”

Luomun käyttö ei ole pelkästään imagokysymys.
Luomuruoka on hyvää ja Sakkyn ravintoloissa halutaan tarjota asiakkaille parasta mahdollista ruokaa sekä samalla tukea vastuullista ruoantuotantoa, joka ottaa huomioon ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin. Ruokapalvelun laatima ja Savon koulutuskuntayhtymän hyväksymä linjaus kohdistuu luomu- ja lähiruoan käytön lisäämiseen sekä omavalmistusasteen ja ruoan laadun kehittämiseen. Luomuruoan osuutta lisätään tavoitteellisesti asteittain Portaat luomuun -ohjelman mukaisesti.

Pieni ekoteko, iso ympäristövaikutus
Sakkyssa halutaan pienentää hiilijalanjälkeä ja ruoan ympäristövaikutuksia ja yhtenä keinona on ollut tarjottimien poisjättäminen joidenkin ravintoloiden linjastosta, sekä otettu ”yhden lautasen” malli.

Alkuun tämä herätti opiskelijoissa ja henkilökunnassa vähän ihmetystä ja vastarintaakin, toisaalta tuli myös hyvää palautetta. Ruokalinjastossa jonot kulkevat jouhevammin, lautasmallia toteutetaan paremmin, biojätteen määrä on vähentynyt ja saamme konkreettisia säästöjä energian, veden ja pesuaineiden kulutuksessa.” – kertoo Pakkanen.

Savon Koulutuskuntayhtymän Ravintolapalvelut Savon Catering - ravintolat
toimivat oppilaitoksen opiskelija- ja henkilöstöravintoloina Kuopiossa, Toivalassa ja Varkaudessa. Lounasravintolat toimivat myös oppimisympäristönä, joissa opiskelijat harjoittelevat tulevaa ammattiaan päästen tutustumaan ammattikeittiöiden toimintaan ja erilaisiin tehtäviin.

Tutustu lisää www.sakky.fi

Teksti: Reetta Toivanen
Kuva: Savon Koulutuskuntayhtymä EkoCentria 

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?