Tavoittele luomutähtiä
Ohjelmassa on kuusi porrasta, joita etenemällä vähitellen lisätään luomutuotteiden käyttöä. Mukana olevat ravintolat ja ruokapalvelut saavat luomutähtiä sen mukaan kuinka paljon luomutuotteita käytetään. Kakkosportaalle pääsy oikeuttaa ensimmäiseen tähtitarraan ja näkyvyyteen Luomua ravintola -hakupalvelussa.
Yksi tähti
kun ravintola on luomuportaalla 2 tai 3
Kaksi tähteä
kun ravintola on luomuportaalla 4
Kolme tähteä
kun ravintola on luomuportaalla 5 tai 6
Portaiden kriteerit
Portailla etenemisen tärkein kriteeri on jatkuvasti käytössä olevien luomutuotteiden määrä. Alla kuvatuissa porraskriteereissä esitetyt luomun käyttöprosentit ovat viitteellisiä.
Porrastason kriteerin täyttymistä tarkastellaan organisaatiokohtaisesti. Tarkastelussa huomioidaan kaikkien luomutuotteiden käyttö, vaikka se olisi vähäistäkin.
Porrastuote
portaalle valittu merkittävä luomutuote. Tuotteeksi kannattaa valita sellainen tuote, jota on saatavilla jatkuvasti. Tuotetta voi käyttää ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa tai se voi olla aterian osana tarjottava tuote kuten maito.
Merkittävä luomutuote
yksittäinen tuote tai tuoteryhmä, jota käytetään aterian valmistuksessa tai tarjotaan aterian osana vähintään 2 kertaa viikossa jatkuvasti. Merkittävä raaka-aine on esim. hiutaleet, maito, maitojalosteet, piimä, kahvi, peruna, vihannekset, kananmuna, liha. Kuitenkaan vähän käytettävät tuotteet, kuten yksittäiset mausteet, eivät ole merkittävä tuote. Mausteet voidaan luokitella merkittäviksi, kun käytetään pääasiassa luomumausteita.
Luomun käyttöprosentti
Keittiössä käytettävien luomutuotteiden käyttöprosentti lasketaan kaikkien elintarvikkeiden yhteenlasketuista kilomääristä. Jos organisaatiolla on useita ohjelmassa mukana olevia toimipaikkoja, luomun käyttöprosentti lasketaan toimipaikkojen yhteenlasketuista kilomääristä.
1. porras
Keittiössä käytetään vähintään yhtä (1) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. (Viitteellinen luomun käyttöprosentti 1 - 5 %)
Esimerkiksi: käytetään jatkuvasti puurohiutaleita vain luomutuotteina.
2. porras
Yksi luomutähti
Keittiössä käytetään vähintään kahta (2) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. (Viitteellinen luomun käyttöprosentti 5 -15 %)
Esimerkiksi: käytetään jatkuvasti puurohiutaleita vain luomutuotteina ja ruokajuomana tarjotaan luomumaitoa tai luomupiimä.
3. porras
Yksi luomutähti
Keittiössä käytetään vähintään neljää (4) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. (Viitteellinen luomun käyttöprosentti 15 - 20 %)
Esimerkiksi: käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita ja ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa. Lisäksi tarjotaan vain luomuruisleipää ja piimä vaihdetaan pysyvästi luomutuotteeksi.
4. porras
Kaksi luomutähteä
Keittiössä käytetään vähintään kahdeksaa (8) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan. (Viitteellinen luomun käyttöprosentti 20 - 50 %)
Esimerkiksi: käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita, ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää sekä aterian osana luomuruisleipää. Lisäksi keittiössä käytettävät liemijauheet tai mausteet, kananmunat sekä aterian osana tarjottavat raastejuurekset tai peruna vaihdetaan pysyvästi luomutuotteiksi.
5. porras
Kolme luomutähteä
Keittiössä käytetään vähintään kahtakymmentä (20) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan. (Viitteellinen luomun käyttöprosentti 50 - 85 %)
Esimerkiksi: käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita, ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää, aterian osana luomuruisleipää. Lisäksi keittiössä käytettävät liemijauheet tai mausteet, kananmunat, osa vihanneksista, peruna, jauhot, kahvi, tee, sokeri sekä aterian osana tarjottavat raastejuurekset sekä hedelmät/marjat vaihdetaan pysyvästi luomutuotteiksi.
6. porras
Kolme luomutähteä
Keittiössä käytetään runsaasti luomutuotteita jokaisesta raaka-aineryhmästä. Tavanomaisia tuotteita käytetään vain silloin, jos luomuvaihtoehtoja ei ole saatavissa. (Viitteellinen luomun käyttöprosentti yli 85 %)