Luomu ei ole kallista

Kun luomua halutaan lisätä, ei kannata takertua ostohintaan. Luomu on perustellusti arvokkaampaa, mutta hinnan saa tasoitettua hyvin suunnitelluilla toimenpiteillä.

Tärkeintä on tehdä päätös lisätä luomun käyttöä. Voitte esimerkiksi asettaa tavoitteen, jonka onnistumista seuraatte.

Luomun käyttöä on hyvä lisätä vaiheittain. Tavoitteisiin pääsemisessä auttaa ruokalistasuunnittelu. Ruokalistaa ja reseptiikkaa muuntamalla on mahdollista valmistaa luomua sisältävää ruokaa ilman lisäkustannuksia.

Ota ruokalistasuunnittelun avuksi Ekoruokakone. Katso esimerkkejä ruokalistan luomuttamisesta. Voit tutustua Ekoruokakoneeseen ilman kirjautumista. Kaikkia toimintoja pääset hyödyntämään liittymällä luomuohjelmaan.

.

Näin luomu mahtuu budjettiin

Vähentämällä kalliimpien ruokalajien (liha, einekset, lihaleikkeleet) osuutta ja vastaavasti lisäämällä edullisempien (linssit, pavut, kasvikset) määrää on mahdollista hankkia hieman arvokkaampia luomuraaka-aineita. Lihan osuutta voi myös vähentää resepteissä korvaamalla sitä osittain juureksilla (mm. kastikkeissa, keitoissa ja pataruoissa).

Sesongin raaka-aineet ovat edullisempia ja parhaimmillaan. Mieti, onko esimerkiksi kurkkua ja tomaattia järkevää tarjota keskitalvella.

Hävikin minimoiminen ja mahdollisen ylijäämäruoan hyötykäyttö säästää myös rahaa. Älä suunnittele ruokalistoja raaka-aineiden osalta liian määritteleviksi vaan jätä mahdollisuus käyttää ruoanvalmistuksessa sesonkituotteita ja ylijäämäruokaa.

.

Härmän Ratissa luomua on lähes kaikki

Sesonkiajattelu ja luomun käyttö on muuttanut ravintolan reseptiikkaa. Myös raaka-aineiden hankintaa ja budjettia on ajateltu uudella tavalla.

"Monet raaka-aineet ovat maukkaampia ja käyttäytyvät erilailla", toteaa ravintoloitsija Juha Ollilla.