Luomuelintarvikkeet

Luomuelintarvikkeet valmistetaan luomutiloilla tuotetuista raaka-aineista, luomukalasta tai luomukeruutuotteista. Niiden valmistuksessa lisä-aineita saa käyttää vain rajoitetusti, eikä lainkaan keinotekoisia väri-, aromi- ja makeutusaineita.

Luomuelintarvikkeen tunnistaa virallisista ja pakollisista pakkausmerkinnöistä. EU luomumerkin yhteydessä on oltava valvontaviranomaisen tunnus ja alkuperätieto.


FI-EKO-201
Suomen maataloudesta

Lue lisää Ruokavirasto

Luomualkoholi

Luonnonmukaisesti tuotettuna voidaan valmistaa kaikkien juomaryhmien tuotteita, mutta yleisimmät markkinoilla olevat luomualkoholijuomat ovat viinejä, oluita ja siidereitä. Toimijat, jotka harjoittavat luomualkoholijuomien valmistusta, tukkukauppaa, varastointia, valmistuttamista tai tuontia kolmansista maista pitää kuulua Valviran luomuvalvontaan.

Voit lukea lisää luonnonmukaisesta alkoholin valmistamisesta www.valvira.fi

Luonnontuotteet

Luonnontuotteita, järvikalaa ja riistaa pidetään usein automaattisesti luomuna. Luonnontuotteet voivat olla luomua, jos ne kerätään luomusertifioidulta keruualueelta. Kaikki luonnontuotteet eivät kuitenkaan ole luomua, vaikka niitä luomukeruualueella tavattaisiinkin. EU:n luomuasetuksen mukaan vain viljelty kala voi olla luomua, joten luonnonkala, porot ja luonnonriista eivät ole luomua.

Suomessa on sertifioitua luomukeruualaa reilu 6,9 miljoonaa hehtaaria. Kerätyimmät luomuluonnontuotteet ovat mustikka, puolukka, lakka, koivunmahla ja villiyrtit. Luomuna voidaan kerätä myös esimerkiksi sieniä sekä ravintolisien ja kosmetiikan raaka-aineita.

Lue lisää Mikä tekee luonnontuotteista luomua?