Keittiöfilosofiana luomu-, sesonki- ja lähituotteet
Luomun käyttö alkoi viljatuotteista
Luomuohjelman ensimmäiselle portaalle Marttinen liittyi viljatuotteilla ja paikallisilla yrteillä, joita tuottaa yksi keittiön omista kokeista, Armi Rajala. Vuosien kuluessa luomuvalikoima on lisääntynyt esim. läheltä tulevilla luomumarjoilla; mansikalla, vadelmalla ja saskatoonilla. Tällä hetkellä luomun voluumituotteita ovat perunat naapurikylästä, jauhot (vehnä-, ruis-, peruna-), puurohiutaleet, myslit, kuivaherneet, kanamunat, laktoositon ja rasvaton maito ja piimä sekä kahvi ja teet. Niinpä luomuna tai lähes kokonaan luomuna voimme tarjota mm. perunatuotteet, tuoreet sämpylät, kotipullat & kahvit, aamupalan puurot, vadelma- ja mansikkakiisselit.
”Kotimaisia luomuvihanneksia käyttäisimme useimminkin, mutta niiden saatavuus rajoittuu monesti syksyyn.” –harmittelee ravintolapäällikkö Maarit Koskela.
Kotimaisia raaka-aineita käytetään aina kun se on mahdollista, mm. liha- ja maitotuotteet ovat suomalaisia. Marttisessa ei käytetä ylikalastettuja kalalajeja vaan lähivesistä nousevaa kuhaa ja haukea, jotka jalostetaan esimerkiksi uunikuhaksi ja haukipihveiksi. Vuonna 2018 Nuorisokeskus Marttinen oli mukana alueellisessa projektissa, jossa julkiset keittiöt verkostoituvat lähituottajien kanssa. Tällä hetkellä paikallisilta toimijoilta hankitaan highlandin ja karitsan/lampaanlihaa, metsäsieniä, puolukoita ja karpaloita. Kasvisten sesonkeja seurataan mm. Armin raikkailla salaateilla ja yrteillä. Reilunkaupan tuotteet kuten tee, kaakao ja luomubanaanit täydentävät Marttisen yhteisvastuullista toimintaa.
”Nautintoaineista kahvi, tee ja kaakaojauhe on vaihdettu luomuksi. Kahvin vaihto luomuksi nosti meidät luomuohjelman viidennelle portaalle. Marttisen keittiössä keitetään vuodessa n. 300 kg kahvia, näin ollen kuluu n. 600 pakettia vuodessa ja reippaat 11 pakettia viikossa. Myös Joutsenjärven luomuperunoihin siirtyminen ja kaiken tuoreen leivän ja pullan leipominen itse lisäsivät huomattavasti luomun käyttöä 2018” –listaa Koskela.
Luomu on tärkeä osa laatua ja ympäristövastuuta
Marttiselle tärkeät arvot, yhdenvertaisuus, osallisuus, yhteisöllisyys ja yksilöllisyys, elämän ja ympäristön kunnioittaminen ovat osa koko toimintaa. Tähän sisältyy luonnollisesti kestävä kehitys, luomu- ja lähiruoka. Ruokailu on osa ympäristökasvatusta. Marttisessa halutaan, että lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on mahdollisuus laadukkaaseen ja monipuoliseen ruokaan ja samalla voi vaikuttaa omalta osaltaan ympäristöönsä.
Ruokapalvelun asiakaslähtöisyys on helppoa, koska Marttisella on oma keittiö ja oma osaava keittiöhenkilökunta. Asiakaskuntaan kuuluvat niin nuoret leiriläiset kuin kokoustajat ja perhejuhliaan viettävät. Asiakasryhmien erilaisuus huomioidaan ja tarvittaessa ruokatarjonta suunnitellaan asiakkaan kanssa yhdessä. Kasvis- ja vegaaniruoka sekä kasvisproteiinit ovat Marttisen keittiölle tuttuja ja arkipäivää. Asiakkailla onkin mahdollisuus kerätä runsaasti kasviksia lautaselleen.
”Ruokalistoilla näkyy halu ja osaaminen tehdä kasvispainotteisempaa ruokaa. Salaattipöytämme on runsas ja monipuolinen. Käytämme kasviksia runsaasti esim. lihakastikkeissa ja -padoissa. Jauhelihapihvitaikinaa jatketaan juureksilla. Maustamme myös kasvisruoan hyvin ja testailemme uusia reseptejä” – kertoo Koskela.
EU:n laatupalkinto Nuorisokeskus Marttiselle
Marttisessa iloitaan tuoreen eurooppalaisen laatumerkin (Quality Label for Youth Centres) saavuttamisesta. Euroopan Neuvoston työryhmä myönsi Nuorisokeskukselle kolmevuotisen laatuleiman koskien nuorisotyötä ja sen laatua. Näitä keskuksia on kolmetoista Euroopassa ja yksi lisäksemme Suomessa. Vahvuuksiamme on meidän monipuolinen toiminta nuorisotyön hyväksi, upeat puitteet, pedagoginen osaaminen sekä laadukas sidosryhmäyhteistyö.
Virtain kaupungin omistama Nuoriskeskus Marttinen on yksi Suomen kymmenestä opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista. Nuorisokeskus on 25 toimintavuotensa aikana kasvanut korkeatasoiseksi ja osaavaksi monipuolisesti palvelevaksi keskukseksi. Marttisen Vanha Pappila on suosittu juhlatalo perhe-, suku- ja yritysjuhlien järjestämiseen. Pappilan arvokas tunnelma tekee vaikutuksen. Uusi Vihta-sauna tarjoaa viihtyisät ja tyylikkäät puitteet kokoontumisiin ja virkistäytymiseen luonnon keskellä. Antintalo on monipuolinen vaihtoehto kokouksiin, koulutustapahtumiin ja vaikkapa juhlien jatkoihin.
Tutustu lisää www.marttinen.fi
Teksti: Anu Arolaakso ja Reetta Toivanen
Kuva: Nuorisokeskus Marttinen