Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Kokonaisvaltaisesti vastuullista toimintaa ja hyvinvointia Pajulahdessa

Kokonaisvaltaisesti vastuullista toimintaa ja hyvinvointia Pajulahdessa

Hyvinvointi kuuluu kaikille on yksi Pajulahden Liikuntakeskuksen merkittävimmistä arvoista ja hyvinvointi onkin tärkeässä roolissa Pajulahden Liikuntakeskuksen toimintaa. Hyvinvointi on tärkeässä roolissa myös Pajulahden ruokapalveluista vastaavalle Kanresta Oy:lle, jonka tuotot jaetaan suomalaisten terveyden tukemiseen.

.

Vastuullinen toiminta syntyy monista pienistä teoista

Ympäristövastuulliset toimet ovat hyvin keskeisessä asemassa Pajulahden ravintolan toimintaa. Kanresta pyrkii vähentämään ympäristön kuormitusta lisäämällä luomutuotteiden käyttöä ja tekemällä mahdollisimman vastuullisia ja tehokkaita hankintoja. Pajulahdessa luomuraaka-aineiden käytön lisäksi ympäristökuormaa on saatu merkittävästi pienennettyä hävikin minimoimisella. Pajulahden keittiöpäällikön Sauli Sillanmäen mukaan hävikkiä on saatu pienennettyä hyvin monilla eri tavoilla. Pajulahdessa asiakkaat ovat täysihoidossa, joten ruokaa tarjotaan koko päivän ajan 800-2500 henkilölle, joka mahdollistaa hävikin uudelleenkäytön monipuolisemmin kuin esimerkiksi ravintoloissa, jotka tarjoavat vain lounasta.

Pajulahden ruokapalveluissa on pohdittu paljon keinoja, joilla asiakkaiden lautaselta syntyvä ruokahävikki saataisiin pienentymään. Radikaali muutos hävikin määrään syntyi, kun ravintolan seisovasta pöydästä poistettiin erilliset salaatti- ja leipälautaset, jolloin asiakas kerää ruuan yhdelle lautaselle monen lautasen sijaan. Myös raaka-aineet on aseteltu seisovaan pöytään terveelliset raaka-aineet ensin, jonka avulla ohjataan asiakkaan lautasmallia. Yhteen lautaseen siirtyminen on tuonut halutun muutoksen asiakkaiden lautasilta muodostuvaan hävikin määrään.

Toinen merkittävä muutoksia tuonut toimenpide on ollut ruuan jälkeiseen kahviin käytettävien kertakäyttömukien muuttaminen maksullisiksi. Aikaisemmin moni otti kahvin mukaan lounaan jälkeen ja kertakäyttömukien kulutus oli suurta, kun asiakkaat ohjataan kertakäyttömukimaksun kautta nauttimaan lounaskahvi ravintolassa, on kertakäyttömukien kulutus vähentynyt huomattavasti. "Pajulahdessa vastuullinen toiminta syntyy monista pienistä teoista ja asioiden muuttamisesta ympäristöystävällisempään suuntaan", toteaa Sillanmäki.

.

Hyvinvointileipää luomuraaka-aineista suoraan Pajulahden keittiön uunista

“Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” näin totesi jo Hippokrates aikoinaan. Pajulahdessa asiakkaiden hyvinvointia tukemaan on luotu aivan oma tuote: hyvinvointileipä. Hyvinvointia tukemaan haluttiin nimenomaan kehittää leipä, koska leipä kuuluu vahvasti suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Hyvinvointileipä valmistetaan luomu herneistä, luomu porkkanasta, luomu jauhoista sekä siemenistä ja se valmistetaan alusta asti itse Pajulahden keittiössä. Hyvinvointileipä oli aluksi pyöreä mutta kondiittoriksi työnsä ohella valmistunut keittiöpäällikkö Sauli Sillanmäki alkoi pohtimaan pyöreästä leivästä tulevaa valmistushävikkiä ja leivän muoto vaihdettiin pitkulaiseksi, jolloin leivän hävikki myös pieneni.

Kondiittori kehitti Pajulahdelle myös oman nimikkoleivoksen, jossa vastuullisuusteema näkyy tuotteen vegaanisuutena. Tosin Sillanmäen mukaan vegaani sana herättää aina välillä epäilyksiä tuotteen mausta, joten kun tuotteen nimestä poistettiin sana vegaaninen, alkoi tuotteen menekki kasvaa. Pääasia kuitenkin Sillanmäen mukaan on se, että tuote on maukas ja ympäristökestävä vaikkei tuotteen nimessä vegaanisuutta mainittaisikaan.

.

Pajulahdessa halutaan tukea paikallisia tuottajia

Sosiaalinen vastuu ja paikallisten toimijoiden ja tuottajien tukeminen on myös yksi Kanrestan toiminnan perusarvoista ja osa Kanrestan päivittäistä toimintaa. Kanrestan ja Pajulahden Liikuntakeskuksen toimintaperiaatteet kohtaavat terveyden edistämisen lisäksi myös sosiaalisen vastuun ja paikallisten toimijoiden tukemisessa. Pajulahden Liikuntakeskus työllistää noin 120 henkilöä mutta vastuullisten ja paikallisten hankintojen ansiosta Pajulahden Liikuntakeskus työllistää välillisesti noin 500-600 henkilöä lähialueilta. Esimerkiksi hotellin uudet kalusteet hankittiin paikalliselta huonekalutehtaalta.

Pajulahden ravintolapalvelut käyttävät myös mahdollisimman paljon lähialueen toimijoita. Sillanmäen mukaan suora kontakti toimijoihin mahdollistaa sen, että viljelijä saa työstään paremman korvauksen välikäsien jäätyä pois ja samalla varmistetaan myös se, että viljelijällä on tarpeeksi satoa kattamaan koko Pajulahden menekki. Varsinkin luomuraaka-aineiden osalta on Sillanmäen mukaan hyvä varmistaa suoraan viljelijältä, että sato riittää varmasti Pajulahden tarpeisiin. Sillanmäki korostaa myös avoimuuden kulttuurin merkitystä lähialueiden toimijoiden kanssa. Avoimuudella taataan vastuullinen toiminta.

.

Pajulahden pitkä historia urheilun keitaana

Vanhat nastolalaiset kutsuivat jo 1900-luvun alussa pajurantaista lahdenpoukamaa Pajulahdeksi. Pajulahden Liikuntakeskuksen alun historia ulottuu 1929-luvulle. Vuosien varrella liikuntakeskus on laajentunut kattamaan useita urheiluhalleja ja majoitustiloja. Vuonna 2015 valmistui täysin esteetön hotelli. Estettömyyden ansiosta Pajulahti on Suomen ainoa virallinen Olympia- ja Paralympiakomitean valmennuskeskus sekä Suomen ainut esteetön liikuntakeskus. Pajulahdessa onkin sen alusta asti sanottu: ”Emme kasvata sielua emmekä ruumista vaan ihmistä”.

.

Kuvat: Niki Soukkio

Teksti: Annika Witting

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?