Oripään kunnan ruokapalvelut liittyvät luomutiimiin!

Ammattikeittiöiden luomutiimi kasvoi jälleen. Oripään kunnan ruokapalvelut liittyivät Portaat luomuun -ohjelmaan 30.10.2025.

Oripään kunnan ruokapalvelut liittyivät Portaat luomuun -ohjelmaan lokakuun lopussa. Luomun käyttö on lähtenyt liikkeelle vauhdikkaasti. Tällä hetkellä luomutuotteita on käytössä noin 15 ja lisää tulee sitä myöten, kun hyllystä loppuu tavanomaiset tuotteet. Esimerkiksi ruokajuomat on vaihdettu luomumaidoiksi.

Ruokapalveluissa leivotaan sämpylät itse, ja jatkossa ne tehdään luomujauhoista. Pidemmän ajan tavoitteena on vaihtaa luomuksi liemijauheet, mausteet ja kananmunat, sen jälkeen, kun tällä hetkellä hyllyssä olevat tavanomaiset loppuu. 

Ruokapalveluesimiehen, Heli Kuismasen mukaan tavoitteena on pyrkiä vähintään ohjelman 4. portaalle askel kerrallaan. Tavoitteena on 25 % luomua vuoteen 2030 mennessä.

”Haluamme lisätä ruoanvalmistuksessa luomua koska siinä on vähemmän lisäaineita, se on hyvän makuista ja laatuista. Luomun käyttö säästää myös luonnonvaroja ja lisää ruokailijoidemme hyvinvointia.

Vuoden vaihteen jälkeen otamme käyttöön uuden ruokalistan, jonka ruokien suunnittelussa olen huomioinut luomutuotteiden käyttöä, kuten hernekeitossa, ohrasuurimopuurossa ja makkarakeitossa. Tähän olen saanut hyvää suunnitteluapua Portaat luomuun ohjelmasta. Hyvällä ruokalistan suunnittelulla ja reseptiikkaa muuntamalla saan hinnannousun elintarvikekuluissa pysymään maltillisena.

Koulun ruokasalissa on esillä Portaat luomuun -diplomi ja Luomua ravintolan tunnus sekä linjastolla luomua sisältävästä ruoasta kertomassa Tässäkin on luomua -tarra.”

  • 21.11.2025