Tarinat

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomusta sekä Luomu SM voittajista.


Luomu on osa matkailuelämystä Majatalo Boxissa

Luomu on osa matkailuelämystä Majatalo Boxissa

Handelsmans Café houkuttelee kulkijaa luokseen jo ulkoisella olemuksellaan: vaaleanpunainen talo on söpö kuin sadussa. Kesäaikaan rakennusta ympäröi rakkaudella hoivattu vehreä puutarha, jonka antimia hyödynnetään ravintolan annoksissa. Saman pittoreskin tunnelman aistii myös ravintolan kodikkaassa sisustuksessa.
Majatalo Box ja Handelsmans Café ovat toimineet Sipoossa talvesta 2007–2008 lähtien. Handelsmans Café on avoinna huhtikuusta elokuuhun joka päivä, ja muina aikoina enimmäkseen tilauksesta. Majatalossa yöpyjille Café tarjoilee aamupalan ympäri vuoden.

Luomua puhtauden ja maun takia
Handelsmans Café on Portaat luomuun -ohjelmassa korkeimmalla eli kuudennella portaalla. Luomun käyttöaste keittiössä on 95 %.

Majatalon ja ravintolan isäntä Gustav Söderström kertoo, että luomutuotteet ovat olleet käytössä toiminnan alusta alkaen. Söderström on koulutukseltaan puutarhuri, ja nähnyt läheltä, miten paljon kasvinsuojeluaineita on käytetty sekä ruoka- että koristekasvien viljelyssä. Selvittyään vakavista syöpäsairauksista hänestä on tullut luomun puolestapuhuja.
Tärkein syy tarjota majatalon ja ravintolan asiakkaille luomua on kuitenkin maku.

– Haluan tarjota asiakkailleni kotona tehtyä puhdasta luomuruokaa, joka maistuu hyvältä eikä sisällä vaarallisia jäämiä, Söderström tiivistää.

Raaka-aineet tulevat läheltä
Handelsmans Caféssa on 24 asiakaspaikkaa ja saman verran väkeä vetävä kesäterassi. Tarjolla on yhden ruokalajin lounaita ja tilausasiakkaille 3–4 ruokalajin kokonaisuuksia. Majatalo Boxin aamiaisannokset tehdään valmiiksi lajitelmiksi asiakkaiden toivomusten mukaan.  

Monet raaka-aineet hankitaan lähialueiden luomutiloilta. Esimerkiksi luomuliha tulee Labbyn ja Hultgårdin kartanoista, ja luomuviljatuotteet Malmgårdista. Paljon luomua löytyy myös paikallisesta REKO-lähiruokaringistä, jota Gustav Söderström itse pyörittää.

Itä-Uudellamaalla luomuraaka-aineiden hankkiminen ravintolan tarpeisiin on melko helppoa, sillä alueella on kohtalaisen paljon suoramyyntiä harjoittavia luomutiloja. Noin puolet tarvitsemistaan raaka-aineista Söderström ostaa tukusta, sillä muuten raaka-aineiden hankintamatkoihin kuluisi liian paljon aikaa.

– Horeca-tukut voisivat ottaa paljon enemmän luomua valikoimiinsa, ravintoloitsija toivoo.

Etenkin luomuliha kiinnostaa
Handelsmans Cafén asiakkaille luomun käytöstä kerrotaan jo ruokalistassa, ja Söderström avaa raaka-aineiden alkuperää tarvittaessa lisää. Asiakkailta saatu palaute on ollut yksinomaan positiivista. Erityisen paljon ihmisiä kiinnostaa luomuliha sekä hyvän maun että eettisen tuotantotavan takia.   

– Kyllä sen huomaa maussa, että tuote on luomua. Esimerkiksi luomukananmunat maistuvat erittäin hyviltä, Söderström huomauttaa.

Asiakkaita Intiaa myöten
Gustav Söderström on yrittäjä neljännessä polvessa: nykyisen ravintolan rakennuksessa sijaitsi jo aikoinaan hänen isänsä kyläkauppa. Ennen majatalonpitäjäksi ryhtymistä Söderström toimi samoissa tiloissa kukkakauppiaana.  

– Kukkakaupan asiakkaiden tavallisin kysymys oli ”Vad har handelsman idag att bjuda på?”, mitä kauppiaalla on tänään tarjota. Siitä muodostui Handelsmans Cafén nimi, hän kertoo.

Majatalo Boxia markkinoidaan maailmanlaajuisen varauspalvelu Booking.comin kautta, ja asiakkaita tulee Suomen lisäksi ulkomailta. Boxissa on yöpynyt turisteja useista Euroopan maista, ja kaukaisimmat vieraat ovat olleet Intiasta. Talvikaudella vieraina on mm. työkomennuksella olevia ammattilaisia tai paikallisiin tapahtumiin osallistuvia henkilöitä.  
Majatalo Box Värdshuset on Suomen ECEAT:in eli Luomumatkailuyhdistyksen jäsen. Söderström arvioi, että asiakkaita houkuttelee etenkin majatalon hyvä sijainti lähellä lentokenttää, Helsinkiä ja Porvoota.
– Ja toivottavasti myös majatalon kodikas sisustus ja täällä tarjottava ruoka, hän lisää.

Tutustu lisää www.majatalobox.fi

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Majatalo Box Värdshuset/Handelsmans Café

Jaa artikkeli