Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Päättäjät! Laatikaa selkeät strategiat luomulle ja vaatikaa niiden toteuttamista

Päättäjät! Laatikaa selkeät strategiat luomulle ja vaatikaa niiden toteuttamista

Luomuun ei tarvittu lisärahoitusta
Muuramen ruokapalvelut siirtyivät tarjoamaan luomumaitoa v. 2016. Taloudellisesti panostus oli merkittävä, mutta uuden hankintasopimuksen, ruokalistamuutosten sekä reseptien ja valmistusmenetelmien muokkausten ja hävikin seurannan tehostamisella mahdollista. Tällä hetkellä elintarvikkeiden hankintaan ei käytetä enempää rahaa luomumaidon vuoksi kuin aikaisemminkaan.

Meillä luomun käytön lisääminen on tuonut jonkin verran lisäkustannuksia, mutta säästöt ovat löytyneet pääsääntöisesti muualta toiminnasta” –summaa Saralahti.

Luomutuotteissa halutaan suosia kotimaisuutta. ”Kunnassamme on tehty päätös käyttää suomalaista mahdollisimman paljon, eli käytämme ennemmin kotimaista kuin ulkomaista luomua. Luomuhankintojen suurimpana haasteena on osaltaan hinta ja osassa tuotteissa saatavuus. Täydellinen yhtälö olisi lähiluomu.”

Oma ympäristötyöryhmä ja ympäristöohjelma
Ruokapalveluiden toimintaa kehitetään monella tavalla. Kestävä kehitys on yksi näistä ja osa jokaisen työntekijän normaalia työtä.

Kestävä kehitys on tärkeä osa toimintaamme paremman huomisen puolesta ja oman ideologiani vuoksi. Viime vuosina olemme lisänneet luomua ja lähiruokaa, käyttäneet enemmän kasviksia ja vähentäneet punaista lihaa, muuttaneet pesuaineet biohajoaviksi, parantaneet siivousmenetelmiä vähemmällä vedellä ja pesuaineilla, ottaneet käyttöön ajoreittisuunnittelun sekä tehostaneet tavaran tilausrytmejä, kierrätystä ja hävikinhallintaa. Olemme myös perustaneet ympäristötyöryhmän ja organisaation ympäristöohjelma on tällä hetkellä työn alla. Lisäksi olemme käyneet koululuokissa puhumassa kouluruoasta kestävän kehityksen näkökulmasta sekä järjestäneet erilaisia projekteja ja tempauksia. Henkilökuntaa on koulutettu ympäristöasioihin ja kaikki ovat suorittaneet ympäristöpassit. Meillä on onneksi aika keke-myönteinen henkilöstö jo valmiiksi” – Saralahti kiittelee.

Luomulla on erinomainen maine
Muuramen ruokapalvelut ovat luomuohjelman 2. portaalla ja ansainneet ensimmäisen Luomua-tähden. Päivittäin käytetään luomuna hiutaleita, maitoa ja piimää. Kananmunat, näkkileipä ja liha ovat seuraavaksi harkinnassa luomuna, jos budjetti antaa myöten. Lähiruokaa etsiessä löytyi myös lähiluomua; päiväkotien aamupuurohiutaleet (ohra, ruis, vehnä) tulevat Petäjävedeltä ja puuron kaveriksi luomupensasmustikkaa Korpilahdelta.  

Luomun käyttö on tuonut meille yhteistyötä, verkostoitumista, positiivista imagoa ja ennen kaikkea hyvää palautetta asiakkailta. Luomu-ohjelmaan kuuluminen tuo näkyvyyttä, tietoa ja ajankohtaista infoa. Luomulla on erinomainen maine eikä ole esim. torjunta-ainejäämiä. Lisäksi näkisin, että luomu tukee hyvin hankinnoissa huomioitavaa kotimaisuutta. Rakentavaa palautetta on tullut lähinnä siitä, että käyttämämme luomumaito ei ole lähiruokaa, koska sitä ei tuoteta paikallisessa meijerissä” – Saralahti kertoo.

Muuramen kunnan ruokapalvelut
tuottavat lakisääteiset ruokapalvelut kunnan varhaiskasvatukselle, peruskoululle ja lukiolle. Lisäksi on jonkin verran henkilöstöruokailijoita ja tilaustarjoilua. Keskuskeittiössä tehdään koulupäivinä n. 250 aamupalaa, yli 2000 lounasta ja 450 välipalaa. Kunnassa on linjattu, että ruokapalvelut käyttävät pääasiassa kotimaisia raaka-aineita, ja mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa ja luomua.

Tutustu lisää www.muurame.fi

 
Teksti: Reetta Toivanen ja Anu Arolaakso
Kuvat: Muuramen ruokapalvelut

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?