
Kauniaisissa luomulla on pysyvä rooli - ja siihen on monta syytä
Luomu on vastuullista ja kestävää ruokaa, mutta luomua tarjotaan asiakkaille myös hyvän maun ja lähiluomutuottajien tukemisen vuoksi.
Kasavuoren keskuskeittiössä valmistetaan päivittäin noin 3000 lämmintä lounasateriaa, alueen varhaiskasvatuksen aamu- ja välipalat sekä iltapäiväkerhojen välipalat. Koulujen ja päiväkotien lisäksi annoksia matkaa keskuskeittiöltä myös kaupungintalolla sijaitsevaan henkilöstöravintolaan. Maukasta ja vastuullisesti valmistettua ruokaa, jossa myös luomulla on pysyvä rooli, saavat Kauniaisissa nauttia niin kaupungin pienet kuin isotkin asiakkaat.
Raaka-aineiden jäljitettävyys, hyvä laatu, parempi maku ja lähituottajien tukeminen ovat syitä, miksi luomu on kaupungin ruokapalveluille tärkeää. Ne tukevat myös ruokapalveluiden tavoitetta tarjota kestävästi ja vastuullisesti tuotettua ruokaa.
”Minusta luomu maistuu aidolle ja puhtaalle. Ja se myös tuntuu – kun tiedän tekeväni hyvää tekevän luontoteon!”, kertoo Kauniaisten kaupungin Ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Jaana Kokki.
Luomua hankitaan myös suoraan tuottajilta
Luomutuotteiden kestosuosikkeja kaupungin ruokapalveluissa ovat erityisesti puurohiutaleet sekä maito. Reilun kaupan luomubanaaneja tarjotaan, mikäli niitä on saatavilla. Kauniaisissa käytetään mielellään myös suoraan kotimaisilta luomutuottajilta hankittuja raaka-aineita, kuten esimerkiksi hilloja ja hedelmäsoseita EU:n pohjoisimmalta hedelmätilalta eli Pohjolan Hedelmästä Kuopiosta. Kosken kartanon ja Mörby Gårdin luomuluonnonlaidunlihasta puolestaan on valmistettu syyskuussa vietettävän Lähiruokapäivän menuuseen jauhelihakastiketta.
”Luomutuottajia löytyy oman aktiivisuuden ja -innokkuuden ja osin siviilielämän myötä – sillä tavoin löysimme yhteistyökumppanimme Kosken kartanon. Jonkin verran tuottajat ovat myös yhteydessä suoraan meihin, kuten Pohjolan Hedelmä aikoinaan oli, ja näin yhteistyö alkoi”, kertoo Jaana Kokki.
Portaat luomuun kannustaa luomun käytön lisäämiseen
Kauniaisten ruokapalvelujen kaikista käytetyistä raaka-aineista noin 12 % on tällä hetkellä luomua, mutta tavoitteet on asetettu tulevaisuuden osalta määrätietoisiksi, ja jopa Suomen valtion asettamaa luomutavoitetta kovemmaksi. Kun valtion tavoitteena on, että julkisten ruokapalvelujen raaka-aineista 25 % on luomua vuoteen 2030 mennessä, Kauniaisissa tavoitellaan samaa osuutta jo vuoden 2028 loppuun mennessä.
Luomun käyttöä lisätään muun muassa Portaat Luomuun -ohjelman tuella, johon ruokapalvelut on kuuluneet vuodesta 2017 lähtien. Ohjelma on ollut yhdistävä tekijä tavarantoimittajien ja asiakkaiden välillä.
” Ohjelma tuo onnistuneesti yhteen eri toimijat niin yksityiseltä kuin julkiselta sektorilta. Lisäksi tarjolla on ollut hyvää tukimateriaalia ohjelmasta ja luomutuotteiden käytöstä viestimiseen”, kuvaa Jaana Kokki.
Kuvat: Kauniaisten kaupungin ruokapalvelut