Ravitsemussuositukset johdattavat kohti ekologisempaa ruokavaliota

Ekologinen ja terveyttävä edistävä ruoka ovat pitkälti samansuuntaisia. Näin linjataan lokakuussa julkaistavissa uusien pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa. Neuvotteleva virkamies Heli Kuusipalo sosiaali- ja terveysministeriöstä kiteyttää: "Lisää kasviksia, täysjyväviljaa ja lähiruokaa ja vähemmän punaista lihaa."

-Tavoitteena on käyttää mahdollisimman paljon läheltä saatavaa sesonkiruokaa, kuten marjoja, vihanneksia, juureksia ja hedelmiä, ja myös säilöä niitä talven varalle. Kasvisruokapäiviä suositellaan ja ruokaa tulisi hankkia ja ottaa lautaselle vain sopiva määrä, jotta sitä ei joutuisi niin paljon roskiin, Kuusipalo toteaa ministeriönsä blogissa.

Ravitsemussuosituksissa lähdetään siitä, että kaikki tarpeellinen saadaan normaaliruuasta. Suomessa täydennystä vaatii vain D-vitamiini. Esimerkiksi Tanskassa sitä ei taas tarvitse lisätä maitoon, koska siellä syödään paljon enemmän kalaa kuin meillä keskimäärin.

Suositusten paikallistamisesta antaa vihiä viime vuosina omaksuttu itämeren ruokavalio. Kuusipalo vinkkaa, miten terveellisen Itämeren ruokavalion voi koostaa kuten perinteisen Välimeren ruokavalion: käytetään täältä löytyviä raaka-aineita, muun muassa herneitä, juureksia, sipulia ja kaaleja. Oliiviöljyn voi korvata rypsiöljyllä ja italialaiset kausihedelmät marjoilla, omenilla ja luumuilla.

Viljoista kannattaa hänestä suosia ruista, kauraa, ohraa ja täysjyvävehnää ja maitotuotteista vähärasvaisia ja rasvattomia vaihtoehtoja. Eläinproteiinin parhaita lähteitä ovat kala, riista ja siipikarja.

Lue lisää Ruokatiedon uutiset

  • 06.09.2013