Portaat luomuun -uutiskirje

Taloustaantumasta huolimatta luomutuotteiden käyttö näyttää myös Suomessa saaneen vahvan jalansijan. Luomukysyntä ja -tuotanto kasvavat hitaasti mutta varmasti.

Kasvua

Suomen luomumarkkinat kasvoivat vuoden 2014 aikana 5 % ja luomualan toimijat ennustavat maltillista kasvua myös vuodelle 2015. 

Luomutuotannon pinta-ala kasvaa Eviran ennusteen mukaan 10 %:iin vuonna 2015, joka on puolet vuoden 2020 tavoitteesta (20 %).

Luomun kulutus ammattikeittiöissä on pysynyt kutakuinkin samalla tasolla kuin parin viime vuoden aikana n. 5 %. Kuitenkin halu lisätä luomun käyttöä on keittiöissä vakiintunut, lähes 25 % haluaisi käyttöönsä lisää luomua, kun vain löytyy sopivia tuotteita.

Lue lisää Pro Luomu ry:n sivuilta

Eviran luomutilastot

Luomu SM voittajat valittiin toistamiseen

Ammattikeittiöiden luomun käytöstä kisattiin toistamiseen. Tänä vuonna kisan sarjat uudistettiin vastaamaan Portaat luomuun -ohjelman maksuluokkia sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Voittajia löytyi kaikkiaan 6. 

Käy muistuttamassa mieleen edelliset voittajat. Kenties teidän vuoro on ensi vuonna?
Luomu SM -käynnistyy jälleen ensi vuoden alussa, joten muista käydä päivittämässä luomun käyttötiedot.

Uusi luomureseptejä ja saatavuustietoja

EkoCentrian Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen ammattikeittiöissä -hankkeessa on kehitetty uusia luomuruokareseptejä ammattikeittiöiden käyttöön. Kaikki uudet ja monet muut reseptit löytyvät Ekoruokakone.fi -palvelusta. Ekoruokakoneen raaka-ainelistaus on päivitetty. Listaus sisältää jo n. 300 raaka-aineen luomusaatavuustiedot, saatavilla olevat ympäristötiedot sekä tärkeimmät ravintoarvot. Palveluun on tuotettu tietoa sesongeista ja kylmäleivonnasta. Jatkossa palvelusta saa tietoa myös valmistushävikistä.

Käy tutustumassa Ekoruokakoneeseen. Palvelun kaikki ominaisuudet saa käyttöönsä kuulumalla Portaat luomuun -ohjelmaan. 

Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen -hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lähes 2 500

Portaat luomuun -ohjelmassa on jo mukana lähes 2 500 ammattikeittiötä. Keittiöistä 80 % on julkisia ja 20 % yksityisiä. Kaikkien yhteinen kiinnostus on nousta kohti Tähti-porrasta ja se ei onnistu ilman uusia ammattikeittiöille sopivia luomutuotteita. 

Mikäli Sinulla on ammattikeittiöille sopivia luomuelintarvikkeita, niin kerro niistä meille. ekocentria(at)sakky.fi tai anu.arolaakso(at)sakky.fi

Portaat luomuun -ohjelma muuttui maksulliseksi vuoden 2015 alusta maa- ja metsätalousministeriön avustuksen päätyttyä. Maksullisuus ei kuitenkaan ole vähentänyt keittiöiden kiinnostusta ohjelmaa kohtaan, vaan keittiöitä liittyy mukaan tasaiseen tahtiin.

Kaikki ohjelmassa mukana olevat toimipaikat löytyvät www.portaatluomuun.fi

Portaat luomuun -ohjelma mukana HoReCa-alan merkittävimmässä tapahtumassa

Portaat luomuun -ohjelma on ollut mukana kehittämässä ja luomassa uutta sarjaa PRO tunnustuspalkintoihin. Ensimmäistä kertaa PRO palkinnoissa otetaan huomioon horeca-alan toiminnan ja toimijoiden vastuullisuus ihan kaikissa sarjoissa. PRO Vastuullisuus -sarjan voittajan on erityisellä tavalla edistettävä vastuullisuutta omalla toimialallaan. Portaat luomuun -ohjelma on sponsorina sekä Vastuullisuus - että Opettaja -sarjassa. Sponsoriyhteistyökumppanina toimii Urtekram Suomi. 

Käy tutustumassa PRO finalisteihin ja kannustamassa oma suosikkisi voittoon!

Tarjolla 500 euroa!

Vielä ehdit ottaa osaa Sesonkiruokakilpailuun. Lähetä meille paras sesonkiruokaohjeesi vuoden 2015 loppuun mennessä ja olet mukana kilpailussa. Voittajat julkistetaan Gastro 2016 -tapahtumassa.

Katso ohjeet ja lisätiedot www.ekocentria.fi

Oikein nautinnollista ja rauhallista joulun aikaan sekä onnea vuodelle 2016!

EkoCentrian ja Portaat luomuun -ohjelman tiimi lomailee joulun aikana 22.12.2015 -3.1.2016 välisen ajan.

Merkkaa jo kalenteriin:

28.1. 2016 PRO Gaala, Wanha Satama, Helsinki

3.-4.2.2016 Luomufoorumi, Villa Hvittorp, Kirkkonummi

16.-18.3.2016 Gastro 2016, Messukeskus, Helsinki

17.5.2016 Elintarvikepäivä, Messukeskus, Helsinki

  • 14.12.2015