Luomu SM 2020 voitto ratkesi prosentin erolla

Luomu SM -kilpailun voitto ratkesi prosenttiyksikön erolla

Ammattikeittiöiden Luomu SM 2020 -kilpailun voitosta käytiin tiukka kisa. Julkisista ruokapalveluista luomun käyttöastetta nosti eniten Lumijoen ruokapalvelu, ja yksityisten ravintoloiden ykkössijan jakoivat turkulainen KASVIS-ravintola ja porvoolainen Zum Beispiel.

Ravintoloille ja ruokapalveluille tarkoitetussa Luomu SM -kilpailussa tarkasteltiin, kuinka paljon osallistujat nostivat luomun käyttöastettaan kiloissa laskettuna vuonna 2019 verrattuna edellisvuoteen. Julkisten ruokapalvelujen voittajaksi kiri Lumijoen ruokapalvelu 12 %-yksikön lisäyksellä. Yksityisten ravintoloiden parhaiksi yltäneet KASVIS-ravintola ja Zum Beispiel kasvattivat kumpikin luomun käyttöä 6 %-yksikköä.

Ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailu on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Kilpailua organisoivan Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että kisa ei ole koskaan ollut yhtä tasaväkinen kuin tänä vuonna.

– Lumijoen voitto heltisi vain yhden prosenttiyksikön marginaalilla: julkisissa ruokapalveluissa oli monta toimijaa, jotka nostivat luomun käyttöään 10–11 %-yksikköä, Arolaakso toteaa.

Luomu SM -kilpailun tulokset julkistettiin tiistaina 3.11. etänä järjestetyillä Luomupäivillä. Kilpailun voittajat löytyivät noin 200 ruokapalveluorganisaation joukosta, jotka kuuluvat Portaat luomuun -ohjelmaan. Luomun käyttöasteet tarkistettiin ammattikeittiöiltä saaduista ostotilastoista.

Arolaakso muistuttaa, että kilpailuun ovat tervetulleita osallistumaan myös ohjelmaan kuulumattomat ravintolat ja ruokapalvelut, jotka käyttävät luomua.