Miten tuplata luomu julkisissa ruokapalveluissa?

Uuden kansallisen luomuohjelman tavoite on, että vuonna 2030 julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-aineista 25 % on luomua. Tavoitteen saavuttaminen vaatii tahtoa ja ammattitaitoa. Lahden kaupunki tähtää vielä huimasti korkeammalle.


Julkiset ruokapalvelut tarjoavat vuosittain noin 380 miljoonaa ateriaa. Ne ovat paljon vartijoina, kun suomalaisten ruoankulutusta luotsataan kestävämpään suuntaan. Yksi polku kohti kestävyyttä on lisätä luomun käyttöä julkisissa keittiöissä.

Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa kartoitettiin viimeksi vuonna 2019, jolloin se oli 12 % raaka-aineista. Uusi luomuohjelma haluaa siis käytännössä tuplata luomun julkisissa keittiöissä.

Luomun tuotannon ja kulutuksen kasvattaminen on sekä Euroopan komission että Suomen hallituksen tavoite. Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä muistuttaa, että luomu kuuluu olennaisena osana suomalaiseen ruokapalvelujärjestelmään.

– Luomun avulla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta, eläinten hyvinvointia ja maan hiilen sidontaa. Luomu ruokapöydässä on osaltaan myös ympäristöteko, tarjotaan ateria sitten kotona, koulussa, työpaikalla tai ravintolassa, hän sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö ja Savon Koulutuskuntayhtymä järjestävät tiistaina 15.6.2021 klo 13–16 webinaarin, jossa asiantuntijat pohtivat käytännön keinoja julkisten ruokapalvelujen luomutavoitteen saavuttamiseksi. Tervetuloa seuraamaan webinaaria!

Webinaarin ohjelma www.mmm.fi

Ilmoittautuminen tästä linkistä

Lahden maali on korkealla

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti on asettanut oman luomumaalinsa vielä korkeammalle: Lahden päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavien aterioiden raaka-aineista 70 % on oltava luomua vuonna 2030. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että Lahdessa on totuttu asettamaan pitkäjänteisiä ja kunnianhimoisia ympäristötavoitteita.

– Luomuruoan tarjoaminen lahtelaisille lapsille ja koululaisille on meille tärkeää. Keskeinen ajatus taustalla on ympäristön tilan parantaminen ja ruoan laatu. Tavoitteella tähdätään myös siihen, että alueellisia toimijoita saataisiin innostumaan luomutuotannosta ja lisäämään sitä, hän toteaa.

Lahden ruokapalveluista vastaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy, joka tarjoaa koulujen lukukausien aikana arkisin 27 000 lounasta. Toimitusjohtaja Tuulia Pelli kertoo, että tällä hetkellä käytössä on kahdeksan luomutuotetta, mm. kahvi, porkkanapyre sekä hiutaleet ja suurimot. Hankinnoissa pyritään painottamaan lähituotantoa.

– Seuraavaksi olisi hienoa saada luomuna maitotaloustuotteet, kananmunat ja tuoretta lähiluomuleipää, Pelli miettii.

Lahden kovaa luomutavoitetta hän pitää haastavana mutta mahdollisena: se kuitenkin vaatii sitoutumista kaikilta osapuolilta sekä keskustelua myös rahasta, sillä nyt laitetaan vielä euroja riviin. Pelli toivoo, että vuoteen 2030 mennessä siirrytään puhumaan enemmän arvoista, eikä ruokapalvelua nähdä vain kulueränä.

– Luomun tarjoamisella on iso markkinoinnillinen merkitys etenkin lapsiperheille: kuka haluaa muuttaa kuntaan, jossa tapellaan verissä päin siitä, että lasten ruoka on mahdollisimman halpaa? Uskon, että puhtaan ruoan tarjoamisella on myös ennaltaehkäisevä kansanterveydellinen merkitys, Pelli pohtii.

Ruokalistat ja reseptiikka työn alle

Luomun käytön lisääminen ammattikeittiössä kustannusneutraalisti edellyttää ruokalistojen kokonaisvaltaista tarkastelua. Projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä toteaa, että tavanomaisia raaka-aineita ei kannata vaihtaa yksi yhteen luomuksi.

– Ensin on kartoitettava, mitä tuotteita on saatavilla luomuna, ja lähdettävä miettimään ruokalistaa sen mukaan. Kaikki ammattikeittiöt käyttävät myös tuontituotteita, ja olisi hyvä miettiä, voisivatko ne olla luomua, hän opastaa.

Arolaakso huomauttaa, että myös reseptiikka pitää soveltaa luomuun, sillä esimerkiksi luomuvihannesten ja -mausteiden maut ovat tavanomaisia voimakkaammat. Pienemmällä käyttömäärällä pääsee samaan tulokseen.

Lisätietoja:
maatalousneuvos Kirsi Heinonen, maa- ja metsätalousministeriö, kirsi.heinonen@mmm.fi, puh. 029 516 2059
toimitusjohtaja Tuulia Pelli, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy, tuulia.pelli@paijatateria.fi, puh. 050 398 5945
projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä, anu.arolaakso@sakky.fi, puh. 044 785 4048

  • 10.06.2021