Ruokapalvelut haluavat vaihtaa luomuksi tuotteita yli puolella miljoonalla kilolla tai litralla

Kirjoittaja: Minna Ala-Kyyny / Pro Luomu ry

Vuoden 2022 alussa yksitoista julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelutoimijaa lähti lisäämään luomun käyttöään. Luomua on saatu lisättyä ruokalistoille ilman merkittävää kustannusten nousua ja seuraavien luomuksi vaihdettavien tuotteiden kilomääriäkin on jo tiedossa.


Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tavoitteena on yhdessä pilottiruokapalveluiden kanssa muun muassa reseptiikkaa ja ruokalistoja kehittämällä lisätä luomun käyttöä vähintään 25 prosenttiin. Luomutavoite on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä, mikä on myös kansallisen hankintastrategian sekä maa- ja metsätalousministeriön luomuohjelman tavoite.  

Ensimmäisen vuoden aikana pilottiruokapalvelut ovat kehittäneet luomureseptiikkaa tuotekehitystyöpajoissa Mikkelissä, Lahdessa ja Jyväskylässä. Luomun saatavuudesta on keskusteltu paikallisten tuottajien ja yritysten kanssa alueellisilla luomutreffeillä. Lisäksi etäyhteyksillä on järjestetty eri teemoihin liittyviä infoja sekä tavattu hanketoimijoiden ja ruokapalvelujen väen kesken keskittyen luomuttamisen vaiheisiin ja työkaluihin.


”Hankkeeseen on valikoitunut upea ja innostava joukko ruokaketjun toimijoita, jotka aidosti haluavat kehittää sekä omaa luomuosaamistaan että luomun saatavuutta ja käyttöä. Yhdessä ruokapalveluiden ja yritysten kanssa luomuttamisessa edetään ratkaisukeskeisesti, eikä niinkään haasteiden kautta”, sanoo projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.


Luomua jo päivittäin käytössä


Miltä pilottiruokapalveluiden luomun käyttö sitten näyttää ensimmäisen hankevuoden jälkeen? Ruokapalveluille tehdyn kyselyn perusteella tällä hetkellä yhtä lukuun ottamatta kaikki pilotit käyttävät päivittäin vähintään jotakin luomutuotetta.


Suosituin luomutuoteryhmä on luomuhiutaleet, jotka ovat käytössä yhdeksällä pilotilla päivittäin. Vuosi sitten hankkeen alkaessa päivittäin luomuhiutaleita käytti neljä ruokapalvelua. Seuraavaksi suosituin on luomumaito, jota tarjoaa asiakkailleen päivittäin seitsemän ruokapalvelua. Myös esimerkiksi luomukahvin käyttö on selkeästi lisääntynyt, kun kolme ruokapalvelua on ottanut sen vuoden aikana päivittäiseen käyttöön.


”Luomuhiutaleiden ja luomumaidon käyttö on hienosti kasvanut vuoden aikana, ja nyt lähes kaikki pilotit käyttävät näitä päivittäin, kun lähtötilanteessa alle puolella oli päivittäisessä käytössä luomumaitoa tai luomuhiutaleita”, iloitsee Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.


Ruokapalveluiden toiveet yrityksille


Tämän vuoden aikana kaikki pilottiruokapalvelut ilmoittivat myös halukkuutensa vaihtaa lisää tuotteita luomuksi. Eniten kiinnostusta on pastatuotteiden, juuresten, hiutaleiden sekä kuivattujen herneiden, papujen ja linssien vaihtamiseen luomuksi.


Osa ruokapalveluista ilmoitti kyselyssä myös niiden tuoteryhmien kilomääriä, joita luomuksi halutaan vaihtaa. Sen perusteella pilottiruokapalveluilla olisi kiinnostusta lisätä luomun käyttöä tänä vuonna yhteensä yli puolella miljoonalla kilolla tai litralla.


Esimerkkejä tuotteista, joita pilottiruokapalvelut haluavat vaihtaa luomuksi:

  • pasta, ateriajyvät ja riisi
  • kasvikset, vihannekset ja hedelmät, esim. kaaliraaste tuoreena, porkkana vähintään kuorittuna ja porkkanasose, sipulikuutio, mansikka, banaani, valmis porkkanalettu
  • jauhot, hiutaleet, ryynit, suurimot, esim. sämpyläjauhoseos, speltti
  • kuivattu herne, pavut ja linssit
  • kahvi
  • näkkileipä
  • kananmuna ja kananmunamassa
  • maito, kerma, juustoraaste
  • jauheliha
  • erilaiset mausteet, etikka, öljy

Suurimmat haasteet luomun käytön lisäämiselle ovat edelleen samat kuin piloteille tehdyn alkukartoituksen perusteella: ykkösenä on tuotteiden saatavuus, toisena hinta ja kolmantena pakkauskoko ja jalostusaste.


”Mielenkiintoista oli, että vaikka vuodessa maailma on paljon muuttunut ja yleinen inflaatio ja ruuan hinnan nousu koskettaa isosti myös ruokapalveluita, eniten mainittu luomun käytön este pilottiruokapalveluille oli edelleen saatavuus”, pohtii Aura Lamminparras.


Useampi ruokapalvelu olisi kiinnostunut esimerkiksi käyttämään keittohernettä luomuna, mutta saatavilla on ollut vain kuluttajapakkauskokoja. Luomuporkkanan käytölle esteenä on ollut jalostusaste, sillä ruokapalvelut tarvitsevat porkkanan vähintään kuorittuna ja mielellään palana tai soseena. Näihin haasteisiin hankkeessa on jo tartuttu ottamalla luomua jalostavat yritykset ja tukut mukaan vuoropuheluun ruokapalveluiden kanssa. Ruokapalvelut myös toivovat, että luomutuotteita tarjottaisiin heille suoraan.


Tämän vuoden aikana hankkeessa on jatkettu tuotekehitystä ja sopivien luomutuotteiden löytämistä ruokapalveluiden käyttöön. Pilottiruokapalveluiden kanssa kehitetään myös viestinnän malleja, joiden avulla luomun käyttö tehdään näkyväksi asiakkaille ja sidosryhmille. Viestinnän tueksi Luonnonvarakeskus tuottaa ruokapalveluiden käyttöön tietopaketteja, joiden avulla luomun positiivisista ympäristövaikutuksista voidaan viestiä niin päättäjille, henkilökunnalle kuin asiakkaillekin.


Lisätietoja: Lisätietoja: Anu Arolaakso, projektipäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi           


Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa mukana olevat pilottiruokapalvelut: 
Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä), Kuopio
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy, Lahti
Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut
ISS Palvelut Oy
Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
Leijona Catering Oy
Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
Muuramen ruokapalvelut
Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri (kahden toimipaikan osalta, Ruskis/Hki ja Tervaväylä/Oulu)
Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)
 
Luomutetaan ruokapalvelut -hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

  • 07.06.2023