Luomutetaan ruokapalvelut (LuRu)

Julkisille ruokapalveluille on asetettu tavoite: 25 % luomua ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä.

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa luodaan konkreettinen luomun käytön lisäämisen malli, jonka avulla ruokapalvelut tavoittavat 25 % luomutavoitteen ja lisäävät luomua ruokalistalle ilman hankintakustannusten nousua. Hankkeessa edistetään koko luomuketjun mittaista yhteistyötä ja lisätään vuoropuhelua ketjun toimijoiden välillä.

Hankeaika 1.1.2022-31.8.2024

Hankkeen esittely

Luomun käyttömallia on kehittämässä 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelutoimijaa:

  • Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä), Kuopio
  • Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, Lahti
  • Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut
  • ISS Palvelut Oy
  • Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
  • Leijona Catering Oy
  • Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
  • Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
  • Muuramen ruokapalvelut
  • Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri (Ruskis/Hki ja Tervaväylä/Oulu)
  • Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)

Hanketoiminnot

Jotta luomua saadaan lisää ruokalistalle, luomutuotteiden saatavuuden tulee vastata kysyntää. Yhteistyötilaisuuksissa ja markkinavuoropuheluiden avulla vahvistetaan koko luomuketjun yhteistyötä ja lisätään ymmärrystä mm. ammattikeittiötuotteiden kehitystarpeista.

Myös luomutietouden lisääminen on yksi hankkeen tavoitteista. Luonnonvarakeskus tuottaa ammattikeittiöille hankkeen aikana aineistoa liittyen luomun ympäristövaikutuksiin ja niiden arviointiin.

Hankkeessa edistetään lisäksi ruokapalveluiden keinoja vaikuttaa päättäjiin ja hankintoja tekeviin henkilöihin.

Hanketoiminnot