EU:n luomupäivä 23.9.

Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää juhlitaan 23.9. monin tavoin koko Euroopassa.

Merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja EU:n luomutuotannon toimintasuunnitelmaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luomun kulutusta ja tuotantoa. Luomutuotantoa kannattaakin juhlia, sillä se on sopusoinnussa luonnon, eläinten ja ihmisten hyvinvoinnin kanssa! 

.

Ruokapalvelut mukaan juhlimaan

Juhlapäivä on tänä vuonna maanantai, mutta luomua voi juhlia vaikka läpi viikon. Luomua voi juhlia juuri teille sopivalla tavalla, kuten tarjoamalla luomuista ruokaa ja kertomalla luomusta ruokailijoille. 

Katso vinkit ja ohjeet: Miten ruokapalvelu voi juhlia luomupäivää? 

.

.

Eväät juhlintaan

Materiaalipankkiin kootaan materiaalia ammattikeittiöille, joissa luomu näkyy ja maistuu: reseptejä, julisteita, kuvia sekä ruokalistapohjia. Ota talteen myös luomuteemaiset värityskuvat. 

.

Lataa ja tallenna EU:n luomupäivän materiaalit Dropboxista:

  1. Avaa materiaalipankki tästä: EU:n luomupäivän materiaalit  |  dropbox.com
  2. Materiaalit on jaettu kansiohin. Avaa kansiot ja tutustu niiden sisältöön. Materiaalit avautuvat suurempaan näkymään klikkaamalla.
  3. Tallenna haluamasi materiaalit omalle koneelle klikkaamalla Download.

.

Juhlapäivän menut

Näillä menuilla pääset kansalliseen 25% luomutavoitteeseen - ja ylikin! Juhlapäivän menuissa yhdistyvät ruokailijoiden suosikkiruoat ja luomuraaka-aineet. 

  1. Valitse teille sopiva luomumenu:
  2. Käytä haluamasi määrä luomutuotteita ruoanvalmistuksessa.
  3. Juhli luomupäivää tarjoamalla luomuista ruokaa!

.

Miten voit valmistautua? 

Suunnittele ruokalistaa. Haluatteko tarjota luomua esimerkiksi yhtenä päivänä vai hieman joka päivä- pitkin juhlaviikkoa? Testattuja luomuisia reseptejä löydät Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen reseptipankista, EU:n luomupäivän materiaalipankista ja Ekoruokakoneesta.

Ennakoi raaka-ainetarpeita. Ole yhteydessä tukkuun ja muihin tavarantoimittajiin jo hyvissä ajoin. Kerro millaisia luomuraaka-aineita tarvitsette juhlapäivänä ja anna arvio käyttömääristä. 

.

Katso myös:

  • 08.05.2023