Kerro luomusta: ohjeet ja vinkit luomuviestintään

Kun ruokapalvelu käyttää luomuraaka-aineita, kannattaa siitä kertoa myös ruokailijoille. Silloin ruokailijatkin tietävät, että ruokaa valmistetaan puhtaista raaka-aineista, jotka on tuotettu ympäristön ja eläinten hyvinvointi huomioiden. Kertomalla luomun käytöstä teet siis näkyväksi ruokapalvelun vastuulliset teot ja koko luomuketjun tekemän hyvän työn.

Tiesitkö?

60 % suomalaisista pitää vähintään melko tärkeänä sitä, että ruokapalveluissa ja ravintoloissa tarjotaan luomua? Erityisen tärkeää luomun tarjoaminen on tutkimuksen mukaan lapsiperheille ja muille aktiivisille luomun kuluttajille eli viikoittain luomua ruokakaupasta ostaville. (Lähde: Luomun kuluttajatutkimus, Kantar 2021)

.

Mitä luomusta voi kertoa?

Erilaisista vastuullisuusteoista on mukava kertoa asiakkaille. Viestitte ehkä jo ruokahävikin vähentämisestä ja ruoan kotimaisuudesta. Samalla tavalla kannattaa kertoa siitä, että käyttämänne raaka-aineet esimerkiksi edistävät luonnon monimuotoisuutta ja maaperän hyvinvointia, säästävät luonnonvaroja ja ottavat huomioon eläinten hyvinvoinnin. Tätä kaikkea ja paljon muutakin on luomu.

Hyödynnä valmiit materiaalit ja kerro luomun merkityksestä esimerkkien avulla:

  • Mikä tekee ruoasta luomua? Kerro luomusta kuvitettujen infograafien avulla.
  • Luomu on osa ratkaisua. Luomun brändiopas antaa eväitä ja valmiita viestejä luomun tarinan kertomiseen sekä materiaaleja omaan viestintään.  Luomuviestit alkavat oppaan sivulta 20.
  • Luomumerkki-sivusto. Luomusta riittää kerrottavaa! Sivuilta löydät helppolukuista faktatietoa luomun vaikutuksista ympäristöön, eläimiin ja ihmisiin.
Tulossa:

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tuotetaan luomun faktatietokortit, joiden avulla ammattikeittiöt voivat kertoa luomun käytöstä asiakkaille ja muille sidosryhmille. Kortit julkaistaan vuonna 2024.

.

Tee luomun käyttö näkyväksi

Merkkaa luomua sisältävät ruoat ruokalistalla ja tarjoilulinjastolla, jotta asiakas tietää missä luomu maistuu.

Tässäkin on luomua -merkillä voit kertoa, mikä ruoka sisältää luomu raaka-aineita. Kaikkien valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden ei tarvitse olla luomua, jotta voit käyttää merkkiä.  Tulosta logo ja käytä esimerkiksi linjastolla luomuraaka-aineita sisältävän ruokalajin yhteydessä.

Kun käytä luomu-sanaa ruokalistalla, ole tarkkana ettet johda asiakasta harhaan. Katso tarkempi ohje alta: Luomu ruokalistalla: mihin kohtaan luomu-sana?

"Tänään aamupalaksi luomukaurapuuroa luomuvoilla." 

Luomu voi vaikuttaa ruokailijan päätöksiin, kun hän valitsee ruokapaikkaa, päivän ateriaa tai tarjolla olevien ruokien välillä. 

"Meillä syödään luomua, koska..." 

Kerro ruokailijoille, miksi te käytätte luomu raaka-aineita. Omista arvoista kertominen auttaa ruokailijoita myös ymmärtämään ja arvostamaan heille tarjoiltua ruokaa ja työtä sen takana.

Luomukilot päivässä, kuukaudessa tai vuodessa.

Kun ruokaa tuotetaan suuria määriä, myös luomukilot voivat olla vaikuttavan suuria. Luomukilot ovat konkreettinen tapa havainnollistaa asiakkaille teidän tekemien valintojen vaikutus. 

Muista myös sähköiset kanavat.

Kerro luomun käytöstä myös ruokapalvelun nettisivuilla ja muissa paikoissa, joista asiakkaat etsivät tietoa teistä.

.

          

.

Miten kerron luomun käytöstä oikein?

Kaikesta luomun käytöstä kannattaa kertoa: yksikin luomu on hyvä asia. Luomu-etuliitteen käyttämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, että ei johda asiakasta harhaan. Näiden ohjeiden avulla kerrot luomun käytöstä luotettavasti.

Miksi luomumerkkiä ei saa käyttää ruokapalveluissa?

Luomutuotteen tunnistaa vihreästä EU:n luomumerkistä. Merkkiä saavat käyttää ainoastaan luomuvalvonnassa olevat toimijat eli luomutuottajat ja -tavarantoimittajat. Koska ammattikeittiöt eivät kuulu luomulainsäädännön alaiseen luomuvalvontaan, ruokapalvelut eivät saa käyttää EU:n luomumerkkiä esim. ruokalistoilla. Luomun käytöstä voi kuitenkin kertoa muilla tavoilla kuten ruokalistamerkinnöillä ja Tässäkin on luomua -merkillä.

.
100 % luomua

Jotta ruoka-annoksen etuliitteenä voidaan käyttää sanaa luomu, tulee kaikkien maatalousperäisten raaka-aineiden olla 100 %:sesti luomua. Luomuannoksen valmistuksessa voi käyttää ”ei luomuna” ainoastaan luomuasetuksen mukaisia tuotteita, joita ei ole saatavana luomuna. Näitä tuotteita ovat vesi, suola ja hiiva.

Huomaatko eron?

  • Luomuporkkanasämpylä. Kaikki raaka-aineet luomua, pl. vesi, suola ja hiiva. Esim. sisältää luomuvehnäjauho, luomuporkkana, vesi, suola, hiiva.
  • Porkkanasämpylä luomujauhoista. Esim. sisältää luomuvehnäjauho, porkkana, vesi, suola, hiiva.

.

Luomu ruokalistalla: mihin kohtaan luomu-sana?

Nimeä luomuksi vain se, mikä on oikeasti luomua. Katso esimerkit tilanteista, joissa luomu-sanan sijaintiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

Luomukeitto vai keitto, jossa on käytetty luomuraaka-aineita? Mikäli et ole täysin varma, että kaikki ruuan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet (myös mausteet) ovat luomulainsäädännön mukaisesti tuotettuja, on ruokalistalla turvallisempaa sanoa esimerkiksi "Keitto *" ja listata keittoon käytetyt luomuraaka-aineet. 

Huomaatko eron?

  • Luomuhernekeitto. Kaikki raaka-aineet luomua. Esim. sisältää herne*, vesi, liha*, sipuli*, sinappi*, pippuri*, meirami*, suola. Luomua*
  • Hernekeitto luomuherneistä. Esim. sisältää herne*, vesi, liha, sipuli, sinappi, pippuri, meirami, suola. Luomua*

.

Ruoka-annosta, joka koostuu useammasta komponentista kuten esim. peruna, kastike, kasvikset, liha/ kala, voi sanoa luomuannokseksi, jos kaikki annoksen maatalousperäiset raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Samoin ateria, johon sisältyy pääruoka-annoksen lisäksi esim. juoma, leipä + levite, salaatti ja jälkiruoka, voi sanoa luomuateria / luomulounas, jos kaikki aterian osien maatalousperäiset raaka -aineet ovat 100 % luomua.

.

.

Miksi on tärkeää, että luomusta viestii oikein?

Luomutuotanto on valvottua tuotantoa, johon liittyy lainsäädäntöä. Ja ihan syystä: valvonnalla ja yhteisillä säännöillä pidetään huolta siitä, että luomu on ja pysyy luomuna läpi ruokaketjun. Kun jokainen luomuruokaketjun toimija tunnistaa oman roolinsa osana luotettavaa luomuketjua ja toimii luomulainsäädännön mukaisesti, voidaan varmistaa, että luomu on luomua vielä ruokapalvelun asiakkaan lautasellakin.

Mikä on ruokapalvelun rooli osana luotettavaa luomuketjua?
  • Ruokapalvelun tehtävänä on huolehtia, että luomuna tarjoiltu tuote on varmasti luomua. Tunnistat luomutuotteen EU:n luomumerkistä. Pyydä tavarantoimittajalta luomutodistus tai lataa tavarantoimittajakohtainen todistus täältä.
  • Ruokapalvelun tulee huolehtia, että luomu ja tavanomainen tuote eivät sekoitu toisiinsa. Hyvät toimintatavat varmistavat, että se minkä ruokalistalla sanotaan olevan luomua on varmasti luomua. Huolehdi siis ettei luomutuote sekoitu tavanomaiseen tuotteeseen esim. varastossa puutteellisten tai virheellisten merkintöjen takia. Lue lisää
  • Kun pysyvillä ruokalistoilla käytetään tiettyä tuotetta luomuna (esim. maito tai leipä), tulee huolehtia että ruokalistalle merkitty luomu on aina luomua. Jos tuote on poikkeuksellisesti tarjolla ei luomu -tuotteena, poista luomumerkinnät mm. ruokalistoilta.
Valvotaanko ruokapalveluiden luomun käyttöä ja viestintää?

Luomuilmaisujen käyttöä tarjoilupaikoissa valvotaan elintarvikkeen markkinavalvonnan yhteydessä. Luomun käyttöä ammattikeittiöissä valvoo kunnan elintarvikevalvontaviranomainen OIVA-tarkastusten yhteydessä, joissa tarkistetaan luomun käytön oikeellisuus ja luotettavuus.

.

Vaikka luomuviestintää koskevia ohjeistuksia on monia, voit pitää myös luomuviestinnässä hyvänä nyrkkisääntönä markkinointiviestinnän sääntöä: älä johda asiakasta harhaan. ​

.

Lisämateriaalia

  • Ota käyttöön ammattikeittiön luomuviestintämateriaalit
  • Luomun käyttäjän käsikirja on helppokäyttöinen opas, joka auttaa luomuviestinnässä. Lataa opas
  • Luomuruoka ravintolassa -video havainnollistaa, miten luomuruoka voidaan merkitä ruokalistalla ja mitä luomuruoan valmistus tarkoittaa käytännön työskentelyssä keittiössä. Katso video 

  • 08.05.2023