Suosikkiruokia, lähialueen luomua ja tuotekehitystä

Ruokapalveluissa juhlittiin luomua koko syyskuinen viikko, kun EU:n luomutuotannon päivää vietettiin toista kertaa 23.9. koko Euroopassa. 

Juhlapäivän tarkoituksena on lisätä luomun kulutusta sekä tietämystä luomusta. Päiväkotilapset ja oppilaat saivat maistella erilaisia luomu raaka-aineita viikon aterioilla. Osa tutustui luomuun oppitunneillakin. Tuotteiden testaaminen ja tuotekehitys toi ruokapalveluille oppia ja hyviä kokemuksia luomutuotteista.

Luomutettuja suosikkiruokia

Mäntsälän Ateriapalveluissa luomua juhlittiin näyttävästi. ”Pyrimme tuomaan lounaalle mahdollisimman paljon luomua”, kommentoi esihenkilö Jenni Ahola ruokalistan suunnittelua. Juhlapäivän pääruokaa ei tarvinnut kauaa miettiä. ”Ohrapuuro on yksi suosituimmista koululounaista, joten oli helppoa valita se tämän vuoden luomupäivän lounaaksi. Puuron lisäksi tarjolla oli mehukeittoa luomupuolukkamehusta, tuoreita oman keittiön luomusämpylöitä, luomujuustoa ja -omenaa.”  

Myös Kokemäellä tarjottiin koululaisten suosikkiruoka luomutettuna. EU:n luomupäivän kunniaksi lounaalla oli luomuohrapuuroa sekä jälkkärinä luomubanaani.  

Kuvat: Mäntsälän Ateriapalvelut/Jenni Ahola

  

.

Lähialueen luomua lautasille

Lähialueen luomutuotteiden käytön lisääminen on monen ruokapalvelun toivelistalla. Yhteistyön voi aloittaa teemapäivän avulla. Luomuteemapäivien suunnittelu ja valmistelu on hyvä aloittaa riittävän ajoissa ja ottaa suunnitteluun mukaan tavarantoimittajat heti alkuvaiheessa. Näin varmistetaan, että haluttuja luomutuotteita on varmasti saatavilla.  

Muuramessa ja Kuopiossa jälkiruokana tarjoiltiin paikallisten tuottajien luomuomenia. Savon koulutuskuntayhtymän Ravintolapalvelut luomuttivat henkilöstölounaan. Lounaalla maistui luomupasta ja -peruna, jotka kruunasi lähialueen tuottajan luomu naudanjauhelihasta valmistettu kastike. Lisäksi salaattipöydästä löytyi luomukananmunia. 

Savonlinnassa sijaitsevan ammattiopisto Samiedun lounas oli lähes täysin luomu raaka-aineista valmistettu. Keittopäivien klassikko hernekeitto luomutettiin ja valmistuksessa käytettiin luomuherneitä ja lähituottajan luomujauhelihaa.

Kuva: Ammattiopisto Samiedu/Venla Huttunen

.

Tuotekehityksellä uutta reseptiikkaa

Teemapäivän viettäminen on hyvä tilaisuus kokeilla uusia tuotteita ja reseptiikkaa. Päijät-Hämeen Ateriapalvelulla on tavoitteena 70 % luomua vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä keinona huiman tavoitteen saavuttamisessa on tuotekehitys ja sopivien luomutuotteiden löytäminen. Juhlaviikolla luomua oli ruokalistalla joka päivä ja viikon kruunasi uuden ruokalajin lanseeraaminen. Luomupalvikuutiosta valmistettu pasta carbonara maistui koululaisille ja päiväkotilapsille. 

Resurssien säästämiseksi ammattikeittiöt käyttävät ruoanvalmistuksessa useimmiten valmiiksi kypsennettyjä lihatuotteita. Luomulihan käyttämistä rajoittaakin usein kypsien luomulihatuotteiden suppea valikoima. Luomupäivän kunniaksi Muuramessa testattiin raakaa luomubroileria ja huomattiin, että raa'an lihatuotteen käyttäminen ei vaadi suuria muutoksia ruokatuotantoprosessiin. ”Raaka liha ei vaadi kuin reseptin säätämisen ja pienen muutoksen valmistusprosessiin. Luomubroilerin rasva tulee paremmin esiin itse keittiössä paistettaessa ja antaa enemmän makua ruokaan,” toteaa Muuramen kunnan ruokapalveluiden ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti.  

.

Asiakkaat mukaan juhlimaan

Kun uutta reseptiikkaa maistatetaan asiakkailla, palautteen kerääminen on tärkeää. Mäntsälässä itse valmistetussa mehukeitossa maistui tällä kertaa kotimainen luomupuolukka. ”Ruokailijoilta tuli palautetta ja kiitosta aidosta ja täyteläisestä mausta. Oli kuulemma parempaa kuin perinteinen sekamehukeitto.” 

Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa ruokailijoita osallistava luomuviestintä oli osa juhlaviikon viettoa. Luomua käytetään ruoanvalmistuksessa runsaasti ja asiakkaille halutaan kertoa luomun käytöstä. Teemapäivän avulla ruokailijoiden kiinnostuksen herättäminen ja aiheesta kertominen on luontevaa. Ruokasalin luomunäyttelyssä ruokailijat saivat juhlaviikon ajan tutustua aterioilla maistuviin luomuraaka-aineisiin. Oppitunneilla tutkittiin luomutuotteita Ruokatutkan materiaalien ja pelien avulla.

.

.

EU:n virallista luomutuotannon päivää juhlitaan joka vuosi 23.9.  

Merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja EU:n luomutuotannon toimintasuunnitelmaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luomun kulutusta ja tuotantoa. Luomutuotantoa kannattaakin juhlia, sillä se on sopusoinnussa luonnon, luonnon monimuotoisuuden ja eläinten hyvinvoinnin kanssa! 

Kirjoittaja: Tutta Rinkinen

Otsikkokuva: Ammattiopisto Samiedu / Venla Huttunen, media-alan opiskelija

  • 12.10.2023