Nähdään Gastrossa! Katso messuohjelma

Suomen suurin ruoka- ja juoma-alan ammattilaistapahtuma Gastro Helsinki järjestetään 13.-15.3.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Luomu näkyy, maistuu ja kuuluu koko tapahtuman ajan sekä päälavalla että luomuaiheisella isolla info-osastolla.

Ohjelmassa ja Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen osastolla nostetaan esille, miten luomu on osa vastuullisia toimintoja, lisätään ruokapalvelutoimijoiden ymmärrystä ruoantuotannon ympäristövaikutuksista sekä luomutuotannon erityispiirteistä ja positiivisista vaikutuksista. Osastolla pääset maistelemaan luomuisia annoksia sekä kuulet ruokapalveluiden, luomutuottajien ja yritysten haastatteluja luomun saatavuudesta, käytöstä ja tuotekehityksestä sekä luomun vaikuttavuudesta. Osastolla on myös mahdollisuus tutustua luomun käyttöä tukeviin työkaluihin. 

Tapahtumaan on maksuton sisäänpääsy kaikille hotelli-, ravintola-, juoma-, ja ruoka-alan rekisteröityneille ammattilaisille ja opiskelijoille. Rekisteröidy tästä!

.

Luomu päälavalla ja osastolla - tutustu ohjelmaan

.

Keskiviikko 13.3.2024

Teemana luomumarkkinat ja tuotekehitys

.

Luomu ammattilaisten käsissä - tuoretta tietoa luomusta ammattikeittiöissä klo 10.30  | Gastro Stage

Haluavatko kuluttajat luomua mieluummin ravintoloihin vai päiväkoteihin? Mikä on suosituin luomutuote julkisissa keittiöissä? Kuinka moni ruokapalvelu käyttää luomua päivittäin? Puheenvuorossa kuullaan tuoretta tietoa luomun kuluttajabarometristä sekä Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen kyselystä julkisille keittiöille. Puhetta pitää ja tuloksia esittelee toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, Pro Luomu ry & projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä.

.

Lisää luomua suunnitelmallisesti klo 11.30-12.00  |  osasto 6r11

ISS Palvelut Oy on ottanut luomun suunnitelmallisesti osaksi ruoantuotantoa. Miten luomu ja sen käytön lisääminen huomioidaan resepti- ja ruokalistasuunnittelussa? Haastateltavana ISS Palvelut Oy:n tuotepäällikkö Terhi Paldan. Haastateltavana myös Helsingin Myllyn tuotekehittäjä Riina Karimaa.

.

Luomulihaa ruokalistoille klo 14-14.30  |  osasto 6r11

Lihatalo Tamminen ja Mäntsälän Ateriapalvelut kehittivät yhteistyössä suurtalouskeittiöiden käyttöön sopivan luomulihatuotteen. Miten luomulihaa voi lisätä ruokalistoille ilman, että kustannukset nousevat merkittävästi? Entä miten lihatuotteen tuotekehitys eteni? 

.

Luomua läheltä klo 15.15-15.45  |  osasto 6r11

Luomutuotteiden toimittaja Tuoreverkko ja luomutila Kalliolan luomu etsivät yhdessä Samiedun ammattiopiston ja Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n ruokapalveluiden kanssa ratkaisuja, miten lähialueen luomua saadaan ruokapalveluiden käyttöön. Millainen on luomun matka pellolta ruokapalvelun asiakkaiden lautasille?

.

.

Torstai 14.3.2024

Teemana luomutuotannon ympäristövaikutukset ja luomun hyödyt 

.

Luomulla aitoa makua klo 11-11.30  |  osasto 6r11

Luomutuotteiden maku syntyy aidoista raaka-aineista ilman mitään keinotekoista. Muuramen ruokapalvelut ovat käyttäneet ravintoarvoiltaankin laadukkaampia luomuomenatuotteita puuron ja välipalan lisukkeena. Haastateltavana ammattikeittiöiden kanssa tuotekehitystä tekevä Hiekkalan luomutila ja Muuramen ruokapalveluiden ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti.

.

Luomu osana ratkaisua ammattikeittiöiden vastuullisuustyössä

klo 14-14.30  |  Gastro Stage

Puheenvuorossaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin  tutkijatohtori Kari Koppelmäki avaa kuulijoille, miten luomu on osa ammattikeittiöiden vastuullisuustyötä. Työkseen Koppelmäki tutkii, miten ruoantuotantoa voidaan paikallistaa.

"Erityisesti minua kiinnostaa, miten viljelyjärjestelmien muuttaminen perustumaan paikallisten resurssien hyödyntämiseen vaikuttaa ruoantuotantoon ja muihin ekosysteemipalveluihin. Lisäksi minua kiinnostaa yleisesti, miten viljelyjärjestelmät ovat linkittynyt alueellisiin, kansallisiin ja globaaliin ruokajärjestelmään."

.

Kysy tutkijalta -iltapäivä klo 15-17  |  osasto 6r11

Mitä haluat tietää luomusta? Tutkijatohtori Kari Koppelmäki ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija MMT Merja Saarinen vastaavat kysymyksiisi luomusta.

.

Faktaa luomusta: mitä luomusta voi kertoa? klo 15-15.30  |  osasto 6r11

Luomufaktatietokorttien avulla kerrot luomun hyödyistä ja ympäristövaikutuksista asiakkaille ja sidosryhmille tutkimustietoon pohjautuen. Luomufaktatietokortteja on esittelemässä Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija MMT Merja Saarinen.

.

.

Perjantai 15.3.2024

Teemana vastuullisuus kuuluu kaikille

.

Luomu tukun valikoimissa klo 11-11.30  |  osasto 6r11

Taija Haiko, myynnin päällikkö Valio Aimosta on osastolla keskustelemassa luomutuotteiden valikoimasta ja tukkutoiminnasta. Miten luomua saadaan lisää tukkujen listoille?

.

Vastuullisuuden edistäminen osana merkityksellistä työelämää

klo 13 |  Gastro Stage

Puheenvuoron pitäjä professori Arto O. Salonen on tulevaisuuden tekijä, joka tutkii kestävään elämään ja yhteiskuntaan siirtymistä. Salonen on terävä ajankuvan sanoittaja ja pidetty tieteen yleistajuistaja. Salonen työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella. Hän on Suomen kestävyyspaneelin jäsen.

.

Luomumaustaminen ja -öljyt klo 14-14.30  |  osasto 6r11

Maustamisesta ja öljyjen monipuolisesta käyttämisestä keskustelemassa Matti Hurttia (Berner Oy) ja Alavuden Öljynpuristamon Hanna Yli-Kuha.

.

Vastuullisuusvisa

klo 14.30  |  Gastro Stage

Simo Frangénin luotsaamassa leikkimielisessä vastuullisuusvisassa ravintola-alan ammattilaiset mittaavat tietämystään vastuullisuuskysymyksissä. Tule seuraamaan, onko keittiön guruilla osaaminen hanskassa vai hanskat hukassa? Luvassa visaisia kysymyksiä, kovaa faktaa aikamme tärkeimmistä kysymyksistä ja raikuvaa naurua. Kisaajat julkaistaan myöhemmin. 

.

.

Nähdäänkö Gastrossa?

Lue lisää tapahtumasta: Gastro Helsinki

  • 16.02.2024