Uutta yhteistyötä käyntiin Luomutreffeillä

Kirjoittaja ja kuvat: Heli Tossavainen

Luomutuottajat, jatkojalostajat ja luomua käyttävät ruokapalvelut kokoontuivat talven 2023 aikana alueellisille Luomutreffeille keskustelemaan luomuraaka-aineiden toimituksista. Treffejä pidettiin kolmella paikkakunnalla: Kokemäellä, Jyväskylässä ja Oulussa. Luomutreffien tavoitteena on saada luomun kysyntä ja tarjonta kohtaamaan.

Puheenvuoroja luomuketjun eri toimijoilta

Viljelijät ja jatkojalostajat olivat tulleet paikalle kuulemaan ruokapalvelujen luomun käytöstä. Ruokapalvelut puolestaan halusivat solmia kontakteja luomuraaka-aineiden toimittajiin. Paikalla oli ruokapalveluja, joilla on jo kokemusta luomun käytöstä, mutta myös niitä, jotka vasta suunnittelevat luomuraaka-aineiden ostamista. Suurimmalle osalle viljelijöistä ammattikeittiötoimitukset olivat uusi asia.

Kokemäellä keskusteltiin esimerkiksi luomunaudanlihan ja luomubroilerin toimittamisesta ruokapalveluille. Kävi ilmi, että kaikki alueen julkiset ruokapalvelut ostavat lihan kypsänä. Tämä tuo omat haasteensa luomulihan toimituksiin, sillä kypsennykseen tarvitaan jälleen yksi yhteistyökumppani lisää. Kypsennyksen vaatima työ voi nostaa lopputuotteen hintaa niin, että se ei enää ostajan kannalta ole houkutteleva vaihtoehto.

Luomutreffeillä keskusteltiin myös luomuviljatuotteiden, palkokasvien ja kananmunien toimituksista ammattikeittiöille. Yksi Satakunnan alueen toimija lähti Luomutreffien pohjalta suunnittelemaan luomuviljatuotteiden pakkaamon perustamista, toinen selvittää luomukananmunien logistiikkaa ammattikeittiöiden suuntaan.

Keskustelua ja suoria yhteydenottoja

Luomun saatavuus valtakunnallista tukkuliikkeistä on joidenkin tuoteryhmien osalta vielä heikkoa. Ruokapalvelut ostavat mielellään myös lähellä tuotettuja luomuraaka-aineita ja ovat mielissään tuottajien ja jatkojalostajien suorista yhteydenotoista. Ammattikeittiötoimituksissa tärkeää on selvittää, millaisen jalostusasteen ostaja haluaa tuotteelle. Esimerkiksi lihaa voidaan ostaa sekä kypsänä että raakana, perunaa pestynä tai kuorittuna ja juureksia kuorittuna tai pilkottuna. Myös pakkauskoosta on hyvä käydä keskustelua etukäteen.

Luomutetaan ruokapalvelut -hanke opastaa viljelijöitä ja jatkojalostajia toimitusketjun kehittämisessä. Luomutreffeillä käynnistyneitä kehitysprosesseja jatketaan yhteistyössä luomuviljelijöiden, jatkojalostajien ja alueellisten luomutoimijoiden kanssa.

.

Luomutreffit-kiertue jatkuu syksyn 2023 aikana.

  • 10.05.2023