Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin ja lue miksi luomua halutaan käyttää lisää.

.

.

SamiEdu

SamiEdu

Ammattiopisto Samiedu on Itä-Savon koulutuskuntayhtymän ylläpitämä ammattiopisto Saimaan saaristokaupunki Savonlinnassa. SamiEdu tarjoaa laatupalkittua ammatillista koulutusta niin paikan päällä kuin verkossakin.

Samiedussa ruokapalveluita tarjoaa oma ravintola. Ravintola Paussissa valmistetaan päivittäin n. 500 lounasta. Jakelukeittiöitä on kahdella eri kampuksella, joissa hoidetaan ateriapalvelut. Suurimmat asiakasryhmät ovat opiskelija- ja henkilöstöruokailijat, joiden lisäksi ruokaa valmistetaan myös vanhustenpalveluille sekä kahvilatarjoiluun. Samiedun ruokapalvelut työllistää kuusi henkilöä.

”Samiedun ruokapalveluiden kantavana voimana on yhteen hiileen puhaltava, joustava ja asiakkaista välittävä henkilöstö. Jokainen asiakas on meille tärkeä”, ruokapalvelupäällikkö Katri Tynkkynen Samiedusta kertoo.

Vastuullisuus näkyy ruokapalveluissa

Samiedussa tehtiin päätös luomutuotteiden lisäämisestä vuonna 2021. Tavoitteena on 30 % luomua vuoteen 2025 mennessä. Luomuttaminen on jo hyvässä vauhdissa, sillä tällä hetkellä 20 % raaka-aineista on luomua. Osa luomutuotteista on päivittäisessä käytössä, ja ruokailijoilla on mahdollisuus valita lasiinsa esimerkiksi luomumaitoa tai -piimää. Luomu maistuu myös aamupuurossa. Samiedun opiskelijat ja henkilökunta pääsevät nauttimaan luomupuurosta kaksi kertaa viikossa. Seuraavana luomuun aiotaan vaihtaa muun muassa kananmunat, pasta, öljy sekä osa kasviksista. 

Vastuullisuus näkyy Samiedun ruokapalveluiden toiminnassa myös muilla tavoilla. Ruokalistalta löytyvät lähialueiden tuottajien juurekset, vihannekset ja perunat sekä lähimetsien marjat. Ruokahävikkiä minimoidaan tehokkaasti ja syntyvän biojätteen määrä on pieni. Käytettävät pesu-ja puhdistusaineet ovat ympäristöystävällisiä.

Hankkeen avulla kehitetään uusia luomutuotteita

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen aikana uusia sopivia luomutuotteita pyritään löytämään lisää. Raaka-aineista ei lähialueilla ole pulaa, kunhan tuotteet saadaan vastaamaan ammattikeittiöiden tarpeita kehittämällä esimerkiksi pakkauskokoa ja jalostusastetta. Alueella on muitakin luomusta kiinnostuneita toimijoita, ja synergiamahdollisuuksien tukemana ruokaketjua voidaan kehittää yhdessä.

Hankkeesta toivotaan myös tukea päättäjien kanssa keskusteluun. Luomutietoa ja ymmärrystä etenkin kotimaisen luomun mahdollisuuksista on tärkeä saada päättäjille asti.  

Vastuulliset valinnat kantavat kauas

Kestävä kehitys ja vastuullisuus ohjaavat Samiedun toimintaa. Luomun käytön lisääminen on askel eteenpäin ruokapalvelun vihreässä siirtymässä. Luomutuotteilla halutaan pienentää toiminnan ympäristövaikutuksia. Suosimalla lähiluomutuotteita kehitetään vastuullista toimijuutta myös alueellisesti tukemalla lähialueen tuottajia ja yrittäjiä.

”Kannustusta luomuruoan tarjoamiseen tulee asiakkailtakin, sillä he ovat entistä enemmän kiinnostuneita ruoan alkuperästä ja tuotantotavoista. Haluammekin, että jokaisen asiakkaamme lautaselta löytyy päivittäin palanen luomua”, Tynkkynen sanoo.

Luomu on tarkoitus ottaa myös osaksi Samiedun ravintola- ja cateringalan opetusta ja innostaa sitä kautta tulevaisuuden ruoka-alan ammattilaisia käyttämään luomua.  

.

Kuva: SamiEdu

Teksti: Minna Ala-Kyyny & Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli