Sivustoa ollaan parhaillaan päivittämässä. Pian avataan uudet hankesivut.

LUOMUTETAAN RUOKAPALVELUT (LuRu) -hanke

Luomutetaan ruokapalvelut (LuRu) -hankkeen tavoitteena on koko luomuketjun mittainen yhteistyö sekä luomun käyttöönottomallin tutuksi tekeminen ruokapalveluissa. Saman aikaisesti edistetään luomutuotteiden saatavuutta ammattikeittiöille kehittämällä koko luomuketjun yhteistyötä.  

Hanke liittyy hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin sekä Suomen Kansalliseen hankintastrategiaan ja uuden kansallisen luomuohjelman tavoitteeseen; 25 % luomua ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä.

Hankkeessa tuotetaan konkreettinen luomun käytön lisäämisen malli (malleja), jonka avulla julkisissa ruokapalveluissa tavoitetaan tuo 25 % luomutavoite. Samalla tuetaan ruokapalveluita siirtymään kohti kestävää ruokajärjestelmää, viemään luomutavoitteita käytäntöön ja toteuttamaan luomuhankintoja.

Hankeaika 1.1.2022 - 31.8.2024  

Luomun käyttömallia on kehittämässä 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelutoimijaa:
•    Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä), Kuopio
•    Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, Lahti
•    Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut
•    ISS Palvelut Oy
•    Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
•    Leijona Catering Oy
•    Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
•    Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
•    Muuramen ruokapalvelut
•    Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri (kahden toimipaikan osalta, Ruskis/Hki ja Tervaväylä/Oulu)
•    Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)


Hankkeen päätavoitteen saavuttamiseksi luomutuotteiden saatavuuden tulee vastata kysyntää. Tämän vuoksi hankkeen aikana vahvistetaan ja aktivoidaan koko luomuketjun yhteistyötä ja lisätään ymmärrystä mm. ammattikeittiötuotteiden kehitystarpeista. Yhteistyötä vahvistetaan markkinavuoropuheluissa sekä yhteistyötilaisuuksissa, joissa törmäytetään luomuruoan tuottajia, jalostajia, tukkuja ja ruokapalveluita.

Luonnonvarakeskus tuottaa hankkeen aikana luomun ympäristövaikutuksiin sekä -vaikutusten arviointiin liittyvää aineistoa luomutietouden lisäämisen tueksi. Ns. faktatietopaketit laaditaan ammattikeittiöiden tarpeita palveleviksi.  

Pääasiallinen kohderyhmä hankkeessa on ruokapalvelut/ammattikeittiöt. Kohderyhmänä on myös koko luomuruokaketju (alkutuottajat, jatkojalostajat, kehittäjät, tavarantoimittajat) sekä päättäjät ja hankintoja tekevät henkilöt.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymän/EkoCentrian, Pro Luomu ry:n ja Savonia amk:n kanssa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa uutiskirje:
Tilaa hankkeen uutiskirje tästä, niin pysyt luomuttamisen mukana.

Lisätietoja
Anu Arolaakso, projektipäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä
p. 044 7854048
anu.arolaakso@sakky.fi