Lisää luomua ammattikeittiöille

Ammattikeittiöiden luomun käyttö on arkipäiväistynyt ja lisääntyy koko ajan. 

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa helmikuussa 2024 tehdyn selvityksen mukaan jo yli 60 % julkisella sektorilla toimivista ruokapalveluista käyttää päivittäin ainakin jotakin luomutuotetta. Päivittäin luomua käyttävien ruokapalveluiden määrä on kasvanut 10 % vuonna 2022 tehdystä selvityksestä. Eniten luomuna käytetään hiutaleita, suurimoita ja maitoa. Muita suosittuja luomutuotteita ovat maitojalosteet, kahvi, tee, jauhot ja öljyt. 

Ruokapalveluista 30 % kertoo haluavansa lisätä luomun käyttöä ainakin jossain tuoteryhmässä. Luomuna haluttaisiin lisää erityisesti kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Lisäksi maito, viljatuotteet ja kananmunat kuuluvat monien ruokapalveluiden luomutoiveisiin. 

Tutustu luomun käyttöselvityksen tuloksiin täältä

Mitä ammattikeittiöt toivovat luomutuotteilta?

Ammattikeittiöt toivovat lisää luomutuotteita ihan kaikissa tuoteryhmissä. Eniten kysyntää on esikäsitellyistä luomukasvis- ja vihannestuotteista. Toivelistalla on esimerkiksi pesty tai kuorittu luomuperuna sekä kuorittu ja pilkottu luomukaali, -porkkana ja -sipuli. Julkisella sektorilla ehkä kysytyin ja toivotuin tuote tällä hetkellä on aivan tavallinen luomunäkkileipä.

Ammattikeittiöt kokevat luomun käytön esteeksi edelleen luomutuotteiden riittävän saatavuuden, tiedonpuutteen tukkujen luomutarjonnasta tai halutun luomutuotteen puuttumisen tukun valikoimista. Tyytyväisyys tukkutoimijoiden toimintaan on parantunut, mutta edelleen toivotaan tiiviimpää yhteistyötä sekä tiedottamista saatavilla olevista luomutuotteista.


Etsi Luomua -palvelu

on uusi valtakunnallinen ja julkinen luomuruokatuotteiden hakupalvelu ammattikeittiöille ja luomuyrityksille. 

Rekisteröidy ja luo profiili, jossa esittelet yrityksesi tarinan, tuotteet ja yhteystietosi. Näin ammattikeittiöt ja tukut voivat löytää sinut helposti ja ottaa yhteyttä.


Mainosta luomutuotteitasi

Kerro ja markkinoi luomutuotteitanne ammattikeittiöille. Teemme mielellämme yhteistyötä luomutuotteiden tiedottamisessa. Voitte mainostaa sk-luomutuotteitanne luomuravintola.fi -sivustolla ja lähetämme tietoa tuotteistanne ohjelmassamme oleville toimijoille.

Katso mainospaikka ohjeistus ja kysy tarjousta sekä tarkempaa tietoa yhteistyöstä.