Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin sekä miksi luomua halutaan käyttää lisää. Esittelytekstejä julkaistaan lisää kesän aikana.

.

.

Mäntsälän Ateria- ja puhtauspalvelut

Mäntsälän Ateria- ja puhtauspalvelut

Mäntsälän Ateriapalvelut on kunnan 1.7.2021 perustettu organisaatio, joka vastaa koko kunnan koulu, päiväkoti ja toistaiseksi vielä myös terveysaseman soteasiakkaiden ateriapalveluista. Kaikesta ostopalvelusta on tuolloin luovuttu niin ateria kuin puhtauspalveluissakin. Ateriapalvelut tarjoilevat päivittäin n. 4 000 annosta yhteensä 19 yksikössä. Suurin asiakasryhmä on päiväkoti- ja kouluikäiset lapset, joiden lisäksi aterioita tuotetaan sotepalveluiden asiakkaille.

”Meidän ruokapalvelumme vahvuus on se, että meillä on sopivan kokoinen porukka ja töitä tehdään todella hyvällä fiiliksellä”, kertoo tuotantovastaava Terhi Marttinen.

.

Periaatteena maailman parasta kouluruokaa

Hankkeessa toimii pilottina päiväkoti- ja kouluruokailu Hyökännummen koululla, jossa valmistetaan n. 500 annosta päivässä. Luomuttamisessa ovat innolla mukana myös kyseisen koulun rehtori sekä päiväkohdin johtaja. Hankkeessa mukana oleminen sopiikin hyvin ruokapalvelulle, jonka toimintaperiaate on ”maailman parasta kouluruokaa”.

”Olemme mahdollistamassa arjen sujumisen koulu ja päiväkotikohteissa asiakkaan ehdoilla”, kertoo Terhi Marttinen.

.

Luomusta hyvinvointia kasvaville ruokailijoille

Päätös luomun lisäämiselle tehtiin ateriapalvelujen omasta aloitteesta vuonna 2021. Tällä hetkellä luomun käyttöaste on n. 5 % ja kotimaisuusaste n. 80 %. Luomuraaka-aineina käytetään hiutaleita ja suurimoita. Hankkeen aikana halutaan luomuttaa koulu- ja päiväkotiruokailussa tarjoiltava maito, pehmeä leipä, tuoreet kasvikset ja juurekset sekä mausteet. Tavoitteena on saavuttaa 25 % luomun käyttöaste vuoteen 2025 mennessä. 

Luomun lisäämiseen kannustaa vastuullisuuden kokonaisvaltainen kehittäminen. Elintarvikehankinnoissa halutaan suosia raaka-aineita, joiden tuotannossa kiinnitetään huomiota ympäristövaikutuksiin sekä eläinten hyvinvointiin. Luomua lisäämällä pyritään myös vastaamaan ateriapalvelun asiakkaiden toiveisiin sekä tarjoamaan heidän hyvinvointiaan tukevaa maukasta ja laadukasta ruokaa, maailman parasta.

.

Teksti: Minna Ala-Kyyny ja Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli