Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin sekä miksi luomua halutaan käyttää lisää. Esittelytekstejä julkaistaan lisää kesän aikana.

.

.

Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut

Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut

”Meidän ruokapalvelussamme ehdottomasti parasta on meidän tiimi. Ja meidän tiimistä tekee parhaan se, että jokainen hoitaa vastuullisesti työnsä ja autetaan toisiamme tarpeen tullen. Meidän keittiöstä ei myöskään huumoria ja naurua puutu. Kehitämme työtä jatkuvasti sekä osaamme käsitellä työtä koskevat ongelmat yhdessä keskustellen”, kertoo Piia Siljama ravintola Aallosta.

Varkauden ruokapalvelut valmistaa päivittäin noin 5000 ateriaa. Keskuskeittiöltä toimitetaan päivän lämpimät ruoat myös Ravintola Aaltoon, hyvinvointikeskus Aallossa toimivaan kaikille avoimeen lounasravintola-kahvilaan. Ravintola Aallossa käy päivittäin n. 100 lounasasiakasta, joille on tarjolla lämmin lounasruoka, maistuva runsas salaattipöytä sekä monipuolisesti kahvila- ja vitriinituotteita. Ravintolassa työskentelee seitsemän työntekijää, joista päivän aikana viisi on vuorossa.

.

Lisää luomua pienin askelin

Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut aloittaa luomuttamisen ravintola Aallosta, jossa on ollut aikaisemmin käytössä satunnaisesti luomuhedelmiä ja -hiutaleita. Luomuttamiselle on kuitenkin paljon mahdollisuuksia niin salaattipöydässä kuin kahvila- ja vitriinituotteiden valikoimassa. Aamuisessa puurobaarissa on tarjolla jo nyt luomupuuroa, jolle halutaan kaveriksi luomulisukkeita, kuten luomumehukeittoa. Myös luomuvehnäjauhot kiinnostavat keittiön leipureita, sillä kaikki ravintolan pullat ja sämpylät leivotaan paikan päällä. Luomua lähdetään lisäämään pienin askelin, jotta hintakustannukset pysyvät hallinnassa – kuten ruokapalvelun mottokin kuuluu, peruna kerrallaan.

”Iloisella ja myönteisellä asenteella tätä työtä tehdään, sekä ajatuksella ’peruna kerrallaan’ – tehdään se mitä pystymme ja se varmasti riittää”, sanoo Piia Siljama.

.

Paikalliset luomutuotteet kiinnostavat: hankkeesta tukea tuotekehitykseen

Hankkeen aikana halutaan löytää keinoja käyttää paikallisia luomutuotteita sekä tunnustella yhteistyön mahdollisuuksia muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Alueella on jonkin verran luomutuottajia, mutta ravintolan käyttöön sopivien tuotteiden kehittämiseen tarvitaan apua.  

Ravintola Aalto on tehnyt itse päätöksen luomun lisäämisestä. Päätökseen kannusti vastuullisten toimintatapojen kehittäminen: valitsemalla luomutuotteita voidaan konkreettisella tavalla pienentää toiminnan ympäristövaikutuksia ja suojella luonnon monimuotoisuutta sekä tukea tuotantoeläinten hyvinvoinnin huomioivaa tuotantoa. Myös asiakkaiden hyvinvointi ja maukkaan, laadukkaan ruoan tarjoaminen ruokailijoille kannustaa lisäämään luomuraaka-aineiden käyttöä.

.

Kuva: Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut

Teksti: Minna Ala-Kyyny ja Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli