Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin sekä miksi luomua halutaan käyttää lisää. Esittelytekstejä julkaistaan lisää kesän aikana.

.

.

ISS Palvelut Oy

ISS Palvelut Oy

ISS Palvelut on osa maailman johtavaa kiinteistö- ja toimitilapalveluyhtiötä, joka toimii yli 30 maassa. Suomessa ISS:läisiä on 8 000 ja yritys toimii valtakunnallisesti. Toiminnan tarkoituksena on siivous-, kiinteistö-, ravintola- ja työpaikkapalveluilla luoda tiloja, joissa on hyvä olla. ISS on Suomen neljänneksi suurin henkilöstö- ja ateriapalvelutoimija ja yksi Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen isoimmista organisaatioista.

”Koronapandemia verotti ja kuritti meitäkin, mutta nyt ravintolat alkavat palata uuteen normaaliin. Fiilis on nousussa niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin keskuudessa. Uutta luodaan, ja halu mennä eteenpäin on kova”, kertoo ISS:n kehityspäällikkö Mia Pesonen.

.

Kestävän ruokakulttuurin perustana kestävät ja jäljitettävät raaka-aineet sekä moderni reseptiikka

Mia Pesosen mukaan ISS:n vahvuus on asiakaslähtöisyys: konsepteja muokataan tilanteen mukaan, eli kaikille ei tarjota samaa, vaan asiakkaiden tarpeita kuunnellaan ja kartoitetaan. Yritys haluaa myös kehittyä ja mennä eteenpäin vastuullisesti.

.”Me ISS:llä haluamme olla rakentamassa Suomeen uudenlaista, kestävää ruokakulttuuria. Tälle perustan muodostavat kestävät raaka-ainevalinnat ja niiden jäljitettävyys sekä moderni reseptiikka. Huomioimme ruokalistasuunnittelussa sesonkituotteet sekä tuotteiden hiili- ja vesijalanjäljet. Ravintoloissamme suositaan kotimaista lähiruokaa, luomuruokaa sekä erilaisia sertifioituja tuotteita. Luomun käyttöä lisäämällä halutaan pienentää toiminnan ympäristövaikutuksia sekä suojella luonnon monimuotoisuutta” kertoo Mia Pesonen.

ISS:n käyttämät lihatuotteet ovat 100-prosenttisesti kotimaisia. Naudanlihan osuutta lihavalikoimassa on vähennetty, ja sen sijaan käytetään kotimaista rypsiporsasta ja broileria.

”Korvaamalla lihatuotteita kasvikunnan proteiineilla vaikutamme merkittävästi ruoan alkutuotannon ympäristövaikutuksiin. Käytämme pelkästään kotimaisia maitotuotteita sekä kotimaisia vapaan kanan munia. Suosimme ruoanvalmistuksessa perunaa ja erilaisia viljatuotteita, kuten ohraa. Vilja ja leipomotuotteet ovat myös kotimaista alkuperää. Käyttämämme kalatuotteet ovat WWF:n suositusten mukaisia tai MSC- ja ASC-sertifioituja”, Pesonen sanoo.

.

Lisää luomua kustannustehokkaasti, myös tasalaatuisuus ja varma saatavuus tärkeitä kriteereitä

Tällä hetkellä luomun käyttöaste on 10 prosenttia. Tavoitteena on löytää volyymiltaan merkittäviä tuotteita, jotka voidaan ottaa käyttöön kustannustehokkaasti. Isolle organisaatiolle tuotteen tasalaatuisuus ja varma saatavuus ovat tärkeässä roolissa, jotta asiakkaille voidaan luvata taattua laatua.

Hankkeesta toivotaan apua luomuviestintään, jotta tietoa luomusta ja sen hyödyistä voidaan jakaa niin henkilökunnalle, asiakkaille kuin päättäjillekin.

.

Kuva: ISS Palvelut Oy

Teksti: Minna Ala-Kyyny ja Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli