Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin ja lue miksi luomua halutaan käyttää lisää.

.

.

Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Järvi-Saimaan Palvelut Oy on Etelä-Savon alueella Mikkelin ja Savonlinnan läheisyydessä toimiva monipalveluyritys, joka tuottaa muun muassa ruokapalvelu-, kiinteistönhoito-, maankäyttö- ja liikuntapalveluita. Ruokapalveluiden asiakkaita ovat niin kasvavat lapset ja nuoret, hoivakohteiden asiakkaat, vanhainkotien asukkaat kuin henkilöstöruokailijatkin. Eri asiakasryhmillä on erilaiset tarpeet, kuten myös suosikkiruuat.

”Pyrimme vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien ikäryhmien toiveisiin”, kertoo Järvi-Saimaan Palveluiden ruokapalvelupäällikkö Annikki Tarvainen.

Ruoka valmistetaan neljässä keskuskeittiössä ja tarjoillaan tämän lisäksi neljässä jakelukeittiössä. Tämän lisäksi palvelukeittiöitä, joihin ruoka lähetetään, on kahdeksantoista. Kaikissa kunnissa kuljetetaan yksittäin pakattuja aterioita asiakkaan kotiovelle asti. Annikki Tarvainen kertoo, että Järvi-Saimaan vahvuus on toimiva yhteistyö eri kuntien välillä.

”Lisäksi meillä kannustetaan uusiin ideoihin, työ on monipuolista ja asiakkaat mukavia. Töitä tehdään hyvällä fiiliksellä”, hän kertoo.

Mitä lähempää, sen parempi: lisää lähiluomua lautaselle

Vastuullisuus näkyy Järvi-Saimaan Palveluiden toiminnassa tällä hetkellä muun muassa siinä, että lähialueen ja kotimaisia tuotteita käytetään runsaasti ja ylijäämäruoka hyödynnetään, sillä tavoitteena on hävikin vähentäminen. Laitteita uusittaessa huomioidaan esimerkiksi energiatehokkuus ja veden kulutus.

Vaikka luomun käyttö on tällä hetkellä vähäistä, ei luomuttamista aloiteta täysin nollasta. Koululaiset ovat jo pitkään juoneet luomumaitoa. Luomuhiutaleita käytetään satunnaisesti. Hankkeen aikana tavoitteena on vaihtaa myös muille asiakkaille tarjottava maito luomuksi. Lähellä tuotetut luomutuotteet kiinnostavat ja hankkeen aikana halutaankin löytää keinoja lisätä näiden käyttöä. Lähiruoka on ruokapalvelulle tärkeä arvo: mitä lähempää, sen parempi. Alueella on myös muita luomusta kiinnostuneita toimijoita, ja yhteistyökuviot voivat toimia avaintekijänä alueellisen luomuruokaketjun kehittämisessä.

Vaikka intoa luomun käytön lisäämiseen on, halutaan muutokset tehdä pikkuhiljaa asiakkaiden mielipiteet ja mieltymykset huomioiden. Ensimmäisiä askelia voisivat olla koululaisten luomupuuropäivät ja luomukahvin tarjoaminen vanhainkodeissa. Ruokapalvelu haluaa ennen kaikkea tarjota asiakkailleen laadukasta, terveellistä ja maistuvaa kotiruokaa. Luomuruoalla halutaan myös tukea asiakkaiden hyvinvointia.

.

Kuva: Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Teksti: Minna Ala-Kyyny ja Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli