
Tarinat
Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.
Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.
Käyttäjän Minna Nurro julkaisemat artikkelit


Tvärminnen tutkijat arvostavat luomua
Tvärminnen eläintieteellisen aseman ravintolassa nautitaan hyvän ruoan lisäksi ainutlaatuisista merimaisemista. Ekosysteemin tutkijat arvostavat luomuraaka-aineiden käyttöä.
Porvoossa luomu on ilmastoteko
Porvoon päiväkodeissa ja kouluissa syödään luomuruokaa, koska kaupunki haluaa tehdä ilmastotekoja. Luomun käyttöä on lisätty sen verran reippaasti, että Porvoon ateriapalvelut pokkasi Luomu SM 2024 -kilpailun voiton omassa sarjassaan.
Keudan aamut alkavat luomupuurolla
Keudan aamut lähtevät liikkeelle luomupuurolla, josta tulee kiitosta niin opiskelijoilta kuin henkilöstöltä. Keski-Uudellamaalla toimivan koulutuskuntayhtymän ravintoloissa käytetään useita luomutuotteita, ja niiden valikoimaa haluttaisiin edelleen laajentaa.
Sodexo löysi luomun kymmenen vuotta sitten
Yksi suurimmista Suomessa toimivista ruokapalvelualan yrityksistä on Sodexo. Se liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2013.
Uniresta tarjoilee parempaa huomista
Oulussa toimiva Uniresta satsaa vahvasti vastuullisuuteen. Yhteiskunnallisen yrityksen juuret ovat opiskelijaruokailussa, mutta nykyään sen ravintoloissa tarjoillaan parempaa huomista myös muille oululaisille.
Luomu kuvastaa hyvin Tampere-talon arvoja
Asiakkaat ovat palaamassa takaisin Tampere-taloon koronapandemian jälkeen. Maailma on viime vuosina muuttunut paljon, mutta vastuullisuus on yhä talon kirkas kilpailuvaltti. Lautasella se maistuu puhtaana luomuna.
Vaalassa luomu on luonnollinen valinta
Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva pieni Vaalan kunta on kirjannut luomun ja lähiruoan suosimisen osaksi kuntastrategiaansa. Luomua on noin 15 % kunnan keittiön käyttämistä raaka-aineista.
Lahden koululaiset syövät 20 000 kg luomua vuodessa
Lahden päiväkotilapset ja koululaiset nauttivat lähes 20 000 kiloa luomuruokaa vuoden aikana. Lähivuosina kilomäärä kasvanee, sillä kaupungin luomutavoite on Suomen kunnianhimoisin.
Kullankeltainen luomu ihastuttaa Samiedun ravintoloissa
Kotimaisen luomurypsiöljyn kaunis kullankeltainen väri ei ole jäänyt huomaamatta Ammattiopisto Samiedun ruokailijoilta. Samiedussa luomu nähdään osana kestävää kehitystä, ja sen käyttöä haluttaisiin lisätä etenkin tuoretuotteissa.
UniCafe haluaa olla muutoksen airut
Helsinkiläisen opiskelijaravintolaketju UniCafen historia ulottuu 70 vuoden taakse, mutta katse on suunnattu tulevaisuuteen. Tietä sinne viitoittavat vahvat arvot, kuten ilmastovastuu ja kestävä kehitys – sekä luomu osana niitä.
Vastuu tulevaisuudesta saa seurakunnan suosimaan luomua
Olarin seurakunta Espoossa käyttää ruokatarjonnassaan useita erilaisia luomutuotteita. Luomua suositaan, koska se rakentaa vastuullista tulevaisuutta ja edistää ruoantuotannon omavaraisuutta.
Ravintola Leo oli aikaansa edellä
Tampereen kauppahallissa kymmenen vuotta toiminut Ravintola LEO sulkee ovensa. Luomuun erikoistuneen lounasravintolan asiakasmäärä on vähentynyt viime vuosina, ja laukalle lähtenyt inflaatio viimeisteli lopettamispäätöksen.
Helsingin päiväkodeissa lapset kasvavat luomulla
Helsingin päiväkotien ruoasta 25 % valmistetaan luomuraaka-aineista. Runsas luomun käyttö siivitti päiväkotien ruokahuollosta vastaavan Palvelukeskus Helsingin Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon.
Luomu istuu IKEA-visioon paremmasta arjesta
IKEA tunnetaan maailmalla paitsi huonekaluista myös lihapullista: ravintolapalvelut ovat olleet osa ruotsalaista menestyskonseptia lähes toiminnan alusta alkaen. Mutta tiesitkö, että IKEA-ravintoloissa tarjotaan myös luomua?
Nurmes innostui luomusta lähiruoan vanavedessä
Nurmeksen kaupunki on lisännyt ripeästi luomua ruokapalvelussaan. Ensimmäiset luomutuotteet otettiin käyttöön vuonna 2020, ja nyt tarjolla on jo useita erilaista tuotetta. Ja lisää halutaan.
Livian luomusämpylät keräävät kehuja kaikilta
Varsinais-Suomessa toimivan Ammattiopisto Livian ruokapalvelussa on käytetty luomua yli kymmenen vuoden ajan. Keittiön bravuuri ovat itse leivotut luomusämpylät ja -leivät, jotka keräävät kehuja vuodesta toiseen.
H2O loihtii lautaselle hyvää makua ja mieltä
Oulussa toimivat H2O-lounaskahvilat haluavat tarjota asiakkailleen vastuullisesti tuotettua ja maukasta ruokaa sekä hyvän mielen. Luomuun satsataan, koska luomutuotteiden arvostuksen ja kysynnän uskotaan kasvavan entisestään lähivuosina.
Susiniemen leirikeskus ravitsee luomulla ja luonnolla
Luomu ja ympäristöarvot ovat Mikkelissä toimivan Susiniemen leirikeskuksen tärkeitä vetonauloja. Eteläsavolaisessa järvimaisemassa sijaitseva leirikeskus on käyttänyt luomuraaka-aineita jo vuodesta 2004 lähtien.BarLaurea käyttää luomua laadun takia
Espoossa ja Vantaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa nautitaan luomupitoista ruokaa sekä lounaalla että kokouksissa. Ruokapalvelusta vastaava BarLaurea suosii luomuraaka-aineita laadun takia.
Lumijoki on lisännyt luomua raketin lailla
Lumijoen kunta on lisännyt luomun käyttöä ruokapalvelussaan kuin raketti. Ensimmäiset luomutuotteet otettiin valikoimaan vuonna 2018, viime vuonna Lumijoki nappasi Luomu SM -kilpailun voiton, ja nyt ruokapalvelun luomuaste ylittää jo 25 %:n kansallisen tavoitteen.
Lähiruokala Versokas saa teinitkin syömään
Kuopiossa toimivan Lähiruokala Versokkaan resepti on yksinkertainen: lisäaineetonta, luomua ja lähiruokaa. Versokas valmistaa steinerpäiväkodin ja -koulun ateriat aidoista raaka-aineista, mikä takaa maun ja terveellisyyden. Teinitkin tykkää.
Zum Beispiel lumoaa luovuudella ja luomulla
Porvoon idyllisessä vanhassa kaupungissa sijaitsee hauskasti nimetty ravintola: Zum Beispiel. Sen keittiössä suositaan luovuutta ja luomua; asiakkaille halutaan tarjota iloisia yllätyksiä ja aitoja makuja.
Mikkelissä halutaan tarjota lähiluomua
Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa on käytetty luomua yli kymmenen vuoden ajan. Tavoitteena on alusta alkaen ollut tuoda kaupunkilaisten lautasille lähellä tuotettua luomuruokaa.