Uutiset

Lähituottajan luomulihaa ja itse tehtyä luomuhilloa – näin ruokapalveluissa juhlittiin

Lähituottajan luomulihaa ja itse tehtyä luomuhilloa – näin ruokapalveluissa juhlittiin

EU:n virallista luomutuotannon päivää juhlittiin perjantaina 23.9. ensimmäistä kertaa. Juhlapäivänä luomu maistui ruokapöydissä eduskuntaa myöten. Viime vuonna lanseerattu merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa.

Luomua juhlittiin näyttävästi myös Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa mukana olevissa ruokapalveluissa ympäri Suomea. Päivän ruokalistat laitettiin juhlakuntoon ja etenkin koululounailla päästiin luomun makuun. Luomu näkyi päivän aikana myös ruokatuotannon opetuksessa toisella asteella.

.

Savonlinnassa syötiin luomua läpi lounaan

Savonlinnassa toimivan ammattiopisto Samiedun lounaalla luomu maistui pääruoasta jälkiruokaan. Aterian pääruokana oli luomukasviksista ja lähituottajan luomunaudanlihasta tehty jauhelihakeitto. Keiton kaverina tarjottiin luomuleipää luomujuustolla ja jälkiruokana herkuteltiin luomupannukakulla.

Luomuinen ruoka maistuu Samiedussa myös muulloin, sillä luomun käyttöä on lisätty määrätietoisesti jo parin vuoden ajan. Lähialueen tuotteitakin halutaan lisää lautasille, myös luomuna. Vaikka niitä ei ruokalistalle saataisikaan joka päivä tai viikko, pääsee lähiluomun käytön lisäämisessä alkuun vaikka juhlapäivä kerrallaan.

Luomu ei jäänyt ammattiopistossa vain ruokalautasille. Ammattiopiston ravitsemisalan opiskelijat tutustuivat luomuun sekä opetuskeittiössä että oppitunneilla. Tulevat ravintola-alan ammattilaiset pohtivat myös luomun merkitystä tulevaisuuden ammattikeittiöissä ja perehtyivät luomutuotannon rooliin kestävässä kehityksessä. Ajankohtaisten teemojen ja ammattiosaamisen yhdistäminen sai hyvän vastaanoton opiskelijoilta.

”Opiskelijat olivat kiitollisia ja iloisia, että otimme luonnonläheisen näkökulman opetukseen. Keskustelimme kestävästä kehityksestä sekä erilaisista luomutuotteista ja siitä, mitkä tekijät määrittävät luomutuotteen. Ohjeistamme opetuksessa opiskelijoita luomutuotteiden käyttöön ja muistutamme omien valintojen merkityksestä erilaisissa toimintaympäristöissä”, kertoo ravintola- ja cateringalan opettaja Satu Lötjönen.

Lounaalla opiskelijat pääsivätkin työn touhuun ja valmistivat luomuista ruokaa oppilaitoksen yhteydessä toimivan Opetusravintola Paviljongin lounasasiakkaille. Lähes kokonaan luomuraaka-aineista valmistettu lounas keräsi ihastelua asiakkailta. ”Asiakkaamme tykkäsivät teemapäivästä ja arvostivat, että toteutimme luomupäivän näin laajassa mittakaavassa”, summaa Lötjönen asiakkaiden palautetta.

.

Mäntsälässä itse tehty luomuhillo kruunasi koululounaan

Mäntsälässäkin luomun omaa juhlapäivää vietettiin runsaan luomuisesti. Mäntsälän Ateriapalveluiden valmistamalla lounaalla Hyökänummen koulussa yli 70 % raaka-aineista oli luomua juhlapäivän kunniaksi. Jotta luomuraaka-aineita saatiin lisättyä ruokalistalle näin isoissa määrin, piti ruokalistan suunnittelua lähestyä luovasti. ”Muokkasimme päivän ruokalistaa siten, että saimme mahdollisimman monta luomutuotetta käyttöön”, kommentoi koulun keittiön henkilökunta.

Luovuus kukki ruokalistan suunnittelun lisäksi myös toteutuksessa. Jos tarvittavaa luomutuotetta ei löydy suoraan tukusta, niin voihan sitä valmistaa myös itse. Koululaiset saivatkin herkutella koulun keittiössä valmistetulla luomumustaherukkahillolla. Hillon lisäksi juhlapäivän lounaalla tarjottiin broilerikastiketta luomuvehnäjyvän ja luomukasvisten kanssa. Luomuista ateriaa täydensivät luomunäkkileipä ja -maito.

Herkuttelun lisäksi koululaiset oppivat luomusta. Julisteet ja henkilökunnan askartelemat kuvamateriaalit ruokapöydissä kertoivat, mikä tekee ruoasta luomua. ”Lasten mielestä parasta on meidän maito-automaateissa oleva lehmä ja maitotukijulisteen tehtävät.”

.

   

Kuvat: Mäntsälän Ateriapalvelut

.

Lahdessa vietettiin puuropäivää

Lahdessa koululaisten ja päiväkotilasten lounaista vastaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut. Luomupäivänä tarjottiin yhtä koululaisten lempiruoista: luomuohrapuuroa mehukeitolla. Päiväkodeissakin maisteltiin luomuista ruokaa, kun pienet vatsat täyttyivät luomuporkkanasoseesta valmistetulla porkkanasosekeitolla.

Luomuisella ruoalla herkuttelu ei ole Lahdessa vain juhlapäivän juttu. Viime vuonna Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden valmistamissa ruoissa käytettiin luomuraaka-aineita lähes 23 000 kg. Ateriapalvelu suosii erityisesti kotimaisia luomutuotteita kuten puurohiutaleita ja maitoa.

.

   

Kuvat: Päijät-Hämeen Ateriapalvelut/Jaana Alaharju

.

Juhlatunnelmaa haasteista huolimatta

Raaka-aineiden saatavuudessa on ollut haasteita viime aikoina, niin luomutuotteissa kuin tavanomaisissakin elintarvikkeissa. Toimitusvaikeudet, epävakaa maailmantilanne ja siitä aiheutunut elintarvikkeiden hintojen nousu ovat haastaneet ruokapalveluita jo jonkin aikaa. Saatavuusongelmat varjostivat osittain myös luomupäivän juhlintaa ruokapalveluissa: haluttuja tuotteita ei välttämättä saatu ruokapalveluille elintarvikkeita toimittavista tukuista. Myös luomutuotteiden pienet pakkauskoot aiheuttavat päänvaivaa, kun ruokaa valmistetaan kerralla suuria määriä. Haasteista huolimatta, luomupäivään panostaminen ja sen näyttävä juhlinta ovat hieno osoitus ruokapalveluiden innokkuudesta ja sitoutumisesta luomun käytön sekä oman toiminnan kehittämiseen.

.

.

.

Otsikkokuva: Päijät-Hämeen Ateriapalvelut/Jaana Alaharju

Teksti: Tutta Rinkinen

Jaa artikkeli