Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Luomu istuu IKEA-visioon paremmasta arjesta

Luomu istuu IKEA-visioon paremmasta arjesta

IKEA tunnetaan maailmalla paitsi huonekaluista myös lihapullista: ravintolapalvelut ovat olleet osa ruotsalaista menestyskonseptia lähes toiminnan alusta alkaen. Mutta tiesitkö, että IKEA-ravintoloissa tarjotaan myös luomua?

Harva tulee ajatelleeksi, että IKEA on oikeastaan maailmanlaajuinen ravintolaketju, mutta näinhän se on. Jo Älmhultissa vuonna 1958 avatussa Ruotsin ensimmäisessä IKEA-tavaratalossa oli pienimuotoista kahvilatoimintaa, ja vuodesta 1960 lähtien ravintola on ollut kiinteä osa konseptia.

Tällä hetkellä maailmassa on lähes 470 IKEA-tavarataloa, jotka sijaitsevat 63 eri maassa. Ja niissä kaikissa on ravintola. IKEA vie ruotsalaista ruokakulttuuria tietoisesti maailmalle tarjoamalla ravintoloissaan lihapullien lisäksi muitakin leimallisesti ruotsalaisia herkkuja kuten katkarapuleipiä ja kala-annoksia. Ravintolat on myös sisustettu ruotsalaiseen tyyliin.

Suomessa tavarataloja on viisi. IKEA Suomen Food Range & Supply Leader Miikka Mäntylä kertoo, että sesongista riippuen niiden ravintoloissa vierailee kymmeniä tuhansia asiakkaita viikoittain.

Meille länsinaapurin ruokakulttuuri ei ole yhtä eksoottista kuin ehkä jossain muualla päin maailmaa. IKEA-ruokalistaa tuunataan silti paikallisesti Suomessakin.

– Valikoimastamme löytyy toki myös paikallisia makuja kuten karjalanpiirakkaa, riistakäristystä ja joulupöydästä kotimaisia laatikoita, Mäntylä toteaa.

Ruotsi on rutinoitunut luomumaa

Ruotsissa luomun käyttö on huomattavan yleistä, paljon yleisempää kuin meillä Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2020 luomun markkinaosuus vähittäiskaupassa oli Ruotsissa yli 8 %, kun se meillä Suomessa oli alle 3 %. Myös ammattikeittiöissä luomua käytetään Ruotsissa reippaasti enemmän kuin Suomessa.

Onkin luontevaa, että ruotsalaislähtöisen yrityksen valikoimassa on luomutuotteita. Luomu istuu erittäin hyvin IKEA-visioon, joka on luoda parempaa arkea meille kaikille. Luomua käytetään sen vastuullisuuden ja ekologisuuden takia.

– Parempi arki on myös kestävämpää kodin arkea ja ruokavaihtoehtoja. IKEA-perusperiaate on tarjota vastuullisia ja laadukkaita tuotteita niin edulliseen hintaan, että kaikilla olisi niihin varaa, Mäntylä taustoittaa.

Myös suomalaista luomua tarjolla

Suomen IKEA on kuulunut Portaat luomuun -ohjelmaan vuodesta 2010 lähtien ja on nykyään neljännellä portaalla. Luomun osuus käytettävistä raaka-aineista on 6–10 % valikoiman vaihtelusta riippuen.

– Luomuruokaa löytyy aina Herkkutoriltamme, josta luomuna saa esimerkiksi rapsiöljyä, suklaata, hilloja, kahvia ja keksejä. Tarjoamme myös vähintään yhden luomuruoan ravintoloidemme ruokalistalla sekä yhden lastenruoan, Mäntylä kertoo.

Uusia vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita ja tuotteita etsitään jatkuvasti, sillä vastuullisuuden edistämistä pidetään IKEA Foodissa tärkeänä. Kansainvälisen konsernin hankintakanavat ovat luonnollisesti osin kansainvälisiä, mutta Suomen IKEA-ravintoloissa käytetään myös kotimaisia luomutuotteita.

– Esimerkiksi käyttämämme luomumaidot ja -aamiaispuuro ovat Suomessa valmistettuja, Mäntylä konkretisoi.

Asiakkaita informoidaan luomun käytöstä merkitsemällä asiaa koskeva tieto tuotteen yhteyteen esimerkiksi tarralla. Kovin paljoa palautetta siitä ei tule, mutta Mäntylä uskoo kysyntää luomulle olevan, koska kuluttajat ovat jatkuvasti kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä ja ekologisuudesta.  
– Yleisesti ottaen kaikki luomutuotteemme ovat olleet hyvin pidettyjä asiakkaiden keskuudessa, hän toteaa.

Ruokahävikki kuriin ja kaasuksi

Vastuullisuuden strategisesta merkityksestä IKEA-toiminnassa kertoo myös se, että yhtiössä nähdään vaivaa ravintoloiden ruokahävikin minimoimiseksi. Tällä saralla Suomen IKEA on edelläkävijän roolissa, sillä se otti ensimmäisenä IKEA-maana käyttöön digitaalisen Waste Watchers -järjestelmän ruokahävikin vähentämiseksi.  

– Järjestelmä auttaa ymmärtämään hävikin syntyä, määrää sekä sen aiheuttamia kustannuksia. Tiedon avulla pystytään entistä paremmin puuttumaan hävikin syntyyn, Mäntylä tarkentaa.

Ja jopa ruokahävikki kiertää IKEA Suomessa hyötykäyttöön, sillä vuodesta 2018 lähtien siitä on jalostettu biokaasua. Biokaasu on ympäristöystävällisin energianlähde, jota polttomoottoriautossa voi käyttää. Ruokahävikistä jalostettua biokaasua voi tankata kaasuautoihin kaikkien Suomen IKEA-tavaratalojen läheisyydessä sijaitsevilla kaasutankkausasemilla.

Kuvat: IKEA

Tutustu IKEA ravintolan tarjontaan täältä

Lue lisää IKEA vastuullisuudesta täältä

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?