Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Helsingin päiväkodeissa lapset kasvavat luomulla

Helsingin päiväkodeissa lapset kasvavat luomulla

Helsingin päiväkotien tarjoamasta ruoasta 25 % valmistetaan luomuraaka-aineista. Kova osuus siivitti päiväkotien ruokahuollosta vastaavan Palvelukeskus Helsingin ammattikeittiöiden Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon.

Pääkaupungin päiväkotilapsille on tarjottu luomuruokaa vuodesta 2012 lähtien. Luomun käytön taustalla on kaupunginisien ja -äitien strateginen linjaus: Helsingin kaupunginvaltuusto teki asiasta yli kymmenen vuotta sitten päätöksen, ja siinä on pysytty.

Kehityspäällikkö Eeva Lappalainen Palvelukeskus Helsingistä kertoo, että tuolloin listoille otettuja ensimmäisiä luomutuotteita olivat aamupuurot ja -vellit, leipä ja pasta, hernekeiton herneet, viili ja jogurtti sekä luomuiset jälkiruoat. Vuosien varrella tarjonta on hieman elänyt.

– Nyt luomuvalikoimaan kuuluu hiutaleet, maito ja piimä, tofu, maustamaton jogurtti ja osa hedelmistä. Lisäksi sadonkorjuu-teemassa tarjotaan myös muita luomutuotteita. Kilomääräisesti laskettuna luomua on noin 25 % raaka-aineista, hän sanoo.

Neljäsosa luomua on sen verran muhkeasti, että osuus toi Palvelukeskus Helsingille voiton Luomu SM -kilpailun suurten julkisten ruokapalvelujen kategoriassa. Palvelukeskus voitti myös pääsarjan kilpailun, sillä se nosti luomun käyttöään eniten julkisista ruokapalveluista: vuonna 2021 luomun käyttö lisääntyi 6,7 %-yksikköä edellisvuoteen verrattuna.

– Olemme pitäneet luomun käytön periaatteessa samoilla linjoilla viime vuodet. Korona vaikutti ruokailijamääriin ja siten myös luomun määriin laskevasti. Kun tilanne normalisoitui, saimme aiemmat ruokailijamäärät takaisin ja siten luomun määrät nousemaan, Lappalainen toteaa.

Yli 45 000 ateriahetkeä päivässä

Pääkaupungin päiväkotimuksujen ruokkiminen 25-prosenttisesti luomulla ei ole ihan pikkujuttu. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa ruokapalvelua noin 330 päiväkodille, joissa telmii yhteensä noin 21 000 lasta.

Ateriahetkiä on päivittäin hurja määrä, 45 600 kappaletta. Tavallista päivätyötä tekevien lapset saavat päiväkodissa syötävää kolme kertaa päivässä, vuorotyöläisten lapsille ruokaa on tarjolla viisi kertaa päivässä.

Kun pieniä ruokailijoita on paljon ja ateriakertoja vielä enemmän, ruoan valmistukseen tarvitaan melkoisia määriä raaka-aineita. Palvelukeskus Helsinki hankkii käyttämänsä luomutuotteet keskitetysti keskusliikkeiltä.

– Luomun hankintaan vaikuttavat saatavuus tukkujen kautta, toimitusvarmuus, pakkauskoko, hinta, maku ja ulkonäkö sekä käytettävyys isossa mittakaavassa, Eeva Lappalainen tarkentaa.

Ruoan ja muiden hyödykkeiden kova hinnannousu viimeisen vuoden aikana ei ole vielä vaikuttanut Palvelukeskus Helsingin luomuostoihin, mutta tilannetta seurataan tarkkaan.

– Hinnannousut ovat olleet niin suuria, että joudumme miettimään mahdollisia toimenpiteitä yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Toistaiseksi tavoitteena on pitää luomutuotteiden käyttö nykyisellään, Lappalainen sanoo.

Luomu on arkinen asia

Ruokailulla on päiväkodeissa muitakin tehtäviä kuin nälän taltuttaminen. Lähtökohtana on, että lapsille tarjottavan ruoan on oltava ravitsemuksellisesti laadukasta ja turvallista. Palvelukeskus Helsingin tavoitteena on lisäksi valmistaa pieniä asiakkaita miellyttävää syötävää kustannustehokkaasti sekä tukea päiväkotien henkilökuntaa lasten ruokakasvatuksessa.

Noin kaksi kolmasosaa Helsingin kaupungin päiväkodeista valmistaa ruoan itse, ja lopuille pääruoat valmistetaan keskitettynä tuotantona. Aamupalat ja välipalat sekä energialisäkkeet ja salaatit valmistetaan aina päiväkotien omissa keittiöissä.  

Luomun käytöstä päiväkodeissa kerrotaan sekä ruokalistalla että Palvelukeskus Helsingin nettisivuilla. Eeva Lappalainen toteaa, että asiasta tulee nykyään hyvin harvoin palautetta lasten vanhemmilta.  

– Alkuvaiheessa luomutuotteiden tarjoamisesta tuli hyvää palautetta, mutta vakiintumisen myötä sitä ei juurikaan ole tullut, hän sanoo.

Se tarkoittanee, että luomu on luonteva osa päiväkotien normaalia arkea ja Palvelukeskus Helsingin tarjontaa.

.

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Palvelukeskus Helsinki (annoskuvat) ja Jussi Hellsten (lapsikuvat)

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?