Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Kummisetä tarjoaa maukasta ja mutkatonta

Kummisetä tarjoaa maukasta ja mutkatonta

Kuopiolaiset tuntevat hyvin Ravintola Kummisedän, joka on toiminut kaupungissa vuodesta 1989 lähtien. Klassikkoravintolan kestävän suosion salaisuus on maukas ruoka ja savolaisen mutkaton tunnelma.

Ravintola Kummisetä on paikallisten suosima ruokapaikka Kuopion keskustassa, vain lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin kuuluisalta torilta. Ravintola ei ole saanut nimeään kuuluisan mafiaelokuvan mukaan, vaan savolaiseen suuhun helposti sopivalla nimellä halutaan kertoa, että kyseessä on helposti lähestyttävä ja tunnelmaltaan rento ravintola.

Kalakukkokaupungin asukkaat tuntevat Kummisedän paitsi hyvästä ruoasta myös elävästä musiikista, sillä livemusiikki on kuulunut ravintolan viikonloppuihin jo pitkään. Ennen korona-aikaa asiakkaita viihdyttivät esimerkiksi paikalliset coverbändit, muusikko-opiskelijat ja erilaiset kuorot.
Ja viihdyttävät jälleen, kunhan poikkeusaika päättyy.

– Toivottavasti saadaan livemusiikki pian takaisin ohjelmistoon, sanoo keittiömestari Henri Kosunen.

Välitön tunnelma vetoaa

Kummisedässä on talviaikaan 140 asiakaspaikkaa, mutta kesän terassikausi laajentaa ravintolaa isolle sisäpihalle ja mahdollistaa peräti 300 asiakkaan palvelemisen. Normaaliaikoina ravintola tarjoaa myös juhla- ja kokouspalveluja.

Keittiömestari Kosunen toteaa, että Kummisedän vetovoima rakentuu viehättävästä miljööstä, lämpimästä ja aidosta palvelusta sekä tietysti herkullisesta ruoasta. Asiakaskunta koostuu enimmäkseen työikäisistä kaupunkilaisista, jotka arvostavat laadukasta ruokaa ja välitöntä tunnelmaa. Viikonloppujen musiikkitarjonta antaa mahdollisuuden myös reippaampaan menoon, jos siltä tuntuu.

– Ravintolalle on 30 toimintavuoden aikana muodostunut vakioasiakaskunta, ja uusiakin tulee jatkuvasti. Yleensä meille tullaan nauttimaan ravintolailtaa perheen, yritysporukan, ystävien tai puolison kanssa, Kosunen kuvailee.

Kummisetä on osa Pet Ravintolat -yhtiötä, jolla on kuopiolaisravintolan lisäksi nykyään kaksi ravintolaa Helsingissä: Bolt Areenan ravintola ja Ravintola Uunisaari. Yhtiön ensimmäinen ja alkuperäinen ravintola on kuitenkin Kummisetä.

Makuja puhtaista raaka-aineista

Kummisetä haluaa tarjota asiakkailleen puhtaista raaka-ainesta valmistettua konstailematonta ja maukasta ruokaa. Osa tätä palvelulupausta on luomuraaka-aineiden käyttö. Ravintola liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2017 ja on nyt luomuohjelman nelosportaalla sekä ansainnut kaksi luomutähteä.

– Käytimme jo aikaisemminkin luomua, ja halusimme tuoda sen paremmin meidän asiakkaille näkyville. Käytämme luomutuotteita, koska ne ovat aidosti maukkaita ja tuotettu kestävällä tavalla. Lisäksi luomun kysyntä on jatkuvasti kasvussa, Kosunen perustelee.

Kummisedän keittiössä käytetään luomua monipuolisesti: luomuna löytyy tuoreita kasviksia ja hedelmiä, jauhoja, sokeria, maitoja sekä teetä, kahvia ja viiniä. Tuotteet hankitaan tukuista ja kesäisin myös torikauppiailta. Kosusen mukaan eniten haasteita on ollut tuoreen kotimaisen luomulihan saatavuudessa; pakasteena luomulihaa sen sijaan löytyy läpi vuoden.

Luomusta kannattaa kertoa

Luomun käytöstä myös kerrotaan asiakkaille asianmukaisesti.

– Olemme merkinneet ruokalistoihimme sekä nettisivuillemme kaikki annokset, joissa käytämme luomutuotteita. Myyntityössä luomu tulee usein mainittua esimerkiksi viineissä, Kosunen sanoo.

Asiakkailta saatu palaute luomun käytöstä on ollut positiivista. Kosunen toteaa, että silloin tällöin tieto luomuraaka-aineesta vaikuttaa siihen, mitä asiakas valitsee lautaselleen. Kertominen siis kannattaa.

Tutustu Kummisetään paremmin

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Ravintola Kummisetä

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?