Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Uniresta tarjoilee parempaa huomista

Uniresta tarjoilee parempaa huomista

Oulussa toimiva Uniresta satsaa vahvasti vastuullisuuteen. Yhteiskunnallisen yrityksen juuret ovat opiskelijaruokailussa, mutta nykyään sen ravintoloissa tarjoillaan parempaa huomista myös muille oululaisille.

Uniresta Oy pyörittää Oulussa yhdeksää lounasravintolaa ja catering-palvelu Juhulaa. Kampuksilla sijaitsee yhteensä kolme opiskelijaravintolaa, ja lisäksi yrityksellä on kaksi Makosa-henkilöstöravintolaa, kaksi H2O-lounaskahvilaa sekä Pekuri-ravintola kauppakeskuksessa ja Preludi-ravintola Oulun Musiikkikeskuksessa. Päivittäin niissä ruokailee parhaimmillaan lähes 3 000 asiakasta.

Unirestan omistaa Oulun yliopiston ylioppilaskunta, ja sen tavoitteena on edistää oululaisten opiskelijoiden hyvinvointia. Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen toteaa, että tätä tehdään joka päivä tarjoamalla niin opiskelijoille kuin muillekin astetta laadukkaampaa ruokaa.

Sosiaalinen vastuullisuus on yhteiskunnallisessa yrityksessä sisäänrakennettu arvo.

– Se tulee jo omistusrakenteesta. Teemme tiivistä yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa ja mm. tarjoamme oppimisympäristön erityistä tukea tarvitseville. Tästä on hyvänä esimerkkinä ravintola Pekurin ja Ammattiopisto Luovin tiivis yhteistyö, Silvennoinen taustoittaa.

”Haluamme ruokkia hyvää”

Viime vuosina Uniresta on ottanut isoja askelia myös ympäristövastuullisuuden saralla. Silvennoinen kertoo, että yritykselle on rakennettu Ekokompassin avulla ympäristöohjelma, joka sertifioitiin keväällä 2023.

– Ekokompassin myötä olemme ottaneet merkittäviä kehitysaskelia esimerkiksi kierrätyksessä, lajittelussa ja ekologisten raaka-aineiden kuten luomun käytössä, hän tarkentaa. 

Luomu on ollut mukana Unirestan valikoimassa vuodesta 2015 lähtien, jolloin yritys liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan. Siihen innosti Unirestan varsinaisen luomulippulaivan eli ensimmäisen H2O-kahvilan avaaminen: lyhenne ei viittaa veteen, vaan tulee sanoista Health to Organic.

H2O-kahvilat ovat erikoistuneet terveellisiin ja ekologisiin valintoihin.

– Me Unirestalla haluamme ruokkia hyvää. Nostimme H2O:ssa luomutuotteet isoon rooliin, sillä halusimme asiakkaiden toiveiden mukaisesti olla rakentamassa parempaa huomista. Uskomme, että se on meidän kaikkien yhteinen tavoite, Silvennoinen sanoo.

Hinta on haaste lounasruokailussa

Luomun osuus H2O-lounaskahviloiden käyttämistä raaka-aineista on nykyään 19 %, ja Unirestan muissa ravintoloissa hieman matalampi. Unirestan tuotekehityspäällikkö Jarmo Väänänen kertoo, että suunnitelmissa on laajentaa luomun käyttöä myös muissa ravintoloissa.

– Etsimme koko ajan lisää meille sopivia luomutuotteita. Lounastoiminnassa hinta on usein rajoittava tekijä valikoiman laajentamiselle, mutta onneksi hyviä ja edullisiakin luomutuotteita löytyy. Ja parhaimmat luomutuotteet tulevat lähituottajilta, Väänänen toteaa.

Hän myöntää, että etenkin opiskelijalounaan edullinen hinta ja luomuraaka-aineet on hieman hankala sovittaa samaan yhtälöön.

– Tämä on iso haaste. Eteenkin, kun ruoan hinta on viime vuosina noussut rajusti eikä opiskelijalounaan hintaa ole korotettu vastaavasti. Onneksi löytyy kuitenkin joitain luomutuotteita, joiden käyttö on mahdollista myös opiskelijalounaalla, Väänänen pohtii.

Lounaskahvila H2O:n valikoimassa luomutuotteita on lähes 50 erilaista. Jatkuvassa käytössä ovat mm. tofu, puurohiutaleet, peruna, kahvi ja tee, jauhot, jauheliha, kikherne, jogurtti, maito ja leipä.

Iso osa H2O:n luomuraaka-aineista tulee tukun kautta, mutta myös lähituottajilta hankitaan paljon luomua. Väänänen kertoo, että esimerkiksi luomujauheliha hankitaan JJ-Lihalta Iin Ojakylästä.

Paikallinen luomujauheliha ilahduttaa

Kaija-Liisa Silvennoinen kertoo, että luomun käytöstä Unirestan ravintoloissa kerrotaan asiakkaille merkitsemällä tarjolla olevat luomutuotteet ruokalistalle tai kylttiin.

– Aika ajoin viestimme asiasta myös somessa ja vaikka pöytäkolmioissa ravintolan pöydissä. Markkinointia teemme usein yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa, hän lisää.  

Unirestalla arvioidaan, että asiakkaiden luomutietoisuus on viime vuosina lisääntynyt. Palautetta luomun käytöstä tulee jonkin verran, ja pääsääntöisesti se on positiivista. H2O Kalevan kokki Kimmo Paananen kertoo, että asiakkaat ovat ilahtuneita esimerkiksi lounaalla käytetystä paikallisesta luomujauhelihasta.

– Viimeisimmässä asiakaspalautekyselyssä meille tuli mm. tällainen palaute: ”Hyvät lähiruokaperunat ja lähellä kasvatettu luomuliha. 6/5 toimintaa.” Myös haudutettua luomuteetämme on kehuttu kovasti, Paananen täydentää.

Kaija-Liisa Silvennoinen toivoo, että luomua ja vastuullisuutta opittaisiin arvostamaan nykyistä enemmän.

– Toivoisin, että luomulle ja vastuullisuudelle oltaisiin valmiita antamaan enemmän arvoa esimerkiksi julkisissa kilpailutuksissa, hän havainnollistaa.

Kuvat Uniresta

Lisätietoa Unirestan toiminnasta täältä

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?