Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


UniCafe haluaa olla muutoksen airut

UniCafe haluaa olla muutoksen airut

Helsinkiläisen opiskelijaravintolaketju UniCafen historia ulottuu 70 vuoden taakse, mutta katse on suunnattu tulevaisuuteen. Tietä sinne viitoittavat vahvat arvot, kuten ilmastovastuu ja kestävä kehitys – sekä luomu osana niitä.

Vastuullisuus on ollut UniCafen toimintaperiaate pitkään – oikeastaan jo ennen kuin aiheesta varsinaisesti edes puhuttiin. Yritys teki selkeitä vastuullisuustoimia jo 30 vuotta sitten, kun yrityksen silloinen taustaorganisaatio HYY Yhtymä alkoi kerätä järjestelmällisesti tietoa toimintansa ympäristövaikutuksista tavoitteenaan vähentää niitä.

Ravintoloissa se tarkoitti mm. kertakäyttötavaroista luopumista ja ympäristöystävällisten pesuaineiden käyttöä – sekä luomutuotteiden suosimista. Hankinta- ja tuotekehityspäällikkö Susanne Reiju UniCafelta toteaa, että luomun käyttö on opiskelijaravintolalle hyvin luontevaa.

– Tarkkaa tietoa siitä ei ole, milloin ensimmäiset luomutuotteet tulivat valikoimaan, mutta UniCafen liittyessä Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2013 niitä oli käytössä noin sata, hän sanoo.

Portaat luomuun -ohjelmaan UniCafe liittyi, koska ohjelma tarjoaa laajasti tunnetun viitekehyksen ja auttaa viestimään luomuraaka-aineiden käytöstä asiakkaille. Reiju lisää, että tavoitteena on myös rohkaista esimerkillä muita alan toimijoita lisäämään luomutuotteiden käyttöä.

Eettisyys, maku ja edullinen hinta

UniCafe on yhä opiskelijoiden 100 %-sesti omistama yritys, taustaorganisaation nimi on vain vaihtunut Ylvaksi. Tänä päivänä UniCafella on pääkaupungin kampuksilla yhteensä 17 ravintolaa ja kahvilaa, joissa käy päivittäin noin 10 000 asiakasta. Suuri osa heistä on yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa, mutta yritys palvelee myös muita helsinkiläisiä ja turisteja.

Varsinaisten opiskelijaravintoloiden lisäksi UniCafe pyörittää kahvila- ja cateringtoimintaan keskittynyttä Well-ketjua, ja ravintolaperheen tuorein tulokas on vegaaninen Myöhä Café & Bar.

Ylva ja UniCafe haluavat olla suunnannäyttäjiä hyvään huomiseen ja sen yli. Susanne Reiju huomauttaa, että huolellisella suunnittelulla eettisyys, maku ja edullinen hinta saadaan mahtumaan samalle tarjottimelle myös opiskelijaravintolassa.

– Ruokafilosofiamme keskiössä ovat kestävät valinnat. Parhaimmillaan ruoka tekee hyvää sekä terveydelle että ympäristölle, mausta tinkimättä, hän summaa.

Luomua monen SM-voiton verran

UniCafe lukeutuu kokoluokkansa ravintolayrityksistä eniten luomua käyttävien joukkoon Suomessa, ja onkin erittäin monena vuonna pokannut oman sarjansa voiton Luomu SM -kilpailussa – viimeksi viime vuonna. Tällä hetkellä luomun osuus UniCafen käyttämistä raaka-aineista on noin kuusi prosenttia.

Suuria luomutuoteryhmiä ovat mm. kahvi, tee, banaani, maito, tofu ja erilaiset viljatuotteet, ja lisäsi esimerkiksi soijajogurtti on luomua. Reijun oma suosikki UniCafen luomuvalikoimassa on Midsonan valmistama Urtekram Luomu Gluteeniton Aito Tamari Soijakastike.

– Se antaa aivan uudenlaista twistiä vegaaniseen ruokaan. Midsonalle terveisiä, heillä on laaja ja laadukas luomutuotteiden valikoima, hän kiittää.

UniCafen käyttämät luomuraaka-aineet hankitaan tukusta, sillä tarvittavat volyymit ovat erittäin suuria. Luomutuotteiden hankintaan vaikuttavat maku, hinta, saatavuus ja käytettävyys. Reiju huomauttaa, että inflaation ja ruoan hinnankorotusten takia UniCafessa ei silti ole luovuttu luomutuotteiden käytöstä.

Luomun käytöstä kerrotaan osana yrityksen vastuullisuusviestintää. Aterioiden valmistuksessa käytetyt luomutuotteet on merkitty ruokalistoille asianmukaisesti, ja myös kuuluminen Portaat luomuun -ohjelmaan viestitään UniCafen verkkosivuilla.

Vastuullisuus ohjaa koko bisnestä    

Luomun lisäksi UniCafe tunnetaan muista kestävistä valinnoista, joita ovat mm. hävikkiruoan välittäminen eteenpäin, Reilun kaupan tuotteet, kotimainen liha ja kotimaiset sesonkikasvikset, vegaaniset vaihtoehdot ja vastuullisesti pyydetty kala. Naudanlihan tarjoamisesta UniCafe luopui vuonna 2019.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana UniCafe ja Ylva ovat tehneet paljon töitä etenkin toimintansa hiilijalanjäljen selvittämiseksi ja pienentämiseksi. Viime vuonna UniCafe sai valmiiksi kattavan hiilijalanjälkianalyysin, ja nyt kaikkien sen myymien aterioiden hiilijalanjäljet on merkitty ruokalistoille. Ilmaston kannalta parhaat vaihtoehdot tunnistaa Ilmastovalinta-merkistä.

Ilmastovastuu ja kestävä kehitys ovatkin avaintekijöitä Ylvan ja UniCafen visiossa hyvästä kaupungista ja elämästä. Vastuullisuus nähdään siksi bisneksessäkin keskeisen tärkeäksi tekijäksi.

– Maailma ympärillämme muuttuu, ja me olemme valmiita ottamaan askeleen muutoksen etupäähän. Vahvasti arvopohjainen ote mahdollistaa hankkeet, joiden fokuksessa eivät ole vain lyhyen tähtäimen voitot, vaan suurempi tehtävä, Susanne Reiju painottaa.

Lue lisää UniCafen vastuullisuudesta. 

Kuvat UniCafe

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?