Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Susiniemen leirikeskus ravitsee luomulla ja luonnolla

Susiniemen leirikeskus ravitsee luomulla ja luonnolla

Luomu ja ympäristöarvot ovat Mikkelissä toimivan Susiniemen leirikeskuksen tärkeitä vetonauloja. Eteläsavolaisessa järvimaisemassa sijaitseva leirikeskus on käyttänyt luomuraaka-aineita jo vuodesta 2004 lähtien.

Susiniemen leirikeskus kuhisee normaalisti elämää ympäri vuoden. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan leirikeskus palvelee etenkin lapsia ja rippikoulunuorisoa, mutta myös eläkeläisryhmät ja diakoniatyön asiakkaat viihtyvät hyvin luonnonkauniissa ympäristössä.

Leirikeskuksen tiloja ja palveluja vuokrataan lisäksi ulkopuolisille, ja Susiniemi onkin hyvin suosittu koulutus- ja työhyvinvointipäivien pitopaikka. Esimerkiksi rantasauna ja iso kota houkuttelevat kävijöitä kaikkina vuodenaikoina.

Leirikeskuksen emäntä Tarja Lappalainen kertoo, että normaaliaikoina Susiniemessä tarjotaan aterioita tai kahvitusta noin 20 000–30 000 annosta vuodessa. Korona-aikana kaikki on tietysti ollut toisin.

– Tarjoilut ovat pudonneet roimasti! Onneksi olemme saaneet kuitenkin rippikoulut pidettyä, ja olemme myös valmistaneet seurakunnan diakoniatyölle jaettavia ruoka-annoksia. Korona-aikaa on hyödynnetty myös tiloja kunnostamalla ja kalusteita uusimalla, Lappalainen tarkentaa.

Luomu sopii hyvin ympäristöarvoihin 

Susiniemen leirikeskus valmistui vuonna 2004, ja materiaalien ja toimintojen ympäristönäkökohdat otettiin huomioon jo sen suunnitteluvaiheessa. Ympäristön hyvinvoinnista itsekin kiinnostunut Lappalainen tuumi, että luomu sopii hyvin tähän ajatusmaailmaan.

Vuosisadan alussa luomuruoka ei ollut yhtä trendikäs ja tunnettu juttu kuin nykyään. Lappalaisen ei kuitenkaan tarvinnut puhua työnantajaansa ympäri, sillä ympäristöarvot ovat muutenkin tärkeitä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnalle. Leirikeskuksen valmistumisen aikoihin seurakunta mm. sai kirkkohallituksen myöntämän ympäristödiplomin yhtenä ensimmäisistä seurakunnista Suomessa ja perusti oman ympäristötyöryhmän, jossa Lappalainenkin toimii.

– Tältä pohjalta se on lähtenyt, eikä luomun käytöstä ole koskaan tarvinnut taistella, hän toteaa tyytyväisenä.

Saatavuus on parantunut hurjasti

Sen sijaan luomutuotteiden saatavuus pari vuosikymmentä sitten oli vielä toista kuin tänään. Leirikeskuksen emäntä muistelee, että Susiniemen ensimmäiset luomuraaka-aineet olivat kuivatuotteita kuten jauhoja, ryynejä, teetä ja sokeria. Etenkin alkuvaiheen haasteissa Portaat luomuun -ohjelman opastus tuotteiden löytämiseksi oli tärkeää.

– Luomua piti etsimällä etsiä. Nykyään luomu tulee tukusta kuin manulle illallinen, mutta silloin piti tehdä työtä tuotteiden löytämiseksi, hän vertaa.

Susiniemen ensimmäinen eläinperäinen luomutuote oli luomukananmuna, joka otettiin melko pian leirikeskuksen valikoimaan. Lappalainen toteaa, että se oli merkittävä muutos niin eettisesti kuin ekologisesti. 

– Kananmunat ovat minulle se tärkein luomutuote, ja haluan olla vaikuttamassa omalta osaltani niihin olosuhteisiin, joissa munia tuotetaan, hän perustelee.  

Nykyään käytössä on luomutuotteita jokaisesta tuoteryhmästä. Susiniemen käyttämistä raaka-aineista 29 % on luomua, mikä on tuonut leirikeskukselle voiton ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailun omassa sarjassa jo kolmesti, vuosina 2019, 2021 ja 2022. Portaat luomuun -ohjelmassa leirikeskus on viidennellä portaalla.

Luomujauheliha tulee lähitilalta

Valtaosa Susiniemessä käytettävistä luomuraaka-aineista hankitaan tänä päivänä tukuista, koska luomua on niissä mukavasti saatavilla. Lappalainen pohtii, että yksittäisten tuote-erien kuljettaminen pitkiä matkoja ei olisi kovin järkevää. Suoraan tilalta tulee kuitenkin yksi luomutuote. 

– Siiriäisen luomutilalta tulee meille Charoles-luomunautojen jauhelihaa. Tila on ihan leirikeskuksen lähimaastossa, ja tuote on ihan huikea, Lappalainen kehuu.

Luomua käytetään myös muissa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan keittiötoimen toimipisteissä. Lappalainen paljastaa, että luomun käyttöä tarkastellaan parhaillaan ja sitä on tarkoitus lisätä lähiaikoina. 

– Seurakunnan ympäristöohjelma kannustaa siihen, kuten myös Reilun kaupan tuotteiden sekä lähellä tuotettujen elintarvikkeiden käyttöön, hän huomauttaa.

Luomu on osa Susiniemen imagoa

Asiakkaille kerrotaan luomun käytöstä monin eri tavoin. Luomu on esillä Susiniemen leirikeskuksen instagramissa, ja siitä kerrotaan myös jutuissa, joita leirikeskuksesta tehdään seurakunnan lehteen. Luomu SM -diplomit komeilevat ruokasalin seinällä, ja tarjoilulinjastolla mainitaan, jos tarjottavat tai jokin niiden raaka-aine on luomua.

Etenkin nuorisoon tekee suuren vaikutuksen, kun heille kertoo, miten läheltä luomujauheliha tulee ja miten lyhyt sen tuotantoketju on laitumelta lautaselle.

– Luomulihan ja -kananmunien kohdalla on selvä positiivinen noste varsinkin nuorison keskuudessa, Lappalainen havainnoi.

Hän toteaa, että mielikuva Susiniemen leirikeskuksesta luomuruoan tarjoajana on mennyt hyvin läpi. Tämä käy ilmi esimerkiksi asiakkaille tehdyistä webropol-kyselyistä.

– Luomulla on merkitystä asiakkaille. Webropol-vastauksista ilmenee, että Susiniemi tunnetaan luomusta ja ympäristöarvoista, hän iloitsee.

Tarja Lappalainen kiittää Portaat luomuun -ohjelman nykyistä vetäjää Anu Arolaaksoa saamastaan tuesta ja tsempistä luomutuotteiden hankkimisessa. Lämpimät kiitokset saa myös Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, joka on mahdollistanut luomuisen toimintatavan.

Kuvat: Susiniemen leirikeskus

Lue lisää leirikeskuksesta.

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?