Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Silvoplee tekee kaunista kasviksista

Silvoplee tekee kaunista kasviksista

Helsingin Kalliossa sijaitsee viihtyisä pieni ravintola, joka on tarjonnut maukasta ja kaunista kasvisruokaa jo yli 20 vuotta. Aikansa ehdoton edelläkävijä on nykyään megatrendin aallonharjalla, mutta yhä Silvoplee lumoaa ruokailijansa.

Kun Satu Silvo avasi elävää kasvisravintoa tarjoavan ravintola Silvopleen vuonna 1999, moni taisi epäillä tähtinäyttelijän iskeneen kirveensä kiveen. Vuosituhannen vaihteessa suomalainen ruokakulttuuri oli yhä tiukasti kiinni lihassa, ja kasvisruokailua pidettiin lähinnä höyrypäiden hommana.

Silvon kiinnostus kasvisruokaa kohtaan kumpusi hänen omista myönteisistä kokemuksistaan sen suhteen. Ravintolapäällikkö Päivi Tiainen kertoo, että näyttelijä oli perehtynyt elävän kasvisravinnon kehittäjän Ann Wigmoren oppeihin perustaessaan Silvopleen, ja uskoi vahvasti, että kasvisruoalle olisi kysyntää.

Ja oikeassa hän oli: pieni kasvisravintola porskuttaa yhä eteenpäin ja kehittää valikoimaansa. Silvoplee selätti alkuvuosien käynnistysvaikeudet, ja on koronasulkujen koettelemusten jälkeen taas avoinna asiakkaille.

Vain sijainti on hieman vaihtunut, sillä viime vuonna Silvoplee muutti Toiselle linjalle alkuperäisen toimitilan remontin alta.

Asiakkaat arvostavat eettistä

Silvopleen asiakkaat arvostavat ruokaa, joka on eettistä, vegaanista ja luomua. Myös tieto siitä, että oikeanlainen ravinto edistää hyvinvointia ja terveyttä, houkuttelee ihmisiä lounaalle ravintolaan.
Ravintolapäällikkö Tiainen kertoo, että heillä on kanta-asiakkaita vauvasta vaariin, monet hyvinkin pitkäaikaisia. Normaaliaikoina Silvopleessä käy myös paljon turisteja, ja koronarajoitusten poistuttua heidän toivotaan löytävän tiensä myös uuteen ravintolatilaan. Asiakasvirta vasta hakee arkista uomaansa.

– Tässä ravintolassa ei ole vielä normaalia päivää nähty eikä kokonaisia kuukausia, joten asiakaslukuja on vaikea antaa, Tiainen toteaa.

Silvopleen uusi ravintolasali on valoisa ja avara, ja sen sisustus skandinaavisen selkeälinjainen. Lounasbuffet´n lisäksi ruokaa saa luonnollisesti halutessaan mukaan, ja myös catering kuuluu ravintolan palvelukokonaisuuteen.

Maailman kauneimmat kakut

Uusinta uutta Silvopleen tarjonnassa on verkkokauppa, josta ruokien ja juomien lisäksi voi tilata vegaanisia ja gluteenittomia raakakakkuja. Valikoimassa on myös keto-kakkuja.

– Kakkuja Silvopleessa on tehty jo vuosia, mutta viime aikoina niitä on kehitetty ja nykyinen verkkokauppa on tehty keväällä 2021. Myös gluteenittomat & vegaaniset suolaiset piiraat tulivat silloin myyntiin, Päivi Tiainen tarkentaa.

Kakkugallerian luomukset ovat enimmäkseen ravintolan oman henkilökunnan tuotekehityksen tulosta. Ne tehdään Silvopleen keittiössä pääosin luomuraaka-aineista. Kakut ovat niin kauniita, että jo niiden näkeminen saa ihmisen hyvälle mielelle. Onko jokin tietty kakku noussut asiakkaiden suosikiksi?

– Kaikki raakakakut ovat suosittuja, mutta mainitaan nyt vaikka kestosuosikki mustikkamuru-valkosuklaa, Tiainen paljastaa.

Luomua käytetty alusta alkaen

Silvopleessä on suosittu luomuraaka-aineita puhtauden ja eettisyyyden takia ravintolan perustamisesta lähtien. Portaat luomuun -ohjelmaan ravintola liittyi vuonna 2010, ja on nyt kuudennella portaalla.

Luomuna Silvopleessä käytetään pähkinöitä, siemeniä, papuja, linssejä, vihanneksia ja hedelmiä sekä leivontatarvikkeita. Myös kahvi, tee ja viinit ovat luomua.

Ravintolapäällikkö Tiainen kertoo, että luomutuotteet hankitaan useista pienehköistä tai erikoistukuista. Luomun saatavuus on hänen mukaansa kehittynyt vuosien varrella.

– Ostamme välillä myös suoraan tuottajilta, mutta tätä työstämme parhaillaan. Toki olisi hienoa, jos varsinkin tuoreiden luomutuotteiden tarjonta paranisi, ja myös isoilta tukkureilta saisi suoraan kotimaista luomua, hän sanoo.

Luomun käytöstä kerrotaan asiakkaille sekä Portaat luomuun -merkeillä että annosten tuoteselosteissa. Palaute on ollut positiivista: etenkin kakut ja leivokset, ketobowl ja kurkuma-inkiväärishotti saavat asiakkailta paljon kiitosta.

Tutustu lisää www.silvoplee.fi

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Silvoplee

Jutun tekemiseen osallistuivat myös Silvopleen keittiöpäällikkö Pilvi Häkämies ja apulaisravintolapäällikkö Maarit Mäntyharju. Kiitos vastauksista!

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?