Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Lahden koululaiset syövät 20 000 kg luomua vuodessa

Lahden koululaiset syövät 20 000 kg luomua vuodessa

Lahden koululaiset syövät 20 000 kg luomua vuodessa

Lahden päiväkotilapset ja koululaiset nauttivat lähes 20 000 kiloa luomuruokaa vuoden aikana. Lähivuosina kilomäärä kasvanee, sillä kaupungin luomutavoite on Suomen kunnianhimoisin.

Lahden koululaisille ja päiväkotilapsille on tarjottu luomuraaka-aineista tehtyä ruokaa jo pitkään. Niin pitkään, että tieto luomun käytön alkuhetkestä on jo hieman hämärän peitossa. Kehityspäällikkö Outi Luukkonen Päijät-Hämeen Ateriapalveluista tietää, että luomutuotteita oli jo Ateriapalvelujen edeltäjän eli Lahden Aterian valikoimassa.

– Luomua on varmasti tarjottu ainakin kymmenen vuotta. Tarkkaa tietoa ei ole, hän tunnustaa.

Sen sijaan hän osaa kertoa, miksi luomu on osa Lahden lasten ja nuorten arkea: kaupungin huikea luomutavoite ohjaa myös Ateriapalvelujen toimintaa. Ja se tavoite on nostaa luomun osuus kaupungin julkisissa ruokapalveluissa 70 %:iin vuoteen 2030 mennessä.

– Ympäristövaikutusten minimointi on keskeinen osa vastuullista toimintaamme. Luomutuotteet ovat torjunta-aineettomia, lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja tukevat myös eläinten hyvinvointia, Luukkonen perustelee luomun käyttöä. 

Ympäristö ja paikallisuus arvossa

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut valmistaa Lahden päiväkodeille ja kouluille arkisin yhteensä noin 15 000 lounasta. Ateriapalveluissa arvostetaan korkealle myös paikallinen työ ja paikalliset raaka-aineet. Organisaatio sai tästä hyvästä viime vuoden lopulla MTK Hämeen myöntämän Kasvua Hämeessä -lähiruokatunnustuksen.

– Kotimaisen ruoka on vastuullinen valinta, joka tukee aluetaloutta ja on huoltovarmuuden kannalta aiempaa tärkeämpää, Luukkonen huomauttaa.

Myös ympäristö huomioidaan monilla muillakin tavoilla kuin suosimalla luomua. Esimerkiksi aluekeittiö Apilan hukkalämpö käytetään hyödyksi lämmittämisessä, ja jätteiden syntyä minimoidaan ja jätteet lajitellaan. Vettä ja energiaa käytetään säästeliäästi, ja ympäristövaikutukset huomioidaan myös puhdistusaineiden valinnassa.

Lisäksi koululaisille on päivittäin tarjolla kasvisruokavaihtoehto sekä vegaaninen vaihtoehto sitä haluaville. Ruokahävikkiä hallitaan monipuolisesti: ruokalistasuunnittelulla, hävikinhallintaohjelma Hukan avulla ja kampanjoimalla hävikkiä vastaan. Lisäksi linjastolle jäänyttä ruokaa, Ilmastolounasta, myydään koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle lounasajan päätyttyä mukaan huokeaan kilohintaan.

Raaka-aineet hankitaan tukusta

Luomun käyttö lähti Lahdessa aikanaan liikkeelle muutamasta perusraaka-aineesta. Kaupungin palveluksessa pitkään olleet ruokapalvelutyöntekijät muistelevat, että ensimmäisiä käytettyjä luomutuotteita olivat mehu, kahvi, piimä ja viili.

Nykyään Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen luomuvalikoimassa on mm. ruisleipä, puurohiutaleet, ohrasuurimot, jogurtti, porkkanapyree, kerma ja maustamaton tofu. Päiväkodeissa tarjotaan lisäksi muutaman kerran vuodessa Reilun kaupan luomubanaaneja.

– Satunnaisesti käytössä on muitakin tuotteita, kuten luomupiimä, -kahvi, -hedelmämysli ja -papusekoitus. Tuotteet hankitaan tukkujen kautta, Luukkonen tarkentaa.

Asiakkaille kerrotaan luomun käytöstä mainitsemalla siitä aina ruokalistalla, ja esimerkiksi ohrapuuropäivänä luomuraaka-aineesta kerrotaan myös paperisella tiedotteella kouluruokaloissa. Lisäksi Ateriapalvelut viestii luomusta sosiaalisessa mediassa.

Toivelistalla luomumaito

Lahden tavoitteena on lisätä luomuraaka-aineiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Toivelistalla on esimerkiksi luomumaito, jonka käyttöön on saatavilla EU:n koulumaitotuki.

– Lisäksi toiveena olisi saada nostettua ruoissa käyttävien luomuproteiinien määrä. Olemme testanneet savukinkkurouhetta muutamissa ohjeissa ja raaka-aine on loistava. Myös tofun paahtopala on oiva tuote. Ehkä jo syksyn ruokalistoille saamme jompaakumpaa näistä tarjolle, Luukkonen sanoo.

Luomutuotteiden hankinnassa painotetaan kotimaisuutta ja tuotteen käyttövolyymiä sekä erityisesti hankintahintaa. Luukkosen mukaan ruoan hinnannousulla on ollut vaikutusta kustannuksiin, mutta ainakin toistaiseksi Lahti on pystynyt säilyttämään aiemmin käyttämänsä luomutuotteet – ja jopa kasvattamaan luomuraaka-aineiden valikoimaa hillitysti.

Tutustu lisää Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden vastuullisuuteen täältä

Kuvat: Päijät-Hämeen Ateriapalvelut

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?