Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Kontukeittiöissä luomu on osa kokonaisvaltaista vastuullisuutta

Kontukeittiöissä luomu on osa kokonaisvaltaista vastuullisuutta

Kontukeittiöt syntyivät halusta tarjota Kontukotien ikäihmisille hyvää ja laadukasta ruokaa. Nyt lounasravintoloiden ovet ovat auki kaikille. Luomu on ravintoloille valinta, joka puhuu laadukkaan ja ympäristöystävällisen ruoan puolesta.

Kontukeittiöiden neljä lounasravintolaa sijaitsevat ikäihmisten palvelutalojen läheisyydessä. Ravintoloista ensimmäinen avattiin Nokialle ja kolme muuta toimivat Tampereella. Alun perin tahtotila luomun käytön lisäämiseen tuli omistajilta, koska se edustaa yrityksen arvoja.

- Mitä enemmän otat asioista selvää, sitä enemmän tiedät. Näin kävi myös luomulle. Luomu on yhtä kuin puhtaus ja laatu sekä monin tavoin eettisempi vaihtoehto. Se vaalii eläinten ja luonnon hyvinvointia ja pörriäisetkin saavat olla rauhassa, kertoo Nokian lounasravintolan ravintolapäällikkö Mirja Kalm.

.

Ovet avoinna kaikille

Nokian lounasravintolan palvelussa näkyy asiakkaiden huomiointi. Erityistä huomiota on kiinnitetty palvelun esteettömyyteen ja helppouteen. Osa asukkaista syö paikan päällä ja toisille ruoka kuljetetaan kotiin.

- Henkilökuntamme auttaa tarvittaessa vaikkapa tuomalla ruoan pöytään. Meillä huomioidaan jokainen asiakas niin kuin hän on, kertoo Mirja.

Asukkaiden lisäksi ovet ovat avoinna kaikille. Ja ruokailijoitahan riittää: saman lounaspöydän ääreen kokoontuu asukkaiden lisäksi ruokailijoita lapsista ikäihmisiin. Asiakkailta tulee erityisesti kiitosta monipuolisesta ja runsaasta salaattipöydästä.

- Haluamme tarjota paikan, jossa kuka tahansa voi nauttia laadukkaista raaka-aineista valmistettua kotiruokaa – sellaista, jota voi syödä vaikka joka päivä.

.

.

Syö hyvää, tee hyvää

Kontukeittiöiden ja Kontukodin taustalla on Osakeyhtiö 2.0, joka on tamperelaisten sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten perustama yksityinen yhteiskunnallinen yritys. Yrityksen tavoitteena on tehdä ikäihmisten hoivan vallankumous, jonka keskiössä ovat ihmiset, joiden jokainen päivä, kohtaaminen ja tunne on merkityksellinen. Toiminnan kivijalkana ovat yhteiset arvot ja pyrkimys kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen niin ihmisten, ympäristön kuin yhteiskunnan näkökulmasta.

Aiemmin Kontukotien asukkaiden ruoat valmisti erillinen yritys. Kontukeittiöt perustettiin, jotta keittiöiden toimintaan voitiin vaikuttaa enemmän ja tuoda yhteiset arvot ja vastuullisuus osaksi niidenkin toimintaa. Nyt arvot ja vastuullisuus ulottuvat ruokailijoiden lautasille saakka.

Ympäristöajatus ja laatu ovat lähtökohta Kontukeittiöiden raaka-ainevalinnoille. Ruokalistoilla suositaan kotimaisia raaka-aineita, luomua, kestävän kehityksen mukaista kalaa ja huomioidaan sesongin raaka-aineet. Välillä herkutellaan itse kerätyillä tai asiakkaiden keräämillä luonnonmarjoilla.

Sekä keittiöissä että hoivakodeissa ympäristötyötä tehdään Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla. Hoivakotien henkilökunnan käsissä syntyi myös Kontukotien oma hävikkiruokakirja, jonka ohjeilla muuten hävikkiin päätyvä ruoka voidaan hyödyntää ryhmäkotien jakelukeittiöissä.

Asiakkaillekin halutaan tarjota mahdollisuus vaikuttaa ja tehdä vastuullisia valintoja. Kontukeittiöiden toimintaa ohjaa motto: Syö hyvää, tee hyvää.

- Kontukeittiöiden palveluita käyttämällä teet samalla hyvää ja tuet omalla tavallasi ikäihmisten laadukasta hoivaa ja heidän kanssaan työskentelevän henkilöstön hyvinvointia, Mirja kuvailee merkitystä sanojen takana.

.

Lisää luomua pikkuhiljaa

Portaat luomuun -ohjelmaan Nokian ravintola liittyi vuonna 2022. Luomutuotteita on käytetty jo ennen tätä, ja ensimmäisiä luomutuotteita olivat kaurahiutaleet ja ruisleipä. Valikoima on jonkin verran kasvanut ja säännöllisessä käytössä on 10 luomutuotetta. Portaat luomuun -ohjelmassa Nokian ravintola on portaalla 3. Katse on jo seuraavissa portaissa.

- Kahvin vaihdoimme myös luomuun, mistä on tullut positiivista palautetta. Kaurahiutaleista valmistettu mustikkapaistos on tosi tykätty. Luomuprosenttimme on vielä aika pieni, mutta tavoitteena on nostaa sitä pikkuhiljaa, Nokian keittiöpäällikkö Topi Palonen kertoo.

Asiakkaatkin kiinnittävät huomiota luomun käyttöön. Ruokasalin seinällä on ohjelmassa mukana olosta kertova luomusertifikaatti ja luomutuotteet on merkattu linjastoon. Myös verkkosivuilla ja ruokalistoilla viestitään luomun käytöstä. Palautetta luomun käytöstä ei juuri ole tullut, mutta keskustelua herää aika ajoin. Sertifikaatti kiinnittää ruokailijoiden huomion ja se on hyvä keskustelun avaus, jonka pohjalta on helppo kertoa luomun käytöstä.

Alussa luomu kaurahiutaleita hankittiin suoraan maatilalta, mutta nykyään kaikki käytössä olevat luomutuotteet tulevat tukun kautta. Luomuraaka-aineiden hankintaan vaikuttavat saatavuus ja keittiön tarpeisiin vastaava tuotteen sopivuus ja käytännöllisyys.

- Hyvin löytyy meidän tarpeisiin, Mirja toteaa.

Mirja lähettää terveisiä niin muille ammattikeittiöille kuin kuluttajillekin.

- Mitä enemmän jokainen meistä miettii omassa arjessaan luontoa ja ympäristöarvoja, sitä enemmän myös luomun saatavuus voi parantua.

.

Lue lisää: Syö hyvää, tee hyvää | konnunkeittio.fi

Kuvat: Kontukeittiö/Osakeyhtiö 2.0

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?