Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Kirsikassa ruoka on osa pedagogiikkaa

Kirsikassa ruoka on osa pedagogiikkaa

Luomupäiväkoti Kirsikka sai alkunsa Kirsi Edelmannin ajatuksesta lasten ”keitaasta” ja kysymyksestä, mitä lapsi tarvitsee hektisessä maailmassamme. Vuosia varhaiskasvattajana toiminut Eeva-Kaisa Vesalainen innostui myös lähtemään mukaan toteuttamaan lasten keidasta yhdessä Edelmannin kanssa.

Päiväkodin perustamisen taustalla innoittajana toimi steinerpedagogiikka ja Ylivieskassa toteutettu Huvikumpu projekti. Huvikumpu projektin tavoitteena oli kouluttaa päiväkotien ja ammattikeittiöiden henkilökuntaa ja myös perheitä luonnonmukaisen lastenhoidon ja ravitsemuksen periaatteisiin. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla kahdessa eri toimipisteessä on yhteensä noin 60 lasta ja 14 henkilökunnan jäsentä. Heti alusta alkaen, vuodesta 2007, luomu on ollut tärkeässä roolissa päiväkodin toimintaa. Luomupäiväkoti Kirsikassa luomun lisäksi lähtökohtana on myös se, että lapset näkevät ruuan tekijät ja ruoka valmistetaan alusta alkaen itse, tuoreista raaka-aineista.

Maku korvaa kaiken vaivan

Luomupäiväkoti Kirsikan aloittaessa toimintansa luomuraaka-aineiden saatavuus oli välillä heikkoa ja luomua jouduttiin hankkimaan niin suoraan viljelijöiltä, kuin luomutukuista ja osa raaka-aineista piti jopa noutaa ruokakaupoista. Luomuraaka-aineiden löytämisen ja saamisen eteen oli tehtävä salapoliisityötä, onneksi kuitenkin maitoa, viljoja ja palkokasveja on ollut aina hyvin saatavilla kuin myös satokauden luomukasviksia suoraan viljelijöiltä.

Ruuan maku ja ilo valmistaa ruokaa puhtaista raaka-aineista kuitenkin korvasi kaiken sen vaivan, jota raaka-aineiden hankinnan eteen oli käytetty. Kirsi Edelmann muistelee, kuinka jotkut lapsista ovat tulleet päiväkotiin ja vanhemmat ovat kertoneet, ettei lapsi syö kunnolla ruokaa ja kun lapsi on saanut päiväkodissa valmistettua luomuruokaa, jossa raaka-aineet ovat olleet tunnistettavassa muodossa, lapset ovat alkaneet syömään vanhempien ihmetellessä muutosta. Kun vanhemmat näkevät muutoksen lapsessa, on maaperä silloin hedelmällinen myös luomusta ja kasvatuksesta kiinnostumiselle Edelmann toteaa.

Kirsi Edelmann korostaa myös, kuinka tärkeää on se, että ruokaa valmistavan ihmisen arvomaailma kohtaa arvomaailman, jolla Luomupäiväkoti Kirsikassa ruokaa tehdään. Luomu- ja kasviskokkeja, jotka osaavat valmistaa maukasta ruokaa ja ymmärtävät luomun merkityksen, on vaikea löytää. Luomupäiväkoti Kirsikalta onkin vuosien varrella kysytty useaan kertaan, tekisivätkö he muillekin päiväkodeille ruokaa.

Ruokakasvatus välittyy ja sillä on pitkäkestoiset vaikutukset

Ruuan ja ruuan valmistaneiden arvostusta on haluttu lisätä Luomupäiväkoti Kirsikassa tuomalla luomu ja ruokakulttuuri osaksi pedagogiikkaa. Kirsi Edelmannin mukaan ruokakulttuurin tuominen osaksi pedagogiikkaa näkyy myös siinä, että lapsilla on ruoka-aikaan luontaisesti nälkä, he syövät hyvin ja ruoka maistuu hyvälle, kun he tietävät mistä ruoka tulee ja kuka sen on valmistanut. Päiväkodin ruokamotto onkin ”Kaikkia eri makuja tarjoillaan ja kaikkea voi maistaa mutta kaikesta ei tarvitse tykätä”.

Luomupäiväkoti Kirsikan ruokafilosofiassa lasten hyvinvointi on etusijalla. Koska ruoka on fyysinen rakennusaine ja osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, tarjotaan lapsille puhtaista luomuraaka-aineista itse tehtyä ruokaa. Päiväkodin ruokapedagogiset arvot ja ruokakasvatus välittyvät ja siirtyvät sukupolvelta toiselle. Lapsena saadulla ruokakasvatuksella on pitkäkestoiset vaikutukset aina aikuisikään asti, sillä ymmärrys ravintoon tulee Edelmannin mukaan lapsuuden kokemuksesta.

Luomupäiväkoti Kirsikassa luomu tarkoittaa luonnonmukaista toimintaa kaikessa, niin ruuassa kuin kasvatuksessakin. Luomu näkyy ja maistuu ammattikokin huolellisesti valmistamassa herkullisessa ja ravitsevassa ruuassa, jolla lapsi jaksaa iloisin mielin. Kirsikan luomuideaan kuuluu luonnosta nauttiminen ja elämyksellinen oppiminen stressittömässä varhaiskasvatuksen kokonaisuudessa. Päiväkodissa suositaan luomulaatuista lähituotantoa ja kotimaisuutta kaikissa hankinnoissa.

Jokaisen hyvinvoinnista pidetään huolta

Kirsi Edelmann korostaa myös yhteisön hyvinvoinnin merkitystä ja Luomupäiväkoti Kirsikassa pidetäänkin hyvää huolta lasten lisäksi myös henkilökunnasta. Kysyttäessä Kirsikan merkitystä päiväkodin nimessä Edelmann kertoo kirsikkapuun olevan päiväkodin pedagogiikan keskiössä. Kirsikan kukat ovat tasavertaisia keskenään ja varsi, johon kukat ovat kiinnittyneet tarvitsee yhteiskuntaa toimiakseen. Yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää kaikessa ja mahdollistaa sekä henkilökunnan, että lasten hyvinvoinnin. Edelmann näkee luonnonmukaisena myös sen, että päiväkodin ryhmät toimivat ihmisen kokoisessa yksikössä, jossa kaikilla on hyvä olla.

Lue lisää

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?