Luomu SM

Luomu SM on kaikille luomua käyttäville ravintoloille ja ruokapalveluille tarkoitettu kilpailu, jossa etsitään eniten luomun käyttöä lisännyttä toimijaa.

Kilpailua on käyty vuodesta 2014. Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet löydät täältä.
 

Kaikki Luomu SM voittajat:

Ammattikeittiöiden Luomu SM 2025 -voitoista käytiin tiukka kisa

Ammattikeittiöiden Luomu SM 2025 -voitoista käytiin tiukka kisa

Ammattikeittiöiden Luomu SM -voitoista käytiin tiukka kisa

Luomu SM -voitot eniten luomua lisänneiden sarjassa menivät tällä kertaa Kempeleen kunnan ateria- ja puhdistuspalveluille ja Helsingissä toimivalle yksityiselle Marjatta-koululle. Ammattikeittiöt ovat innostuneet luomun käytöstä, mikä näkyy myös kilpailussa.

Kilpailussa palkitaan ammattikeittiöitä kahdessa sarjassa: eniten luomun käyttöään lisänneet sekä suurimpaan luomun osuuteen yltäneet.

”Luomu SM -kilpailussa menestyminen on ruokapalveluille tärkeä tapa viestiä luomun käytöstä. Menestyminen myös kannustaa edelleen lisäämään luomun osuutta ruokatarjonnassa”, sanoo Portaat luomuun -ohjelman koordinaattori ja Luomu SM -kilpailun johtaja Anu Arolaakso.

Luomun käytön huimimmasta lisäyksestä julkisella sektorilla vastasi tänä vuonna Kempeleen kunnan ateriapalvelut, jossa lisättiin luomun käyttöä 16 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Kempeleessä luomua on nyt 18 % kiloista. Yksityisellä sektorilla toimivassa helsinkiläisessä Marjatta-koulussa puolestaan onnistuttiin lisäämään luomun käyttöä 6,4 prosenttiyksikköä. Marjatta-koulussa luomu osuus on tällä hetkellä huikea 57,4 % kiloista.

Kempeleen kunnassa julkisen sektorin luomu SM voitto otettiin vastaan iloisella mielellä.

“Tiesimme luomuprosenttimme nousseen huimasti edelliseen vuoteen verrattuna, mutta voitto tuli yllätyksenä ja olemme voitosta erittäin ylpeitä. Suomen kansallinen tavoite vuodelle 2025 saatiin täytettyä. Tästä on hyvä jatkaa ja lähteä tavoittelemaan seuraavaa tavoitetta eli 25 prosenttia luomua vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Kempeleen kunnan ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö Nina Lind.

Marjatta-koulun ruokapalveluvastaava Niina Riihimäki iloitsee siitä, että heillä on mahdollisuus käyttää luomutuotteita mahdollisimman monipuolisesti.

"Luomutuotteiden käyttäminen ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Täytyy olla ahkera seuraamaan tukkujen ja pientuottajien luomuvalikoimaa, koska muutama vakioluomutuotteemme on poistunut valikoimasta. Toivottavasti aktiivisuus luomun käyttöön lisääntyisi, jotta saamme pitää kiinni puhtaasta ja ravintorikkaasta ruuasta”, kertoo Riihimäki.

Suurimpien luomuprosentti vain kymmenyksien erolla

Tänä vuonna erityisesti suurten julkisten ammattikeittiöiden sarjassa luomun osuutta tarkasteltiin useaan kertaan, sillä kisa oli harvinaisen tiukka. Ilahduttavan monessa julkisen sektorin ruokapalvelussa luomun osuus on jo ylittänyt 20 prosenttia.

”Suomen valtion tavoite, jonka mukaan julkisten ruokapalveluiden raaka-aineista 25 % tulisi olla luomua, on sisäistetty hyvin ja tuo prosentti on asetettu monissa ruokapalveluissa myös omaksi luomutavoitteeksi. Tämä näkyy kilpailussa”, iloitsee Arolaakso.

Myös suurten yksityisten ruokapalveluiden voitto ratkesi prosentin kymmenyksien erolla.

Eniten luomun käyttöään lisänneet

Kilpailussa etsitään eniten luomun kilomääräistä käyttöastetta nostanutta yksityistä ja julkista keittiötä. Tänä vuonna voittajia ovat:

Julkinen ammattikeittiö

  • Kempeleen kunnan ateria- ja puhdistuspalvelut, luomun osuus 18 %, nousua 16 %-yksikköä

Yksityinen ammattikeittiö

  • Marjatta-koulu, luomun osuus 57,4 %, nousua 6,4 %-yksikköä

Suurimpaan luomun osuuteen yltäneet

Voittajilla on omassa kokoluokassaan suurin luomun osuus kaikkien tarjottujen elintarvikkeiden kilomäärästä. Luomu SM -kilpailun kokoluokitus perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään (alle 50 000 ateriaa/50 000–200 000 ateriaa/yli 200 000 ateriaa).

Julkiset keittiöt

  • Pieni keittiö, Oulun Nuorten pajakeskus/ Makoisa, luomun osuus 34 %
  • Keskisuuri keittiö, Nuorisokeskus Marttinen, luomun osuus 36 %
  • Suuri keittiö, Muuramen kunnan ruokapalvelut, luomun osuus 22 %

Yksityiset keittiöt

  • Pieni keittiö, Luomupäiväkoti Kirsikka, luomun osuus 84 %
  • Keskisuuri keittiö, Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 73 %
  • Suuri keittiö, Unicafe/Ylva Palvelut Oy, luomun osuus 5,4 %

Katso esittely kaikista Luomu SM 2025 -voittajista. 

Jaa artikkeli