Luomu SM

Luomu SM on kaikille luomua käyttäville ravintoloille ja ruokapalveluille tarkoitettu kilpailu, jossa etsitään eniten luomun käyttöä lisännyttä toimijaa.

Kilpailua on käyty vuodesta 2014. Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet löydät täältä.
 

Kaikki Luomu SM voittajat:

Luomun osuus ammattikeittiöissä lisääntyi ilahduttavan paljon - Luomu SM 2024 -kilpailun voitot Tampereelle ja Porvooseen

Luomun osuus ammattikeittiöissä lisääntyi ilahduttavan paljon - Luomu SM 2024 -kilpailun voitot Tampereelle ja Porvooseen

Ammattikeittiöiden käyttämien luomutuotteiden ja raaka-aineiden kasvu jatkaa kasvuaan. Tänä vuonna Luomu SM -kilpailun voitot kahdessa pääsarjassa veivät Tampere-talo Oy ja Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut. 
 
”Tämän vuoden kilpailuun saimme ilahduttavan paljon luomun käyttötietoja vertailuun. Ruokapalvelut ovat osallistuneet todella aktiivisesti kilpailuun”, sanoo Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso
 
Yksityisten ruokapalvelujen tehokkain luomun lisääjä oli tänä vuonna Tampere-talo. Yrityksen käyttämän luomun osuus oli 18,7 % ja lisäystä edelliseen vuoteen kertyi 8,7 prosenttiyksikköä. Julkisten toimijoiden sarjan voiton vei Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut, joka nosti luomun käyttönsä yhdestä prosentista 16 prosenttiin. 

 
Arolaakson mukaan ammattikeittiöissä ei juurikaan ole näkyvissä luomutuotteiden käytön vähenemistä. ”Päinvastoin. Luomua halutaan lisää ja muutamalla kilpailuun osallistuneella luomun käyttö on lisääntynyt aika huimiakin määriä”, Arolaakso iloitsee. 

.

Luomu on Tampere-talon ”se oma juttu” 


Mika Sirkiä, keittiötoimenjohtaja Tampere-talolta kertoo, että halu käyttää luomua on yritykselle se ”oma juttu”. Sopivien tuotteiden etsintä on aktiivista. 
 
”Luomutuotteiden löytäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa. Meillä on koko ajan verkot vesillä uusien tuotteiden löytämiseksi”, Sirkiä toteaa. 
 
Hänen mukaansa tällä hetkellä suurkeittiön käyttöön helpoiten löytää laajan valikoiman maitotaloustuotteita. Sen sijaan luomuvihannesten ja -juuresten saatavuudessa on eniten hankaluuksia. 

.

Porvoossa luomu on oleellinen osa strategiaa 

Julkisten toimijoiden sarjassa voiton vei Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut, joka nosti luomun osuuden 16 prosenttiin. Lisäystä edellisestä vuodesta oli 15 prosenttiyksikön verran. Toimitusjohtaja Leila Korhonen kertoo, että osallistuminen kilpailuun oli liikelaitokselle ensimmäinen kerta. 
 
”Voitto tuli suurena yllätyksenä ja johtui siitä, että ruokalistoillemme tulivat luomumaitotuotteet, mikä on tuoteryhmänä niin suuri, että se itsessään riitti hyvään tulokseen”, Korhonen sanoo.  
 
Hänen mukaansa luomun lisääminen kulkee käsi kädessä kaupungin ”Porvoo, ilmastotekojen kaupunki”- strategian kanssa. Korhonen toteaa, että strategiaan oleellisena kuuluu luomun osuuden kasvattaminen kaupungin ruokapalveluissa. 
 
”Luomu SM-voitto innostaa meitä siinä toiminnassa, jota voimme omilla valinnoillamme tehdä ruokapalvelun kestävyyden parantamiseksi. Seuraavaksi ruokalistoille tuleekin luomuhernekeitto”, Korhonen kertoo. 

 
 
Perussarjojen voittajat

Luomu SM -kilpailun perussarjan kokoluokitus perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään (alle 50 000 ateriaa/50 000–200 000 ateriaa/yli 200 000 ateriaa). Sarjan voittajalla on suurin luomun osuus kaikista tarjotuista elintarvikkeista. 
  

Julkiset sarjat 
  • Pieni toimija: Susiniemen leirikeskus, luomun osuus 33 %
  • Keskisuuri toimija: Nuorisokeskus Marttinen, luomun osuus 38 %
  • Suuri toimija: Mäntsälän kunnan Ateriapalvelut / Hyökännummen koulu- ja päiväkoti, luomun osuus 23 %
Yksityiset sarjat 
  • Pieni toimija: Luomupäiväkoti Kirsikka, luomun osuus 88 % 
  • Keskisuuri toimija: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 82 %  
  • Suuri toimija: ISS Palvelut Oy, ruokapalvelutoiminta, luomun osuus 5,3 %  

 
 
Portaat luomuun -ohjelma on järjestänyt Luomu SM-kilpailun vuodesta 2014 lähtien. Ammattikeittiöiden kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste lisääntyi eniten vuosien 2022-2023 aikana. Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa eri kokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on vuoden 2023 aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin. Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma, jota ylläpitää Savon Koulutus Oy.  

Katso video voittajista >

.

.

Lisätietoja: 

keittiötoimenjohtaja Mika Sirkiä, Tampere-talo, mika.sirkia@tampere-talo.fi, p. 041 732 3309 

toimitusjohtaja Leila Korhonen, Porvoon Ateria- ja puhtauspalvelut, leila.korhonen2@porvoo.fi, p. 0400 214 177 

projektipäällikkö Anu Arolaakso, Portaat luomuun -ohjelma, anu.arolaakso@sakky.fi, p. 044 785 4048,  
 

Lisätietoa Luomu SM -kilpailun palkitsemisperusteista

Jaa artikkeli