Luomu SM

Luomu SM on kaikille luomua käyttäville ravintoloille ja ruokapalveluille tarkoitettu kilpailu, jossa etsitään eniten luomun käyttöä lisännyttä toimijaa.

Kilpailua on käyty vuodesta 2014. Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet löydät täältä.
 

Kaikki Luomu SM voittajat:

Tiukka kamppailu Luomu SM 2023 -kilpailussa – voitot Salon seurakunnalle ja Tampereen steinerkoululle

Tiukka kamppailu Luomu SM 2023 -kilpailussa – voitot Salon seurakunnalle ja Tampereen steinerkoululle

Kymmenettä kertaa järjestetyn ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailun voitot menivät Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjamille ja Salon seurakunnalle. Vaikka luomun kulutuksen laskua on kuluttajakaupassa nähtävissä, on ammattikeittiöiden suunta täysin toinen.

Vuodesta 2014 käydyssä ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste lisääntyi eniten vuosien 2021-2022 aikana. Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa eri kokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on vuoden 2022 aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin. Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma.

Vuoden 2023 Luomu SM -tittelit ratkesivat useassa sarjassa tiukoilla, vain yhden tai kahden prosentin eroilla. Tänä vuonna kilpailussa oli useita ensikertalaisia voittajia. Salon seurakunta vei julkisten toimijoiden sarjassa voiton lisäämällä luomun osuuden nollasta 14 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Yksityisten toimijoiden sarjassa Tampereen steinerkoulun oppilasravintolassa luomun kilomääräinen käyttö lisääntyi 75 prosentista 80 prosenttiin.

Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että vaikka yleisesti luomun kulutuksen ja ostamisen laskua on nähtävissä, on ammattikeittiöillä täysin toinen suunta. ”Keittiöt lisäävät luomua ja haluaisivat lisätä enemmänkin, kunhan tarjolla olisi tuotteita mitä tilata. Ammattikeittiöille luomun lisääminen on tärkeä osa vastuullisten toimintojen kehittämistä”, Arolaakso toteaa. 

Arolaakson mukaan suomalaiset ravintolat ja ruokapalvelut haluavat olla mukana saavuttamassa kansallista 25 prosentin luomutavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä tärkeänä pontimena luomun lisäämiseen on hänen mukaansa tahtotila säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

Ympäristöarvot tärkeitä Salon seurakunnassa

Salon seurakunnan ruokapalvelu- ja siivousesihenkilö Jaana Koli toteaa, että seurakunnassa ympäristöarvot ovat kauttaaltaan tärkeitä. Julkisten toimijoiden Luomu SM -voittajaksi kirineen seurakunnan ammattikeittiöissä alettiin etsiä luomutuotteita ja niiden osuus tarjottavasta ruoasta nousi vuoden 2022 aikana nollasta 14 prosenttiin.
”Olemme tehneet paljon ekologisia päätöksiä. Tällä hetkellä esimerkiksi leirikeskustemme aamupala on tuoremehua lukuun ottamatta kokonaan luomua”, Koli kertoo.

Hän toteaa, että koko ajan ruokapalveluissa pyritään lisäämään luomun määrää ja Portaat luomuun -ohjelman webinaareista on saanut hyviä vinkkejä hankintoihin. ”Jauheliha tulee meille läheiseltä luomutilalta, ja esimerkiksi kahvia on hyvin saatavilla. Joitain tuotteita löytyy hankalammin. Tällä hetkellä etsimme syksyn markkinatapahtuman keittoon luomuporkkanoita.”

.

Timjamin 80 prosentin luomuosuus vuosien työn tulos

Osuuskunta Tampereen Timjami pitää Tampereen steinerkoulun oppilasravintolaa, joka tarjoaa arkilounaita myös koulun ulkopuolisille. Yksityisten toimijoiden sarjan voittaneen Timjamin luomuosuus nousi vuoden 2022 aikana 75 prosentista 80 prosenttiin. Korkea luomuaste on Osuuskunta Tampereen Timjamin toimitusjohtaja Merja Jokiniemen mukaan tulos vuosien työstä. ”Luomu on tärkeä osa kokonaisvastuullisuuttamme. Haluamme omilla valinnoillamme pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta ja tarjota puhdasta sekä vastuullista ruokaa”, sanoo Jokiniemi.

”Korkea luomuaste edellyttää jatkuvaa työtä uusien raaka-aineiden sekä tuottajien etsimisessä. Tällainen salapoliisityö palkitsee, kun pitkäjänteisyydellä löytyy hyviä tuottajia. Tuloksena muodostuu koko luomuketjun yhteistyö, jota pystyy edelleen kehittämään”, Jokiniemi toteaa. Hänen mukaansa tukkuliikkeiden luomuvalikoimat ovat vuosien myötä parantuneet. Säännöllisesti ravintola tilaa esimerkiksi luomukasviksia yksittäisiltä tuottajilta. 
”Vielä enemmän valikoimaa kaipaisimme kasvistarjontaan sekä liha- ja maitojalosteisiin. Joitakin luomutuotteita näissä tuoteryhmissä on, mutta enemmänkin saisi olla”, Jokiniemi toivoo.

.

Perussarjojen tulokset

Luomu SM -kilpailun perussarjan kokoluokitus perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään (alle 50 000 ateriaa/50 000–200 000 ateriaa/yli 200 000 ateriaa). Sarjan voittajalla on suurin luomun osuus kaikista tarjotuista elintarvikkeista.

Julkiset ruokapalvelut:
pienet: Susiniemen leirikeskus, luomun osuus 29 %
keskisuuret: Nuorisokeskus Marttinen, luomun osuus 43 % 
suuret: Salon Ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut, luomun osuus 23 %

Yksityiset ravintolat:
pienet: Ravintola Härmän Rati, luomun osuus 91 %
keskisuuret: Marjatta-koulu, luomun osuus 82 % 
suuret: Unicafe/Ylva Palvelut Oy, luomun osuus 5,3 %

.

.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Anu Arolaakso, Portaat luomuun -ohjelma, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi
ruokapalvelu- ja siivousesihenkilö Jaana Koli, Salon Seurakunta, puh. 040 6361242
jaana.koli@evl.fi
toimitusjohtaja Merja Jokiniemi, Osuuskunta Tampereen Timjami, puh. 050 323 3499
merja.jokiniemi@tampereensteinerkoulu.fi 

Linkissä lisätietoa Luomu SM -kilpailun palkitsemisperusteista.

Katso upea voittajavideo!
 

Jaa artikkeli