Luomu SM

Luomu SM on kaikille luomua käyttäville ravintoloille ja ruokapalveluille tarkoitettu kilpailu, jossa etsitään eniten luomun käyttöä lisännyttä toimijaa.

Kilpailua on käyty vuodesta 2014. Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet löydät täältä.
 

Kaikki Luomu SM voittajat:

Luomu SM 2020 -kilpailun voitto ratkesi prosenttiyksikön erolla

Luomu SM 2020 -kilpailun voitto ratkesi prosenttiyksikön erolla

Eniten luomun käyttöä lisännyt julkinen toimija nosti luomun osuutta 12 %

Lumijoen ruokapalvelun luomun käyttöaste oli viime vuonna 16 % kaikista elintarvikkeista. Ateria- ja puhtauspalveluiden työnjohtaja Sinikka Halonen kertoo, että luomua halutaan käyttää, koska se on ekologinen ja lähes lisäaineeton vaihtoehto.

– Luomu- ja lähiruoan käyttö nostaa asiakkaiden arvostusta koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan. Niiden käytön lisääminen on kirjattu myös kunnan strategiaan, hän toteaa.

Yksityisten ravintoloiden voitto oli kahden kauppa 

Voiton jakaneet KASVIS-ravintola Turusta ja Zum Beispiel Porvoosta käyttävät luomua, koska haluavat tarjota asiakkailleen puhtaista ja ympäristöystävällisistä aineksista tehtyä ruokaa, jossa tulee esiin raaka-aineen oma maku. Kummassakin ravintolassa valtaosa käytetyistä raaka-aineista on luomua: KASVIS-ravintolan luomuaste oli viime vuonna 58 % ja Zum Beispielin 62 % ja luomun lisäystä oli 6 %.

– Asiakkaat arvostavat laadukkaita, puhtaita raaka-aineita, toteaa KASVIS-ravintolan ravintolapäällikkö Suvi Hautakoski.

– Luomutuottajat voisivat olla rohkeammin yhteydessä suoraan ravintoloihin, joiden tietävät käyttävän luomua, kannustaa Zum Beispielin yrittäjä, keittiömestari Georg Simojoki.

Perussarjoissa palkittiin korkeimmat käyttöasteet

Julkisista ruokapalveluista eniten luomua raaka-aineenaan käyttivät:
- pienet: Ravintola Henricus/Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, luomua 34 %
- keskisuuret: Ravintola Bar Laurea/Laurea ammattikorkeakoulu, luomua 46 %
- suuret: Helsingin palvelukeskus/päiväkodit, luomua 24,5 %.

Yksityisistä ravintoloista eniten luomua käyttivät:
- pienet: Ravintola Härmän Rati/Järvenpää, luomua 99 %
- keskisuuret: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomua 81 %
- suuret: UniCafe/YLVA (Helsinki), luomua 9,4 %

Lue lisää

Katso upea Voittajat 2020 -video

Jaa artikkeli