Vegaaninen ja luomu ovat Espresso Edgen valttikortit

Helsingissä toimiva Espresso Edge on vegaanisen ruokailun pioneereja Suomessa. Pääkaupungin historiallisilla kulmilla Kruununhaassa sijaitseva kahvila luottaa myös laatuun, luomuun ja lähellä tuotettuun.

Espresso Edge aloitti toimintansa Kruununhaassa vuonna 1999, ja jo tuolloin sen valikoimassa oli vegaanisia vaihtoehtoja. Kahvila siirtyi nykyiselle yrittäjälle Johanna Ehrnroothille viisi vuotta myöhemmin, ja hän on jatkanut linjakkaasti vegaanisen tarjonnan kehittämistä.

– Meillä on varsin laaja ruokalista, ja kaikissa annosryhmissä on myös vegaanisia versioita, esimerkiksi päivän vegaaninen keitto, salaatteja, vegaanilautasia ja sandwichiä, Ehrnrooth havainnollistaa.

Värikkäästi ja rennosti sisustettuun kahvilaan mahtuu noin 30 asiakasta. Kesäisin katetaan noin kymmenen lisäpaikkaa pienelle katuterassille.

Oma unelma löytyi suvun jalanjäljissä

Kahvilanpitäjäksi ryhtyminen vuonna 2004 oli Ehrnroothille sekä suvun perinteiden jatkamista että oman unelman seuraamista, sillä Johanna on kahvila-alan yrittäjä jo kolmannessa polvessa.  

– Espresso Edge on ensimmäinen kahvilani, mutta opiskeluaikana olin töissä sekä äitini että isoäitini silloisissa kahviloissa. Vuosina 2010–2012 minulla oli tyttäreni kanssa kesäkahvila Summer Edge Helsingin kaupungintalon sisäpihalla, hän kertoo.

Kauppatieteiden maisteriksi kouluttautunut nainen työskenteli ennen yrittäjyyttä 15 vuotta pankkialalla. Tästä työkokemuksesta on ollut kahvilayrittäjänäkin paljon hyötyä.  

Luomu on ollut aina lähellä sydäntä

Espresso Edge liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2004, eli samana vuonna, jolloin Ehrnrooth otti kahvilan luotsatakseen. Hänet innosti mukaan keittiömestari Tuija Ruuska, joka nykyään vastaa yrittäjänä mm. Helsingin Steinerkoulun ruokailusta.

– Aloitin silloin ostamalla Sipoosta kuorittuja luomujuureksia, joista teimme vegaanisia keittoja, kahvilayrittäjä muistelee.
Ehrnrooth toteaa, että luomu on aina ollut lähellä hänen sydäntään. Yksi syy siihen lienee se, että hän kävi aikoinaan Steinerkoulua, jossa biodynaaminen viljely on tärkeä osa opintojen filosofiaa. Luomu on siten luonteva valinta myös Espresso Edgessä.

– Haluamme tarjota hyvänmakuisia ja laadukkaita tuotteita asiakkaillemme ja toimia hyvänä esimerkkinä käyttämällä mahdollisimman paljon puhtaita luomu- ja lähiviljeltyjä raaka-aineita, kahvilanpitäjä kiteyttää.

Nykyään Espresso Edge on Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla 4. Kahvila hankkii luomutuotteensa enimmäkseen erikoistukuista kuten Adukista ja Itusta.

– Meillä on kahvin ja teen lisäksi luomua kaikki palkokasvit, linssit, kikherne, pavut, quinoa sekä mausteet. Myös käyttämämme pesuaineet ovat luomua, Ehrnrooth listaa.

Laatu ja maku puhuvat puolestaan

Espresso Edge sijaitsee Kruununhaassa Liisankadulla, joka ei ole pääkaupungin valtaväyliä eikä myöskään kovin lähellä merkittäviä matkailunähtävyyksiä. Viihtyisällä pikkukahvilalla on kuitenkin eri-ikäisistä ihmistä koostuva kanta-asiakaskunta, jolla on joko koti tai työpaikka lähistöllä.

Ehrnrooth kertoo, että luomun suosimisesta kerrotaan kahvilan kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa, mutta luomuraaka-aineita ei ole erikseen merkitty menussa.

– Luotamme siihen, että tuotteidemme laatu ja maku puhuvat puolestaan. Luomun käytöstä kysellään vain harvoin erikseen, mutta asiakkaat arvostavat sitä sekä laajaa vegaanisten tuotteiden valikoimaa, Ehrnrooth arvioi.
Esimerkiksi Edgen valikoimassa vuodesta 2014 ollut vegaaninen lautanen on saanut paljon kiitosta vuosien mittaan.

Tutustu lisää www.espressoedge.fi

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Espresso Edge